BIG'in Milano'da Sürdürülebilir Ofis Binası "CityWave"
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Bjarke Ingels Group'un (BIG) teklifini açıklamasından iki yıl sonra, Milano'nun City Life bölgesinde yeni nesil ofis binasının inşaatı resmen başladı. BIG'in tasarımı, yaşam kalitesini merkeze alan ve sürdürülebilirlik kavramını yeniden tanımlıyor. Yenilikçi tasarım çözümlerine dayalı, yeni işyeri fikirleri sonucunda geleceğin ofisi için yeni bir paradigma olmayı hedefliyor.
BIG'in ofis binası CityWave'in tamamlanması, CityLife alanının tamamlanması anlamına gelir. Milan'ın CityLife alanı, sakinlerinin yaşam kalitesini iyileştirmek için sürdürülebilirliğe öncelik verilen güvenli ve canlı bir ortam yaratmayı amaçlayan bir kentsel yenileme projesidir. CityWave ayrıca şehrin CityLife'a açılan kapısı olarak da işlev görüyor.
BIG, 2019 yılında son derece sürdürülebilir bir ofis binası tasarladı. Tasarım, CityLife'ın kalan iki bölümünü işaretleyerek Doğu ve Batı olarak adlandırılan iki ayrı binayı içeren 53.000 metrekarelik bir alanın gelişimini vurguladı. Bu iki bina 140 metre uzunluğunda asma çatı yapısı ile birbirine bağlanmış. Devasa çatı yapısı şehre açılan kapıyı vurgular ve ve projenin baskın konseptinin altını çiziyor.
Batıda 2 yer altı katı, 1 bodrum kat ve yerden 21 kat bulunuyor. Bunlardan 17'si ofis, geri kalan 3'ü ise restoranlar, sky barlar ve teknik katlar olacak. Bodrum katında ortak tesisler ve bir oditoryum bulunuyor. Binanın dikkate değer mimari özelliklerinden biri, ilk beş katın heykelsi bir merdivenle birbirine bağlanmasıdır.
Doğu binasının asma çatı yapısının diğer tarafında 2 yer altı katı, 1 bodrum katı ve 11 üst katı vardır. Birinci ve zemin katlar, kış bahçesi ve diğer ortak tesislerin bulunduğu bir atriyuma sahip.Yine ilişki fikrinden yola çıkarak, ilk iki kat yekpare bir merdivenle birbirine bağlanırken, diğer katlar atriyum ve avluyu çevreleyen balkonlarla bağlantılıdır.
BIG, ofis binalarının "sıfır veya daha fazla etkiye" sahip olmasını ve geleneksel ofis binalarından %45 daha az enerji kullanmasını hedefliyor. Bu nedenle yalnızca yenilenebilir enerji kaynakları tarafından destekleniyor. Hem doğu hem de batı cepheleri fotovoltaik panellerle kaplanacak ve CityWave, İtalya'nın en büyük kentsel fotovoltaik parklarından biri haline gelecek. Ayrıca sistem yağmur suyunu toplayıp yeniden kullanarak geniş bir kamusal yeşil alan sağlar. BIG, ısıtma ve soğutma için yer altı suyunun kullanılması gibi diğer yeşil çözümleri entegre etti.
"CityWave'in geniş katener çatısı, City Life'ın son iki binasını tek bir sarkma hareketiyle birleştiriyor. Güneş karoları içerideki çalışma alanlarına güç verirken, ahşap alt kısım aşağıdaki yeni kamusal alanı kaplıyor. Galleria Vittorio Emanuele II'nin geniş kapalı kamusal alanlarının çağdaş bir yorumu olan güneş çatısı, Milano vatandaşlarına şehrin bu canlı yeni bölümünde yaşam ve kültür için gölge ve koruma sunuyor. Ortaya çıkan siluet, iç ve dış mekanları ağırlıksız anıtsallıkla birleştiriyor." Bjarke Ingels
CityLife, Milano'nun tarihi eski sergi ve fuar alanlarının yeniden geliştirme projesidir.Kentsel proje konut, perakende ve eğlence hizmetleri sunuyor ve Zaha Hadid Architects, Studio Libeskind ve BIG gibi ünlü mimarların tasarımlarını içeriyor. BIG ayrıca yakın zamanda ABD çölünde yeni bir şehir için ana planlarını açıkladı.