Biyofilik Tasarım İlkeleriyle Tasarlanmış Perakende Alanı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
KOICHI TAKADA ŞANGHAY'DA SOLAR TREES MARKETPLACE'İ AÇIYOR
Koichi Takada Architects, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceğin görsel bir hatırlatıcısı olarak Çin'in Şanghay kentinin eteklerinde uzun zamandır beklenen Solar Trees Marketplace'i kısa süre önce tamamladı. Sadece birkaç on yıl önce yoğun bir orman olan bir alana konumlandırılan proje, bölgenin tarihi geçmişinden ilham alarak hızla genişleyen bu şehre yeşil alanları yeniden kazandırma girişimi. Perakende alanının ilk aşaması şu anda açık ve yine Koichi Takada Architects tarafından tasarlanan bitişikteki 155.000 m2'lik konut geliştirme projesi için bir satış ve sergi süiti olarak hizmet veriyor. Ağaç benzeri organik yapı, biyofilik bir mimariyle ortaya çıkıyor ve ana plana hoş bir giriş görevi görerek yaya dostu bir çevreyi ve kentsel ortamdaki yeşil alanları vurguluyor. Şanghay ormanlarından esinlenen otuz iki mimari 'ağaç', fotovoltaik hücrelerden oluşan koruyucu bir gölgelik oluşturuyor ve gerçek ağaçlara benzer şekilde, barınak ve gölge sunarken temiz havanın alanlarda dolaşmasına izin veriyor.
İNSANLARIN DEĞİŞEN İHTİYAÇLARINA UYUM SAĞLAYAN BİYOFİLİK BİR TASARIM
Mimarlar zaman içinde adapte olabilecek ve gelişebilecek bir bina yaratmayı amaçladı. Bölgeye yeni sakinler taşındıkça yapı, toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış dinamik bir merkeze dönüşecek. Koichi Takada Architects ve geliştiricilerin vizyonuyla uyumlu olan bu dönüşüm, geleneksel Çin pazar yerlerini çağdaş bir şekilde canlandırmayı amaçlıyor. İşlevler arasındaki yumuşak geçiş, esnek ve ileri görüşlü mimarinin yenilikçi potansiyelini sergileyen bu tasarımın kritik bir yönü. Zaman içinde yapı, pazar yerinin dışına dikilen bir dizi yerli Kafur ağacıyla bütünleşerek kentsel çevrenin ortasında dingin bir vaha yaratacak. Doğal unsurları toprak renkleriyle birleştiren proje, insanlar ve doğa arasında daha güçlü bir bağ kurmayı amaçlayan biyofilik mimari kavramını somutlaştırıyor.
Ayrıca ekip, ışık ve gölgeyi dikkatli bir şekilde kontrol ederek estetik ve pratikliği artırmaya odaklandı. Gölgelendirme güneşten korunmayı sağlarken, doğal havalandırma yapay aydınlatma ve soğutmaya olan bağımlılığı azaltarak ziyaretçilerin deneyimini daha konforlu hale getiriyor. Koichi Takada, alanın sadece birkaç on yıl önce ağaçlarla dolu olduğunu keşfettiğinde ekibinin yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi. Koichi Takada, "Bu alanın 1984 gibi yakın bir tarihte ağaçlarla kaplı olduğunu öğrenince şok olduk. Tasarımımız, tasarım yoluyla nelerin başarılabileceği konusunda konuşmalar başlatmayı ve hem sakinlerin hem de toplumun ihtiyaçlarına ilham veren, onları besleyen ve onlara uyum sağlayan yaşayan, nefes alan bir ortam yaratmayı amaçlıyor. " dedi. Proje, biyofilik tasarım ilkelerini ve sürdürülebilir inovasyonu kullanarak mimarinin doğayı kentsel alanlarımıza geri getirme potansiyelini ortaya koyuyor. Koichi Takada, "Doğanın cevapları barındırdığına ve mimarinin de bu konuyu tartışmaya açabileceğine inanıyorum." dedi.