AND Kozyatağı Leed Sürecinde Ttüm Proje Paydaşlarının Sürece Katılımına Çok Önem Verildi
ALTENSİS
Emre Ilıcalı
AND Kozyatağı almış olduğu LEED Platin sertifikasıyla tüm kazanımları en üst seviyede sağlamıştır. Geliştirme sürecinde, sürdürülebilirlik öğeleri en başından itibaren planlanıp yönetim kararlarına ve tasarımına entegre edildiği için ciddi anlamda ek yük getirmeden en optimum sonuçlar alınmıştır.
AND Kozyatağı’nın en önemli özelliklerinden birisi uluslararası kriterlerde bir planlama sürecine sahip olmasıydı. Projede Yeşil Bina sürecini Altensis olarak projenin henüz mimari ekipleri belli olmadan çalışmaya başladık ve tüm süreci sürdürülebilirlik ve yeşil bina hedefleri doğrultusunda tekrardan gözden geçirdik. Özellikle yeşil bina ve sürdürülebilirlik kriterlerinin adeta bir yol planı gibi kullanılması bu sürecin başarısına katkı sağladı. Projede LEED Gold veya daha üstü olan LEED Platin’in hedeflenmesi durumunda getiri ve götürüleri en başından beri ayrıntılı bir şekilde analiz edildi. Proje zaten başından itibaren İşverenin talebi üzerine, sürdürülebilirlik adına mevcutta bulunan tüm uygulama ve teknolojilerin yapısına uygun olanları kullanacak şekilde tasarlandı. Bunlara örnek olarak yağmur suyu ve gri su sistemleri, sürdürülebilir peyzaj tasarımı, yüksek enerji performanslı cephe ve ısı izolasyonu, yüksek enerji verimliliğine sahip iç ve dış aydınlatma, verimli HVAC ekipmanları ve elektrikli araç şarj istasyonları verilebilir.
Yapılan çalışma sonucunda Platin sertifika seviyesinin projenin öngörülen tasarım ve inşa kriterleri uygunlandığı takdirde çok uzak bir hedef olmadığı tespit edildi. Sonrasında yapılan optimizasyon çalışmaları sonucunda da LEED Platin hedefi, ilgili kriterleri de en ince detaylarına göre belirlenerek proje aksiyon planında yerini aldı. Yeşil binaya giden yolda en önemli konulardan olan tüm proje paydaşlarının sürece katılımı, AND Kozyatağı LEED süreci kapsamında ciddi önem verildi. Projenin tüm paydaşlarının bu sürece dahil olması ve katkı sunması da projenin yüksek sürdürülebilirlik hedeflerinin kazanılmasında yardımcı oldu.
AND Kozyatağı; başından iyi planlanan, bu plana sadık kalınan ve yetkin ekiplerin görev aldığı projelerde, lokasyon, arazi özellikleri gibi bazı avantajlı durumların da bulunması durumunda LEED sisteminin en üst seviyelerinin hedeflenebileceğini görmek adına çok güzel bir örnek teşkil etti diyebiliriz.
Yeşil bina sertifikasını hedefleyen kurumların temelde hedefledikleri kazançlar bellidir. Bunlardan ilki, yeşil bina değerlendirme sisteminin gerekliliklerini yerine getirerek su, enerji, hammadde gibi değerli kaynakları verimli kullanırken, karbon emisyonlarını en aza indiren, aynı zamanda içinde yaşayan ve çalışanlara daha sağlıklı ve konforlu mekanlar sunan binalara sahip olmaktır. Bu sayede sürdürülebilirliğin üç ayağı olan hem ekonomik, hem ekolojik, hem de sosyal fayda sağlanmış olur.
Yine bir başka hedef, yeşil bina sertifikasının beraberinde getirdiği sosyal sorumluluktur. Sürdürülebilirlik konusu Dünya’da giderek daha da önemli bir boyut kazanırken, bu olgunun gayrimenkul sektörüyle kesiştiği nokta yeşil binalardır. Bunu sağlayan firmalar kamuoyuna bu konuyla ilgili gerçekten ellerini taşın altına koyduklarını, sadece söylem düzeyinde değil, uygulama düzeyinde de bir şeyler yaptıklarını açık olarak gösteriyor. Ayrıca bunlara eklenmesi gereken, belki çoğu zaman bu sertifikaları hedefleyen firmaların bile farkına sonradan vardığı bir diğer fayda ise, yeşil bina sürecinin tasarım ve inşaat yönetimi süreçlerine yaptığı pozitif birleştirici ve entegrasyonu sağlayıcı katkıdır. Bu anlamda yeşil bina sertifikalarının en önemli koşullarından olan entegre tasarım ve commissioning süreçleri, projeler adına daha iyiye ve kaliteliye yönelik bir itici güç olmaktadır.
AND Kozyatağı da almış olduğu LEED Platin sertifikasıyla tüm bu kazanımları en üst seviyede sağlamıştır. Geliştirme sürecinde, sürdürülebilirlik öğeleri en başından itibaren planlanıp yönetim kararlarına ve tasarımına entegre edildiği için ciddi anlamda ek yük getirmeden en optimum sonuçlar alınmıştır.