Bu Yenilikçi Ağaç Yolu, Yaşamı Mimariyle Birleştiriyor
Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
İnsan kaynaklı sorunları çözmek için doğaya yönelmek yeni bir kavram değil. Ancak yeşil binaların alanları arttıkça şirketler çevreyle ilişki kurmanın yeni yollarını arar. "Ağaç Yolu", yeşil tasarımda inanılmaz bir örnek ve dev bir adım.. Carlo Ratti Associati'nin bu tasarımı sadece doğayı onurlandırmakla kalmayıp doğanın ta kendisi.
"Ağaç Yolu" muhteşem bir varış noktasına götürür: Sabbioneta'ya. Bölge sadece Kuzey İtalya'nın muhteşem bir yeri değil, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. Bu arada tasarım firması Carlo Ratti Associati, kâr amacı gütmeyen grup GAL Terre del Po ve yaşayan ağaçları yapı malzemesi olarak kullanma konusunda uzman olan Yaşayan Mimarlık Ofisi, bu yenilikçi tasarım üzerinde birlikte çalıştı.
Ağaçlar arasında yükselen, sütun görevi gören iki paralel ağaç sırası ile yükseltilmiş bir bisiklet yolu da var. Burada yapay ve doğal, tek bir tasarımda bir araya geliyor. Her yerdeki gömülü sensörler çevresel koşulları izler ve düzenli olarak iklim değişikliği hakkında veri topluyor. Sensörler özellikle hava kirliliği, tek tek ağaçların büyüme durumu ve diğer meteorolojik bilgiler hakkında bilgi sağlıyor. Sensör ağı, Mindicity Kentsel İstihbarat Platformu tarafından destekleniyor.
Yapısal elemanları sağlamak için ağaçlara dayanan tasarımlara Almanca'da botanik yapı anlamına gelen "Baubotanik" deniyor. Ağaçlar, tasarımın yaşayan mimari öğesidir. Aslında, bu tasarımı hayata geçirmek için yaklaşık bin ağaç gerekecek. Tasarım boyunca paslanmaz çelik bir korkuluk örülür ve ağacın etrafını çerçeveler. Bu, yakında tıpkı gezegenin kendisi gibi yıllar içinde büyümeye ve gelişmeye devam edecek bir yaşam çizgisinin temeli haline gelecektir.
Yerden 19.5 metre yükseklikteki yollar ayrıca İtalyan kırsalında, su yollarının ve yolların üzerinde ortaya çıkıyor.
Projeyle ilgili Carlo Ratti şöyle diyor :"Ya bir gün mimariyi bir ağaç gibi büyütebilseydik? Hâlâ bu gelecekten uzağız, ancak doğa ile insan yapımı arasındaki yakınlaşmayı keşfetmeye başlayabiliriz. Çevreyi daha iyi anlamak için dijital teknolojilerden elde edilen verilerden yararlanırken ağaçları yapı unsuru olarak kullanabiliriz."