Ahşaptan İnşa Edilmiş Bir Pavyon
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
JORGE ALAMAZÁN & KEIO ÜNIVERSİTESİ STUDIOLAB TARAFINDAN YAPILAN HIYOSHI PAVILION'U
Jorge Alamazán ve Keio Üniversitesi Studiolab'ın Hiyoshi Pavilion'u boş bir alanı öğrencilerin takıldığı bir mekâna dönüştürüyor. Geçici ahşap yapı, zihinsel sağlığı ve akademik performansı artırmak için Japonya'nın Yokohama kentindeki üniversite kampüsünde sosyal karşılaşmaları teşvik ediyor. Öğrencilerin kendileri tarafından inşa edilen yapı, ağır makine ya da özel bir inşaat gerektirmeyen basit bir strüktürden oluşuyor ve kareli bir şekilde düzenlenmiş üçgen örgü kumaşlara tutturulmuş ahşap çerçevelerle kaplı dört banktan oluşuyor. Dokumalar yumuşak gölgeler oluşturmakta ve aşırı basınçtan kaçınarak rüzgarın hafifçe geçmesine izin veriyor.
Hafif, geçici yapıların zorluklarının üstesinden gelmek ve Japonya'nın güçlü rüzgarlarına ve tayfunlarına dayanmak için, çakıl taşlarıyla dolu torbalardan oluşan bir temel, bankların altına gizlice yerleştirildi ve pavyon çerçevelerine güvenli bir şekilde bağlandı. Bu yaklaşım, ekibin maliyetli temel çalışmalarından kaçınmasını sağlarken, yapının gelecekte sökülmesini de kolaylaştırdı. Yerel Japon sediri (sugi) ahşabı da dahil olmak üzere doğrama ve malzemeler, kolay geri dönüştürülebilmeleri ve yeniden kullanılabilmeleri için seçilirken, ahşabın boyutları ve hafifliği, her parçanın bir veya iki kişi tarafından kolayca taşınabilmesini sağladı.
ALAN REFAHI VE AKADEMİK PERFORMANSI ARTIRIYOR
Proje, yüz yüze etkileşimlerin öğrenci refahında oynadığı hayati rolün farkına varılmasıyla doğdu. Jorge Alamazán ve Keio Üniversitesi Studiolab, 2019'dan 2022'ye kadar süren pandeminin ardından, bu tür etkileşimlerdeki önemli düşüşün öğrencilerin motivasyonu, akademik performansı ve ruh sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğunu fark etti. Nisan 2022'de yüz yüze derslerin yeniden başlamasıyla birlikte, sınıf dışında ek alanlar sağlamak ve bunların öğrenci yaşamı üzerindeki etkisini ölçmek için Hiyoshi Pavilion ile başlayan bir dizi girişim başlatıldı. Kasım 2011'de yıkılan 5. binanın eski yerinde yer alan Hiyoshi Pavilion, sosyal etkileşim için önemli bir potansiyele sahip, büyük ölçüde az kullanılan bir alandan yararlanıyor.
Teklif sirkülasyon ve öğle yemeği toplantıları için sadece ara sıra kullanılan bu alanı, uygun maliyetli, küçük ölçekli bir ahşap pavyonla güçlendirmeyi amaçlıyordu. Maliyetleri düşürmek, topluluk ve çevresel sorumluluk duygusunu teşvik etmek için katılımcı bir inşaat yöntemi benimseyen projede, tasarım anlayışından nihai inşaat ve bakıma kadar on beş öğrenci görev aldı. Profesyonel bir yüklenicinin rehberliğinde ve ağır makineler kullanılmadan, öğrenciler çerçeveleri yerde monte ettiler ve 12 gün boyunca elle yapıya yerleştirdiler. Yapıyı daha da basitleştirmek için diyagonal kesimlerden kaçınıldı ve bunun yerine üçgen bir tasarım uygulandı. Bu üçgenlemeyle tüm bağlantılar eklemlenir ve bağlantı başına yalnızca iki vidayla sabitlenebilir. İnşaat konusunda önceden deneyimi olmayan öğrenciler, elektrikli darbeli matkapları kullanarak vidaları kolayca yerleştirebildi.
Hiyoshi Pavilion, 2023 ilkbaharındaki açılışından bu yana kısa sürede öğrenci etkileşimi için bir odak noktası haline geldi ve gayriresmi alışverişleri ve etkinlikleri teşvik etmek için atıl alanlara stratejik olarak ucuz, küçük binalar yerleştirme potansiyelini gösterdi. Tasarım ekibi, "Bu yöntemin sadece diğer kampüsler için değil, aynı zamanda ihmal edilmiş bölgelerde vatandaşların katılımını teşvik eden küçük toplanma alanları yaratmak amacıyla bir araç olarak da ilham kaynağı olmasını umuyoruz." dedi.