Berlin Tegel Havalimanı'nın Sürdürülebilir Dönüşümü
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Eski Berlin Tegel Havalimanı'nı şehrin kuzeybatısındaki bir teknolojik araştırma sahası, yerleşim alanı ve doğa rezervine dönüştürmek için inşaata başlanacak. Berlin TXL – Urban Tech Republic (Berlin TXL) olarak adlandırılan geliştirme bir araştırma parkı, çevre düzenlemesi alanı ve 10.000 kişiye ev sahipliği yapacak araç trafiğine kapalı bir yerleşim bölgesi olan Schumacher Quartier'i içerecek. Beş kilometrekarelik alanın inşaatı bu yıl içinde başlayacak ve ilk yerleşim bölgesinin 2027'de tamamlanması planlanıyor.
Sürdürülebilir mimari proje Berlin eyaleti tarafından yönetiliyor. Berlin TXL ve Schumacher Quartier'in geliştirilmesi ve yönetimi için Tegel Projekt'i görevlendirdi. Tegel Projekt, Berlin TXL'i konut sıkıntısı çeken modern şehirler için sürdürülebilir bir model sağlamayı amaçlayan "Avrupa'daki tek girişim" olarak adlandırıyor.
Şirket "Gelecekteki kentsel yaşam için bu yeni plan yakında bölgelerde de mevcut olacak. Berlin TXL - Urban Tech Republic, küresel olarak olmasa da artık Avrupa'da kendi başına bir girişimdir." dedi.
Tegel Projekt GmbH CEO'su Philipp Bouteiller bir açıklamada bulundu: "Diğer birçok şehir gibi Berlin'de de uygun fiyatlı konut sıkıntısı var. Sonuç olarak düşük gelirli insanlar şehir merkezlerinin dışına itiliyor. Vizyonumuz farklı. Berlin TXL sadece yüksek gelirli müşteriler için bir yer değil, aynı zamanda gelirden bağımsız olarak her yaştan insan için sürdürülebilir ve yaşanabilir bir alan olmalıdır."
Şirket havalimanı tünelinin batısında yer alacak olan Schumacher Quartier'in çevre dostu, akıllı bir şehir olduğunu söylüyor. Tamamlandığında konut alanı çok çeşitli konut seçenekleri sunacak ve konut birimlerinin %10'u öğrenci konutlarına ayrılacak. Sürdürülebilir mimari geliştirme okulları, kreşleri, alışveriş tesislerini ve kamusal alanları içerecek ve "düşük enerjili ağ" Berlin TXL'e sürdürülebilir ısıtma ve soğutma sağlayacak.
Araç trafiğine kapalı bölge aynı zamanda kendi bisiklet şeritlerine ve bisiklet yollarına sahip olacak ve Berlin Autofrei'nin Berlin'in merkezini dünyanın en büyük araç trafiğine kapalı kentsel alanı haline getirme kampanyasına dayanır. Bölgenin çizimleri bitkilerle kaplı binaları ve açık su kütlelerini çevreleyen yapıları gösteriyor. Alman mimarlık firması von Gerkan, Marg and Partners Architects (GMP), havalimanının orijinal Brutalist binasını tasarlayarak eski altıgen terminal binasını yeni bir araştırma parkına dönüştürecek.
Tegel Projekt "Urban Tech Republic'te 20.000 çalışanı olan yaklaşık 1.000 büyük ve küçük işletme araştırma, geliştirme ve üretimde çalışacak. Urban Tech Republic'te geliştirilen ve üretilen geleceğin yeşil teknolojileri, Schumacher Quartier'de kullanılacak." dedi.
Tüm alanın yaklaşık yarısı peyzaj geliştirmeden Grün Berlin sorumlu olacak şekilde bir doğa rezervi olarak ayrılacak. 2019'da dönüm noktası statüsü verilen brütalist Tegel Havalimanı, 2011'den yılından bu yana kapanmanın eşiğine gelirken, şehir art arda yaşanan gecikmeler nedeniyle ertelenen Berlin Brandenburg Havalimanı'nın gelişini beklerken sonunda 30 Ekim 2020'de kapandı.
Neredeyse tamamen beton ve metalden inşa edilen orijinal havalimanının görüntüleri, fotoğrafçı Robert Rieger ve Felix Brüggemann tarafından Flughafen Tegel adlı bir kitapta yer aldı. Tegel Havalimanı, Berlin'de dönüşüm geçiren tek havalimanı değil. 1927'den 2008'e kadar havalimanı olarak hizmet veren şehrin Tempelhof Havalimanı, Almanya'nın en büyük mülteci kampının yanı sıra rekreasyon alanı ve tasarım fuarı alanı olarak kullanılmış.