Bitkilerin ve İnsanların Yaşadığı "Tsuruoka House"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Japon stüdyosu Kiyoaki Takeda Architects, Tokyo'da bitki yetiştirmek için toprakla doldurulmuş kemerli panellerle ve bitkilerle kaplı bir evi tamamladı. Kiyoaki Takeda Architects'in kurucusu Kiyoaki Takeda, bilim dergisi Nature'da insan yapımı nesnelerin kütlesinin artık yaşayan tüm canlıların biyokütlesini aştığına dair bir makale okuduktan sonra Tsuruoka House'u inşa etti. 

Tsuruoka House

Bu endişe verici istatistiğe uygun bir mimari yapı geliştirmek isteyen Takeda, hem bitkileri hem de vahşi yaşamın var olduğu çok katlı bahçeye sahip bir ev tasarlamaya karar verdi. Takeda "Tsuruoka House sadece insanlara değil, diğer yaşam formlarına da uyum sağlayan bir yapıdır. Bahçeyi diğer mevcut yaşam formlarına açarak, onlara yaşayacakları bir yer sağlayarak ve topluluğu birlikte yaratarak, "bahçeyi" bir "çevre" haline getirdim." dedi. 

Tsuruoka House

Takeda, binanın tabanı etrafında tek bir bahçe oluşturmak yerine, bitkiler için mevcut alanı artırarak bahçeyi dikey olarak istiflemeyi seçti. Yalnızca çim, tortu veya yosun yetiştirmek için uygun ince bir toprak tabakasına sahip tipik bir yeşil çatının aksine, Tsuruoka House kubbeli panelleriyle daha derin kökleri olan bitkileri ve ağaçları destekliyor.

Tsuruoka House

Mimar "Toprak kalınlığı mümkün olduğu kadar derin uygulandı, böylece katmanlı bahçe, yer örtüsü, çalılar ve küçük ağaçların karışımıyla küçük bir orman haline geldi. Bu yaklaşım, daha ince toprakları destekleyen modern yeşil çatılar ile uyuşmuyor." dedi.  

Yapının zemin kat ve çatı levhaları, içi boş bir çekirdek içinde toprak içeren tonozlu profillere sahiptir. Tonozun şekli, yağmur suyunun doğal olarak alt katlara sızmasına ve ana yapıya yerleştirilmiş kanallardan akmasına izin veriyor. Kompostun ağırlığını yönetmek için de ayrıca sağlam bir yapı gerekiyordu. Mimarlar şiddetli yağmurlar sırasında etkili olan taşma boruları kurarak bu zorluğa çözüm buldu. Toprak da tabakalıdır. Bu nedenle yoğun üst tabaka bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun çoğunu tutarken, daha geçirgen alt tabaka drenajı kolaylaştırır. Toprak tabakası kalın olduğu için yazın ısı kalkanı etkisi gösterir, kışın ise ısıyı zemin altında depolayarak kademeli olarak dağıtır.

Tsuruoka House

Yaşam alanında tonozlu tavanın düzensiz şekli, mekana görsel ilgi katıyor. Yükseklikler bazı yerlerde 3.5 metreden 2 metreye kadar değişir. Hatta tavanın en alçak noktalarına yukarı uzanarak dokunulabilir. Bu yerlere mimarlar hamakları, sarkıt lambaları veya ekicileri asmak için cıvataları ve diğer armatürleri kullandı.

Tsuruoka House

Bitki örtüsünün çoğu zemin ve birinci katlarda, ayrıca çatı ve çevredeki yeşil alanlardadır, ancak her iki katta da yaşam alanlarının zeminlerine köşeli saksılar entegre edilmiş. Büyük bir çatı bahçesinde bir çardak ve bitişikteki nehre ve çevredeki alana bakan bir açık hava mutfağı var.

Bitkiler olgunlaştıktan sonra evi saran, iç mekanları meraklı gözlerden koruyan, iç mekan sıcaklığını düzenleyen ve ayrıca binanın etrafındaki hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan yeşil bir bariyer oluşturur. Takeda "Zamanla bitkiler büyüyecek ve kuşlar ve böcekler plansız şekilde yerleşecek. Bir noktada küçük bir orman oluşabilir. Sonra, onlarca yıl sonra, mevcut yaşam formları büyüyecek ve binayı tamamen gizleyecek. Nihayetinde, biyokütleleri insan yapımı yapıların kütlesini aşacak." dedi. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)