BIG Dünyanın En Yeşil Mobilya Fabrikasını Tamamladı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mimarlık firması BIG, Norveç ormanında dış mekan mobilyası üreticisi Vestre için masif ahşap bir passivhaus fabrikası inşa etti. Fabrikanın yeşil çatısı, güneş panelleri ve açık hava kaydırağı var. The Plus fabrika geliştirmesi bir sanayi bölgesinde değil, İsveç sınırındaki Magnor köyü yakınlarındaki 300 hektarlık ormanlık alanda bulunuyor.

Haç şeklindeki bina, her biri Vestre'nin üretim sürecinin farklı bir aşamasını barındıran ve merkezi bir avluya sahip bir merkez ofis alanından yayılan dört adet çift yükseklikte kanattan oluşuyor. Sadece 18 ayda inşa edilen 7.000 metrekarelik fabrika öncelikle ahşaptan yapılmış ve 1.400 ton karbondioksit depolayan PEFC sertifikalı çapraz lamine ahşap (CLT) ve tutkalla lamine ahşap (BSH) yapıya sahiptir. 

Vestre Mobilya Fabrikası

Bina, enerji açısından verimli bir pasif ev stratejisini, Vestre'nin geleneksel bir fabrikadan %90 daha az enerji kullandığını söylediği yalın bir robotik üretim hattıyla birleştiriyor. Çatıda bulunan 900 adet güneş paneli, 17 adet jeotermal kuyusu ve üretim sürecinden gelen fazla ısıyı yakalayan duvarların arkasına gizlenmiş ısı pompaları sayesinde enerji ve ısı ihtiyacı kısmen karşılanıyor.

Birlikte ele alındığında bu, Vestre'ye göre, karşılaştırılabilir binalardan %55 daha az enerji ve malzeme emisyonu ile The Plus'ı "dünyanın en yeşil mobilya fabrikası" yapacak. Şirket, bunun projeyi "Paris geçirmez" hale getirdiğini ve Paris Anlaşması'nın 2030 yılına kadar emisyonları yarıya indirmeye yönelik küresel hedefiyle uyumlu olduğunu iddia ediyor. Ancak bu değerlendirme, Vestre'nin üretim süreciyle ilişkili olanlar da dahil olmak üzere, binanın yaşam döngüsü boyunca meydana gelen emisyonları hesaba katmaz. Genel olarak The Plus, Paris Anlaşması uyarınca küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için eski ve yeni tüm binaların 2050 yılına kadar elde etmesi gereken net sıfır emisyona ulaşmadı.

Bunun yerine projenin yalnızca ilk %1'ini ödüllendiren BREEAM çevre sertifikasyon programında en yüksek puanı alan bir İskandinav ülkesindeki ilk endüstriyel bina olacağı bildiriliyor. BIG Tasarım Müdürü Viktoria Milentorp şunları söyledi: "Hiçbir endüstriyel bina en yüksek standarda, hatta ikinci en yüksek standarda bile yaklaşamaz Dolayısıyla iş BREEAM'e geldiğinde takip edeceğimiz bir örnek bina bile yoktu." Baş mimar David Zahle, "Bir fabrikanın sürdürülebilirliğe bu kadar odaklanması alışılmadık bir durum." dedi. "Birçok şirket için üretim, maliyetleri düşük tutmak ve onları saklamakla ilgilidir."

Vestre Mobilya Fabrikası

The Plus'ın iç kısmı, kömürleşmiş karaçam cephesinden geçen devasa pencereler ve merkezini sınırlayan camlı bir avlu ile ortaya çıkıyor, her ikisi de devasa bir dış merdivenle halka erişilebilir. Böylece Vestre'ye göre The Plus, halka daha sürdürülebilir mimari ve üretim yöntemleri hakkında fikirler getirmeyi ve "Greta Thunberg kuşağı ile sanayiciler arasında bir köprü kurmayı" hedefliyor. Zahle, "Proje çok şeffaf, çoğunlukla açık kaynaklı ve hem ürünün nasıl yapıldığı hem de insanları birbirine yakınlaştırmak için cepheyi nasıl açtığımız açısından harika… Bir fabrika bile insanları oynamaya, çatıya çıkmaya ve çevresinde bir park oluşturmaya davet ederek daha iyi bir yaşam yaratmanın bir parçası olabilir." dedi.

Vestre Mobilya Fabrikası

Plus'ın dört kanadının her biri, çevredeki ormanlardan toplanan tohumlardan yetiştirilen yeşil bir çatı ve yılda 250.000 kilovat yenilenebilir enerji üreten güneş panelleri ile kaplıdır. Merkezi çatıdan ziyaretçiler, camla çevrili ofis alanlarını geçerek bir avluya sarı bir sarmal merdivenle iner. Avlu, geri dönüştürülmüş çelik kirişlerle destekleniyor ve tek bir Norveç akçaağacının etrafında toplanıyor.

Vestre Mobilya Fabrikası

14 metrelik bir kaydırak (Norveç'teki en yüksek olduğu söyleniyor) binanın yan tarafında dolaşıyor ve orman zeminine geri dönüyor. Ofis alanının kare çatısı, binadaki iki beton elemandan biridir. Temeller gibi, her ikisi de emisyonları ve malzeme tüketimini en aza indirmek için yüksek mukavemetli ve düşük karbonlu betonun bir kombinasyonundan yapılmış.  

Fabrikanın içi, kömürleşmiş dış cepheyle tezat oluşturan parlak çam ağacıyla kaplanmış. Ahşap işleme ve toz boya atölyelerini, depoları ve montaj istasyonlarını barındıran Vestre'nin dört kanadının her biri, ziyaretçilere üretim sürecinde yukarıdan rehberlik etmek için renk kodlu ekipmana ve akış şeması tarzı zemin işaretlerine sahiptir.

Üretim hattının kendisi, verimli makineleri yapay zeka ile birleştiriyor ve Vestre'nin "daha hızlı, daha yeşil ve daha ucuz üretmeye" yardımcı olduğunu söylüyor. Örneğin, bir boyahanede, adını Norveç'in ilk kadın mühendisinden alan iki endüstriyel robot, metal parçaları toz boyayla kaplamak için yapay zeka ve nesne tanıma kullanır ve dakikalar yerine saniyeler içinde renk değiştirir. Her kanadın duvarlarının arkasında, üretim sürecinden kaynaklanan atıkların yeniden kullanım için geri dönüştürüldüğü teknolojik bir koridor bulunur.

Vestre Mobilya Fabrikası

Burada metal parçaların temizlenmesi için gerekli olan su saflaştırılır ve filtrelenir, bunun %90'ı proseste yeniden kullanılabilir. Tüm ekipmanlar elektrik veya biyodizel ile çalışır ve kesilen tüm ağaçlar ya bina yapısının bir parçası olarak yeniden kullanılır ya da Vestres mobilyalarında kullanılmak üzere depolanır, bu nedenle inşaat aşamasında atık ve emisyon olmaz. 

Binanın karbon izi, mümkün olduğu kadar çok ağaç bırakacak şekilde kasıtlı olarak yeniden sarılmış, orman tabanının kaldırıldığı alanlar korunarak restore edilmiş ve binanın iki yanı dışında tamamı yeşilliklerle çevrilmiş.

Proje Tasarım Müdürü Sindre Millrand şunları söyledi: "Normalde ormanın ortasına bina yaparsanız daha çok ağaç kesersiniz. İlk başta fabrikadan 10 metrelik bir sınır çektik ama bu daha yaygın. Vestre çizgiyi beş metre ilerletti ve dedi ki "Daha fazla ağaç kesilmesi gerekiyorsa talep edilmeli ve onaylanmalıdır."


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)