Bir Üretim Tesisinin Yeşil Tasarımla Geliştirilmesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Basitleştirilmiş bir enerji çözümü sunan bir şirket olarak Nong Fab LNG Receiving Terminal her kararın ön saflarında yeşil tasarımla geliştirildi. Sürdürülebilir mimari planın amacı zorlu üretim bileşenlerini doğa unsurlarıyla geliştirirken ziyaretçileri hemen üretim sürecine dahil etmekti.
Şirket dünyadaki enerji krizine uygulanabilir bir alternatif olan Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) üretiyor. Verimli depolama ve kullanım için doğal gazı sıvıya dönüştüren bir sürecin ardından LNG, enerji santralleri için önemli bir yakıt kaynağı. Sürdürülebilir mimari örneklerden tesis halkı süreç hakkında eğitmek için bir alan sunar.
Üretim ve kullanım arasında sıvı devasa kriyojenik tanklarda depolanır. Architects 49'daki ekip yapının tasarımını bu tankların iç kısmına dayandırdı ve tank boyutlarına ve iç mekana benzeyen bir atmosfer yarattı.
Bununla birlikte soğuk ve klinik bir endüstriyel duygudan kaçınmak için iç tasarım, tesisin üstünde, altında ve içinde doğal peyzajı içerir. Yeşil bir çatı yapıyı komşu yamaç ile birleştirir. Bitkiler ve ağaçlar, yapıyı çevreleyen daha fazla yeşillik ile yapının içindeki merkezi avluyu doldurur.
Mimarlar, "Dışarıdan, yapı çevresiyle uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu orijinal sulak alan ortamının (Nong) ve yerel Hymenocardia (Fab) ağaçlarının korunmasıyla elde edilir." dedi.
Sürdürülebilir mimari projenin amacı sulak alanları korumak olmasına rağmen bölgenin bir kısmı yok edildi. Geliştiriciler ekosistemi yeniden yarattı ve tesis ve çevresindeki çevre düzenlemesi için bir toplama noktası görevi görecek büyük bir gölet geliştirdi.
Depolamadan sonra LNG'yi tekrar gaza dönüştürme işlemi yan ürün olarak soğuk hava üretir. Çevreye zarar verebileceği yerlerde serbest bırakmak yerine hava bina içindeki sıcaklığı düzenlemek için kullanılır.