Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu, Fransa!
İskenderun: İskenderun körfezinde kömürlü termik santral tehdidi sürüyor. Körfezde bulunan 3 termik santrale ek olarak 29 yeni santral planlanıyor. Bu projelerden biri olan Ada Termik Santrali planları iklim değişikliği konusunda ülkelerin ne kadar ikiyüzlü davranabileceğini gözler önüne seriyor.
1320 MWlık kapasiteye sahip olması planlanan Ada Yumurtalık Termik Santrali projesinin arkasında Fransız kamu şirketi Engie (eski GDF-Suez) var. Birleşmiş Milletler Iklim değişikliği 21. Taraflar Konferansı’na (COP21) 80 günden kısa bir süre kalmışken, şirketin bu yeni yatırım planını şaşkınlıkla izliyoruz.
Fransa bir yandan Paris iklim zirvesine ev sahipliği yaparken diğer bir yandan 16 termik santrali bulunan Engie (eski GDF-Suez) COP21'e sponsor oluyor.
Bir yandan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande her fırsatta iklim için mücadelenin öneminden söz ederken, diğer bir yandan Engie (eski GDF-Suez) iklimi tehdit eden kömür santralleri yatırımlarına devam ediyor.
CAN (İklim Eylem Ağı) Fransa, Friends of the Earth Fransa ve Oxfam Fransa ile beraber hazırlanmış olan “Engie'nin kömür telâşı: Türkiye’deki Ada Yumurtalık kömür santrali vakası” adlı analizi çelişkili durumu detayları ile ortaya koyuyor.
Bu duruma ancak, Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denir.
Yapılması halinde ithal kömürle çalışacak olan Ada Termik Santrali sadece iklim değişikliğini tetikleyen bir “iklim bombası” değildir, aynı zamanda Türkiye’nin en zengin kara ve deniz ekosistemlerine sahip ve özellikle de çok verimli tarım alanlarından biri olan tüm bölgeyi tehdit etmektedir. Bu termik santral 500,000 kişinin yaşam kalitesini etkileyecektir.
Bu yüzden, Ada Termik Santrali projesi ve bölgedeki diğer termik santrali projeleri derhal iptal edilmelidir.
Fransız STK’lar da Engie’ye “Ada Yatırımını İptal et” çağrısı yapıyor
CAN (İklim Eylem Ağı) Fransa, Friends of the Earth Fransa ve Oxfam Fransa da, İskenderun Çevre Koruma Derneği gibi bölgedeki gelişmeleri ve Engie (eski Suez)'nin kömür yatırımı planlarını endişe ile takip ediyor.
Fransız sivil toplum kuruluşları, Ada Termik Santrali Projesi’nin durdurulması için bugün (7 Ekim 2015) Paris’teki Engie (eski Suez) Genel Merkezi önünde bir araya geliyorlar. İskenderun’daki mücadelemize destek olmak ve Ada Termik Santrali projesini iptal ettirmek için bir etkinlik düzenliyorlar.
Hollande’a “Ada Yatırımını Durdur” Mektubu
Aynı zamanda, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin duruma müdahale etmesi için de çalışmalar yürütülüyor. İskenderun Çevre Koruma Derneği ve Türkiye’den Greenpeace Akdeniz, WWF, TEMA, Ekoloji Kollektifi’nin aralarında 35 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ile beraber Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ye bugün mektup gönderiyoruz. “Fransa, eğer gerçekten iklim değişikliği konusunda samimi ise, Ada Termik Santrali Yatırımını durdurmalıdır” diyoruz.