Betonarme Su Depoları, Lejyoner Hastalığının En Önemli Nedenleri Arasında!

Yaşam alanlarında musluktan akan suyun muhafaza edildiği depoların ne kadar güvenli olduğu hep tartışma konusudur. Özellikle de betonarme su depolarında muhafaza edilen suyun kalitesi… Çünkü dış ortam şartlarından etkilenen betonarme su depolarında zaman içerisinde; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum insanların lejyoner hastalığına yakalanmalarının da en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Ancak betonarme su depolarının verdiği zarar bununla da sınırlı değil, zamanla yapının güvenliğini de tehdit edebiliyor. Çünkü binaların bodrum katında bulunan betonarme depolardaki çatlaklardan sızan sular zamanla temelde çürümelere neden olabiliyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, Ekomaxi olarak Güney Kore’den gerçekleştirdikleri teknoloji transferi ile Türkiye’de yüzde yüze yakın yerlilik oranı ile ürettikleri GRP kompozit modüler su deposu teknolojisi ile hem depolanan suyun kalitesinin hem de yapıların korunabileceğini açıkladı.

İnsan yaşamı için hayati bir kaynak olan su, güvenli şartlarda muhafaza edilmemesi durumunda hayati tehlike oluşturabiliyor. 

Lejyoner hastalığına neden oluyor

Evlerde, ofislerde, okullarda, endüstrilerde ve daha birçok yaşam alanında şehir şebekesinden gelen su, geleneksel yöntemlerle binaların bodrum katında depolanıyor. Ancak geleneksel yani betonarme su depoları, suyun güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi noktasında yetersiz kalıyor. Çünkü aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenen betonarme su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor. UV ışınlarına karşı dayanımı olmayan, güneşin zararlarından ve ortamdaki nemden etkilenen plastik ve betonarme su depolarında zaman içerisinde; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum insanların lejyoner hastalığına yakalanmalarının da en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

Yapının güvenliğini tehdit ediyor

Suyun kimyasını bozan bakteriler, zaman içerisinde; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ile hidrofor sistemlerini de bozabiliyor. Üstelik betonarme depoların verdiği zarar bunlarla da sınırlı değil, yapının güvenliğini de tehdit ediyor. Çünkü binaların bodrum katında bulunan betonarme depolardaki oturmalar ve çatlaklar zamanla depodan binanın temeline su sızmasına ve temelde çürümelere neden olabiliyor. Bu bozulmalar ve çatlaklar özellikle olası bir depremde binanın temeli için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu nedenle hem yapıların güvenliğini sağlamak hem de insan sağlığını korumak için geleneksel depolama sistemlerine göre mukavemeti ve yalıtım kat sayısı oldukça yüksek olan GRP modüler su depolama sistemlerini tercih etmek gerekiyor. Üstelik demonte olarak kurulum avantajı sağlayan bu sistemler, renovasyon kapsamında mevcut yapılara da uygulanabiliyor.

“Yerebatan Sarnıcı’da su temini amacıyla inşa edilmişti”

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, sağlığı ve yapıların güvenliğini tehdit eden betonarme su depolarının günümüzde yerini; çevreci, hijyenik ve yüksek mukavemete sahip olan GRP su depolarına bırakmaya başladığını açıkladı:

“Betonarme su depoları, binlerce yıl önce insanların su depolamak için kullandığı bir yöntemdi. Yerebatan Sarnıcı’da M.S.526-527 yıllarında bu amaçla yani su temini amacıyla inşa edilmişti. Sağlıklı bir yöntem olmasa da o dönemin şartlarında suyu depolamak için en ideal yöntemdi. Ancak günümüzde bilinçli tüketiciler, bu yöntemin hem sağlığa hem de yapılara verdiği zararın farkında. Bu farkındalık; çevreci, hijyenik ve yüksek mukavemete sahip olan GRP su depolarına olan talebi artırdı.

Suyun kalitesini koruyor

Ekomaxi GRP Su Deposu

Ekomaxi olarak Güney Kore’den gerçekleştirdiğimiz teknoloji transferiyle Türkiye’de yüzde yüze yakın yerlilik oranı ile ürettiğimiz GRP kompozit modüler su deposu teknolojisi ile hem yapıların güvenliğini hem de depolanan suyun kalitesini koruyoruz.

GRP Su Deposu teknolojisini, yüksek mühendislik malzemesi olarak bilinen SMC veya cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretiyoruz. Mukavemeti ve yalıtım kat sayısı oldukça yüksek olan GRP su depoları, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmediği için depolanan suyun kalitesinde hiç bir değişiklik veya bozulma olmuyor. Ayrıca GRP depo panellerinin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın oluyor. Bu sayede depolanan su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor.” dedi

Uluslararası standartlarda koruma

Ekomaxi olarak, su depolama çözümleri alanında uluslararası standartlarda üretim yapan sayılı firmalardan biri olduklarını belirten Osman Yağız, “Dünyada içme suyu kalitesinin ölçüm ve kontrol standartlarını belirleyen en önemli kalite yönetim kuruluşu olan WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) tarafından almaya hak kazandığımız kalite sertifikası ile GRP depolarda suyun kalitesini koruduğumuzu uluslararası standartlarla belgelendiriyoruz.”  diyerek sözlerini tamamladı.  


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)