Çalışana ve Çevreye Duyarlı Bir Dönüşüm Gama Holding Binası
GAMA Holding binası, Türkiye’de LEED “Existing Building / Var Olan Binalar” kategorisinde ki EB GOLD altın sertifikasını alan ilk bina oldu. Bina, çalışma ortamı konforu ve çalışanların bu ortamdaki sağlık koşullarını en üst düzeyde koruyarak çevreye duyarlı olacak şekilde düzenlenmiş. Bu hedefle 26 Ekim 2011 tarihinde ABD Yeşil Binalar Konseyi’ne (USGBC) başvuran GAMA Holding, LEED EB GOLD sertifikasını 5 Kasım 2012 tarihinde teslim almış.
Özellikle enerji verimliliği konularında önemli çalışmalar yapılan GAMA Holding Binası, sürdürülebilir alanlar, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekân kalitesi, tasarımda yenilikler ve bölgesel öncelik olmak üzere yedi kategoride değerlendirilerek 71 puanla altın sertifikaya hak kazanmış. Enerji tüketimi konusunda çeşitli teknik iyileştirmeler ve değişiklikler yapılmasının yanı sıra çok ufak düzenlemeler ile de önemli tasarruflar gerçekleştirilmiş. Örneğin öğle arasında otomatik olarak ışıkların kapatılması günlük enerji tüketiminin %10 azalmasını sağlanmış.
Binanın LEED EB GOLD almaya hak kazanmasını sağlayan tüm müdahaleler şu şekilde sıralanabilir:
• Isıtma sistemi kazanlarının HVAC sistemiyle kontrol edilmesi ve dış hava kompanzasyonu ile çalıştırılmasıyla gereksiz tüketimin önüne geçilmiş.
• Binanın kat aydınlatmaları %15 kısılarak enerji tasarrufu sağlanmış. İnsan beyni bu farkı algılayamadığı halde yapılan tasarruf çok ciddi boyutta.
• Binada öğle yemeği molalarında kat aydınlatmaları yaklaşık 1 saat boyunca kapatılarak enerji tasarrufu sağlanıyor.
• Binada hafta içinde ısıtma ve soğutma sistemine ihtiyaç olmadığının görüldüğü durumlarda sistem kapatılarak enerji tasarrufu sağlanmış. Ayrıca mevsim ihtiyaçlarına göre gece saat saatlerinde merkezi klimalar sadece temiz hava temini için kullanılarak binanın ön şartlandırılması sağlanıyor.
• Binada bulunan 32 adet ısıtma-soğutma kat balans vanalarının ayarları yapılmış. Bu işlem sonrası tüketimin iyileşmesiyle sistem daha verimli çalışmaya başlamış.
• Binada bulunan toplam 427 adet fancoil ve klima santralinin planlı bakım ve temizliklerinin yapılmasıyla, sistemin daha verimli kullanılması sağlanmış ve sonradan çıkacak arızaların önüne geçilerek tasarrufa gidilmiş.
• Binada 7/24 çalışan otomasyonun efektif kullanımı ile ciddi bir işletme ekonomisi sağlanıyor.
• Soğutma sistemine su şartlandırma programı uygulanmış: Tesisata solüsyon eklenerek, tesisatın korozyon, bakteri üremesi, metal çapak, PH bozukluğu, su kirliliği gibi sorunlarının önlenmesiyle daha uzun ömürlü kılınmış. Ayrıca tesisatta bulunan suyun en verimli şekilde kullanılması da bu şekilde sağlanırken, ileride tesisatta çıkabilecek sorunlar minimize edilmiş ve böylece işletme maliyetinin düşürülmesinde katkı sağlanmış.
• Soğutma grubu, kule devresi ve tüm sirküle eden tesisata kimyasallar konularak tesisatın donmaya ve korozyona karşı korunması, böylece işletme maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmış.
• Garaj-1 asma katında bulunan kazan dairesi ile Garaj-2’de bulunan arşiv bölümü arasına ısı transfer fanı tadilatı yapılarak, kazan dairesinde ki ısı yükünün sisteme dahil edilmesi, böylece en verimli şekilde kullanımla enerji tasarrufu sağlanmış.
• Binada bulunan elektrik panoları, klima santralleri, nemlendiriciler, fancoiller, chiller grubu, soğutma kuleleri, kazanlar, jeneratör gurubu, pompalar, eşanjörler, yangın sistemi, hidroforlar, asansörler, su arıtma sistemi ve split klimaların bakımları zamanında yapılarak tasarruf sağlanıyor.
Tüm bu çalışmalar sürecinde GAMA Holding binasında birçok alt yüklenici çalışmış:
• Teknik altyapı tespiti: ESERESCO• Otomasyon, CCTV ve güvenlik sistemleri: Siemens• Ses ve görüntü teknolojileri: Asimetrik• Mekanik tesisat montajı: SETES• Merkezi klima santralleri: Fancoiller•Chiller üniteleri: ALARKO-Carrier• Soğutma kuleleri: BALTIMORE• Asansörler: KONE• Dizel jeneratörler: TEKSAN• Tüm elektrik panoları: Siemens (Montaj: PERLİT Elektrik)• Armatürler: Tamamı enerji tasarruflu ampuller ya da LED armatürlerden oluşan muhtelif ürünler
DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ HALİYLE GAMA HOLDİNG BİNASI KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
Yer: Söğütözü, Ankara
Kapasite: 380 çalışan
Toplam Alan: 20.000 m2
Giriş katları: 2.000 m2 x 3 kat (toplamda 6.000 m2)
Kule: 16 kat (net 300 m2)
Etkin Su Kullanımı: GAMA binası su tüketiminde sensörlü armatürler sayesinde etkin bir politika uygulanıyor ve binada atık su yönetimi bulunuyor.
Teknolojik Altyapı: Binanın yapımı sırasında seçilen ısıtma-soğutma sistemlerine yapılan özel ayarlar, güneşin binaya etkilerini en aza indirecek önlemlerin alınması ve aydınlatma gibi tüm sistemleri, teknolojik altyapıyı kullanarak 7/24 kontrol altında tutmak sayesinde daha önceki yıllara göre %50 seviyelerinde enerji tasarrufu sağlanmış.
Kullanılan Malzeme ve Kaynaklar: GAMA binasında kullanılan malzemeler için çevreye duyarlı ve insan sağlığına uygun olarak belirlenen bir satın alma politikası uygulanmış. Bu malzemeler mobilyalardan temizlik ekipmanına, halıdan el sabununa kadar binada kullanılan tüm malzemeleri içeriyor.
İç Hava Kalitesi: Periyodik olarak yapılan ölçümlere göre binadaki hava kalitesi uluslararası standartlara uygun. İçerisinde sigara içilmeyen binanın dışına yeterli uzaklıkta, sigara içilmesi için bir yer yapılmış.
Geri Dönüştürülebilir Atıkların Toplanması: Binada oluşan atıkların uygun koşullarda saklandıktan sonra, yeterlik sahibi nakliyeciler ile yine yeterlik sahibi geri dönüşüm merkezlerine iletiliyor. Oluşan atıkların bertaraf süreleri ve miktarları takip ediliyor.
İç Mekân Yaşam Kalitesi: Gürültü, ısı, hava kalitesi, aydınlatma ölçümleri ile uygunluk değerlendiriliyor. Ayrıca bu konular ile birlikte temizlik ve bakım işlerini de kapsayan bir bina memnuniyet anketi yapılmış ve sonuçları bina yönetimi tarafından değerlendirilmiş.
Ulaşım: GAMA binası toplu taşım olanaklarına ve ana yola yakınlığı sayesinde çalışanları toplu taşıma araçlarını kullanarak daha az karbon salımına teşvik ediyor.