Atık Malzemelerle İnşa Edilen Otobüs Durağı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Brüksel merkezli mimarlık ikilisi Brasebin-Terrisse, bu yılki Tallinn Mimarlık Bienali kapsamında atık malzemelerle bir otobüs durağı inşa etti.

No Time to Waste adını taşıyan bu pavyon, Balti Jaam ulaşım merkezinde yer alıyor ve çoğunlukla Tallinn'deki tedarikçilerden temin edilen atık malzemelerden yapıldı. Proje, bir inşaat sahasından alınan beton parke taşları, yerel bir üreticiden alınan taş parçaları ve bir atık yönetimi şirketinden temin edilen tuğla parçaları içeriyor.

Otobüs Durağı

Brasebin-Terrisse, bu projeyi geleneksel mimarlık sürecinin tersine bir yaklaşımla tasarladı; yani tasarım, mevcut malzemelere bağlı olarak şekillendi.

Brasebin ve Terrisse de Botton, "Sınırlı bir tasarım önerisi yerine, mevcut kaynaklara göre uyarlanabilir bir tasarım süreci geliştirdik." dedi.

Proje Süreci ve Zorluklar

Projenin sıra dışı yapısı, Tallinn Belediyesi tarafından nihai inşaat onayını alırken zorluklarla karşılaştı; bu da sitenin kamu mülkiyetine ait olmasından kaynaklandı. Uzun gecikmelerin ardından, izin, bienalin resmi açılışından sadece bir gün önce verildi ve inşaat hemen başlatıldı.

Otobüs Durağı

Pavyon, moloz dolu çelik kafeslerden yapılmış iki duvardan oluşuyor. Tek eğimli çatı, ahşap kirişler üzerinde yer alan metal sacdan yapılmış. Basit ahşap oturma alanları, çatının altına yerleştirilmiş ve sığınak ile yan yana konumlandırılmış.

Proje için sadece çelik kafesleri, vidalar ve iki glulam kiriş yeni satın alındı; çatı kaplaması, çelik direkler ve ikincil ahşap kirişler ise ikinci el olarak tedarik edildi.

Otobüs Durağı

Brasebin-Terrisse'nin tasarımına göre, otobüs durağının uzunluğu 45 metre olmalı. Ancak inşa edilen kısım, minimum iki yıl kalacak altı metrelik bir prototip bölüm. Başarılı bulunursa, tam uzunlukta sığınak inşa edilebilecek.

Kullanıcıların Yaratıcılığı

Mimarlar, pavyonun Tallinn halkı tarafından yalnızca bir otobüs durağı olarak değil, aynı zamanda meydanda düzenlenen etkinlikler sırasında bir pop-up bar gibi farklı amaçlarla benimsenmesini umuyor.

Mimarlar, "No Time to Waste" projesinin, Balti Jaam meydanındaki otobüs durakları için bekleme alanı sağlayan gelecekteki 45 metrelik bir tentenin deneysel bir parçası olduğunu ifade etti.

Otobüs Durağı

Mimarlar, "Amacımız, bu yapının insanlar üzerinde merak uyandırmak ve atık malzeme ile estetiği hakkında farkındalık yaratmaktı." dedi.

Projenin Bienaldeki Önemi

No Time to Waste, bu yılki bienalin baş küratörü Anhelina L Starkova'nın liderliğindeki bir jüri ekibi tarafından kazanan tasarım olarak seçildi.

Starkova, Brasebin-Terrisse'nin önerisinin bu yılki bienalin "Gelecek için Kaynaklar" temasıyla en iyi örtüşen proje olduğunu belirtti.

Otobüs Durağı

Starkova,"Bu, 'açık uç' yaklaşımı sunan tek projeydi. Biz herhangi bir form önerisi sunmuyoruz, yerel durumu test edeceğiz ve daha sonra çalışmalarımızdan yola çıkarak bir form geliştireceğiz.” dedi.

Bienal boyunca, 80'den fazla tasarım yarışmaya katıldı ve finalistlerin çalışmaları Tallinn'deki Estonya Mimarlık Müzesi'nde sergileniyor. Yarışma katılımcılarının, bu yılki bienalin sponsoru olan yerel ahşap üreticisi Thermory'den atık malzemeleri yeniden kullanarak dayanıklı bir kamu altyapısı tasarlamaları istendi.

Tallinn Mimarlık Bienali, 2011'de ilk kez düzenlendi ve bu yıl yedinci kez gerçekleştiriliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)