Aura Design Studio Gazi Anadolu Lisesi'ni Tasarladı!
Ankara’nın en köklü liselerinden Gazi Anadolu Lisesi’nin Beytepe’de konumlanan yeni binasının inşaatı tamamlandı. Modülerlik, esneklik ve kuvvetli dolaşım bağlantıları kriterleri ekseninde planlanan yapının tasarımı ise yurt içi ve dışında gerçekleştirdikleri ödüllü projelerle son dönemde adından söz ettiren Aura Design Studio’ya ait.
TOBB tarafından 21.038 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edilen Gazi Anadolu Lisesi’nin mimari ve iç mimari tasarımı, Mimar Filiz Cingi Yurdakul liderliğindeki Aura Design Studio imzası taşıyor. Aynı ebatta olması gereken derslik ve laboratuvar modüllerinin tasarımın çıkış noktası olduğu projede yapının tasarımı, modülerlik, esneklik ve kuvvetli dolaşım bağlantıları kriterleri ekseninde tamamlanmış. Yapı, yerleşim, cephe karakteri ve detay çözümleriyle modüler olarak çözümlenmiş.
İnsan dolaşımı ve ulaşımının öncelikli tutulduğu tasarımda mimarlar, farklı fonksiyon ve yükseklik ihtiyaçlarını avlu etrafında kurgulamış; yarı açık arkad ile zemin ve 1. kata bağlantı kurulmuş. Yapı, güney yönelimli ve korunaklı bir avlu çevresinde planlanmış. Derslikler, spor salonu ve konferans salonu blokları, bağımsız olarak avluya açılıyor ve kuvvetli sirkülasyon bağlantıları ile bir arada çalışıyor. Avlu, spor salonu, çok amaçlı salon ile yemekhane-kantin gibi sosyal alanlar, derslikler, laboratuvar ve bilgisayar odaları gibi uygulama amaçlı mekânlar, eğitimcilerin, öğrencilerin ve bu yapıyı kullanacak olan diğer kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Tören alanı ve avlu arkadla çevrelenirken; konferans salonu, spor salonu, yemekhane, kantin ve okul giriş alanı arkad yapısıyla birbirine bağlanarak, kapalı alan, yarı açık alan ve açık alan dengesi sağlanmış.
Tüm aksların 4 metre olarak ele alındığı yapının cephe tasarımı, iç mekân tasarımı, koridorları, derslikleri, konferans salonu ve spor salonu detayları modüler sistemlerle ele alınmış. 4 metrelik akslar iç mekânlarda kolon ve kirişlerle dışa vurularak yapı ritmini okutmak hedeflenmiş. Aynı ritim cephelerde de kendini göstererek, bisküvi tuğla, cam ve mantolama yüzeyler cephe tasarımına uygun olarak tekrar ediyor. Spor salonu ve konferans salonu çelik çatı sistemi ile çözümlenirken, yapının geri kalanı betonarme olarak tasarlanmış. Cephelerde kırmızı renkli tuğla ve beyaz renkli mantolama, cam ve polikarbon yarı transparan yüzeyler kullanılırken, aynı renk paleti, iç mimaride de tekrarlanmış. Kırmızı tuğla, beyaz sıva ve tavanlar ile kırmızı derslik kapıları ve brüt beton tavanlar dışa vurulmuş. Tüm yapıda dış ve iç cephelerde koyu renk gri doğrama ve metal aksam kullanılmış. Kırmızı tuğlanın yarattığı sıcak etkiden yararlanılarak ana giriş holü, asansör kovaları, fuaye duvarları kırmızı tuğla ile kaplanmış, dersliklerin kapılarında ve merdivenlerin korkuluklarında kullanılan kırmızı renk ile bu etki tekrarlanmış. Konferans salonunda ise Gazi Anadolu Lisesi’nin logosundaki mavi renk ile renk geçişli koltuk dizilimi tasarımı yapılarak akustik ahşap paneller ve gri renkli halı ile ise salon iç mekân tasarımı tamamlanmış.
Zemin katta dersliklere yer verilmeyen yapının bu katı, sosyal mekânlara hizmet etmek üzere tasarlanmış. Ana gövdede kütüphane, doktor odası, rehberlik ve öğrenci işleri ofisi gibi hizmet ve işletme mekânları bulunan katın avluya bakan cephelerinde arkadlı bağlantı yolu yer alıyor. Açılı olan kanada yerleştirilmiş, her iki kattan da giriş alabilen ve her iki katta da fuayesi olan konferans salonunun alt kat fuayesi ile spor salonu birbiri ile etkileşimli ve zemin katta avluya açılacak şekilde tasarlanmış. Bu mekânların karşısında, yapının dik kanadında yer alan yemekhane ve kantin mekanları da arkad bağlantısı ile avluya açılmaktadır.
Birinci katta açılı olan kanatta sosyal alanlar devam ederken, ana gövdeye ve dik kanatta derslikler yerleştirilmiş. Yapının ana gövdesinin önünde, avluya açılan bir protokol alanı tasarlanmış. Açılı kanatta konumlandırılan sosyal alanlar ile ana gövde arasında laboratuvarlar, bilgisayar odaları ve atölyeler kurgulanmış. 2. katta yapının dik kanadında derslikler devam ettirilirken, derslik alanlarının sonlarında da teneffüs alanları planlanmış. Bu alanlara ıslak hacim, dolaşım ve teknik servis alanları yerleştirilmiş.
Gerek kurgulanan mekânsal ilişkiler, gerek kullanılan materyaller ve oluşturulan çevre ve avlu tasarımıyla mevcut yapıda bulunan sıkıntılara çözüm önerileri geliştiren mimarlar, yapının kullanıcılarına fonksiyonel ve bir o kadar da zengin yeni bir mekân deneyimi sunmuş.
Aura Design Studio Hakkında:
Mimarlık, kentsel tasarım, iç mekan tasarımı alanlarında proje üretimi yapan AURA Design Studio, Mimar Filiz Cingi Yurdakul tarafından çok disiplinli bir tasarım ofisi olarak kuruldu. Disiplinler arasında çoklu aktörleri, alanları ve ölçekleri içeren proje üretimlerinin ana odağına “yeni mekânsal deneyimleri” koyan AURA Design Studio tasarımlarını kamusal alanın şehir ve insan hayatı ile ilişkisini anlamak ve güçlendirmek üzere, mekan üretimi araştırmaları yaparak sürdürüyor.
AURA Design Studio, bir yapının tasarımında birincil tasarım kriteri olarak yapıdaki yaşam döngüsünü alır. Yapı kullanıcılarının, onların iç ve dış çevreleriyle ilişkili olarak yaptıkları eylemlerin ve etkileşimlerin yapı tasarımına mekânsal ilişkiler ve form olarak yansımasını senaryolaştırarak tasarımını tamamlar.
Bugüne kadar katıldığı davetli ve uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik ve mansiyon ödüllerine sahip olan AURA Design Studio, kentsel tasarım projeleri, karma kullanımlı yapı kompleksleri, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler, otel projeleri ve iç mekan tasarımı üzerine, projelendirme, proje yönetimi ve uygulama çalışmaları yürütmeye devam ediyor.