Charles-Ferdinand Ramuz'un Yazılarından İlham Alan Yapı "Therese"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
BUREAU'nun Yaşanabilir Heykeli 'Therese'
BUREAU'nun yaşanabilir heykeli 'Therese', Fransız ormanlarında geçici bir mühlet sunuyor. Mimarlık firması BUREAU, Fransa'nın Sergy ormanlarının ortasında yaşanabilir bir heykel ve bir sanatçının konutu olarak 'Therese' tasarlıyor. Dışarıdan bakıldığında geçici ahşap konut bir kalemin ucu gibi şekillenir. Ayrıca sakinlerine dışarıdaki ormanın manzarasını sunmak için pencereli bir piramittir. Küçük alan sade mimariyi çevreleyen ve büyüyen ağaçların arasından görülebiliyor fakat ahşap cephe, tasarım aşamasının sadece başlangıcıydı.

Daniel Zamarbide, Carine Pimenta ve Galliane Zamarbide'den oluşan ekip tasarım ipuçlarını İsviçreli yazar Charles-Ferdinand Ramuz'un yazılarından ilham alıyor. Daniel Zamarbide "Bu arsa 2014'ten beri pek çok göçebe sakini ve doğa tutkununu ağırlayan, onlara kaya figürünün içinde sığınak sunan tuhaf bir mimari yaratık olan Antoine'ı yarattı. Hikaye devam ediyor ve yeni bir üye olan Therese'in ortaya çıkmasıyla kısa bir seriye dönüşür." diye yazıyor. 

İç ahşap mimari, misafirlerin eşyalarını yerleştirip oturmaları için iki ahşap bank ve bir masa bulunuyor. Bunlar sakinlerin doğal ışığın zaman içinde yükselip alçalmasına tanık olabileceği, pencereye bitişik olarak konumlandırılmış. Tasarım ekibi biraz daha kalmak isteyenleri ısıtmak için bir tarafa ısıtma sistemi kurdu. Projenin bağlamını ortaya koymanın bir yolu yaşanabilir heykelin içine saklanmak. Ormanın ortasında uyumak kişinin uykudaki yaratıcı duyularını uyandırabilir.

Charles-Ferdinand Ramuz'un Yazılarından İlham Alan Yapı

Yavaş yavaş BUREAU imzalı Therese'nin kalem ucu formu, ormanlık alanlardan aniden ortaya çıkan koni ve kayalık bir mimariye dönüştü. Bu yaklaşımın arkasındaki tarih, tasarım ekibine ilham veren Ramuz'un yazılarına dayanıyor. 

Zamarbide "Romancı Ramuz üç karaktere kurmaca bir hayat vermiş. Edebi var oluşları aslında 1714'te meydana gelen İsviçre dağları için tarihi, trajik bir ana atıldılar. Derborence Köyü'nde, Diablerets Dağı'nda büyük bir kaya düşmesi 15 kişiyi ve yüzlerce hayvanı öldürdü.

Yazarın kurguladığı karı, koca ve amca en başından beri romanın alanını işgal etti ve birçok okuyucunun hayal gücünde yer aldı. Ayrıca yıllar boyunca kendilerini İsviçre'nin o bölgesinde kültürel simge yapıları olarak kabul ettirdiler. Roman yerel ve tarihi bir dağ kültürünün bir parçasıdır." dedi.

BUREAU bu anlatıdan yola çıkarak betimleyici metinleri gerçek mülke dönüştürerek kurmaca anlatıya yeni bir katman ekledi. Romanın karakterleri, insan olmayan formlarında fiziksel gerçeklikler haline geldikçe gerçek dünyada aynı zamanda yeni bir role sahip oldu. Romanın karakterleri kayalık bir dış cephenin altına gizlenmiş ahşap bir temele dönüştü. Yapı ayrıca gürültüden uzak zaman arayan herkese bir soluklanma sunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)