MoMA Sergisi Güney Asya'daki Dekolonizasyon Mimarilerini Keşfediyor
Modern Sanat Müzesi- MoMA , Güney Asya'daki modern mimarinin bağımsızlık sonrası dönemin "idealist toplumsal vizyonlarını ve özgürleştirici siyasetini" şekillendirme yollarını araştıran bir serginin açılışını duyurdu. Bağımsızlık Projesi: Güney Asya'da Dekolonizasyon Mimarileri 1947–1985 başlıklı sergi, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka'daki önde gelen borç verenler ve kurumlardan alınan eskiz ve çizimlerden fotoğraflara ve mimari modellere kadar 200'den fazla eser içeriyor.
Sömürgecilikten Kurtulan Mimari
1947/48'de İngiliz yönetiminin sona ermesinin ardından, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka mimarları, özerkliklerini ve ulusal kimliklerini vurgulamanın, aynı zamanda sosyal ilerlemelerini tasvir etmenin bir aracı olarak modernizmin değerlerini ve özelliklerini benimsediler. Bununla birlikte, mimariye yönelik yeni yaklaşımlar, Dakka'nın beton hükümet kompleksleri ve Kolombo'nun pasif evleri gibi, ulusları İngiliz sömürge geçmişlerinden ayırdı ve deneysel binalar üretmek için bölgenin zanaat geleneklerinden yararlandı. Sergi, Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanan tek Güney Asyalı olan Hintli mimar Balkrishna V. Doshi, Minnette de SilvaSri Lanka'nın ilk kadın mimarı ve Pakistan'ın ilk kadın mimarı Yasmeen Lari gibi pek çok önemli mimarı ağırlıyor. Çağırılan mimarlar, mimarlığın bu ulus-devletler için dekolonizasyon ve modernleşme sürecine nasıl katkıda bulunduğunu ele alacaklar. Bunun yanı sıra sergide eskizler, planlar, fotoğraflar, görsel-işitsel malzemeler ve filmler, fotoğrafçı Randhir Singh tarafından yeni sipariş edilen görüntüler ve Cooper Union öğrencileri tarafından yapılan modeller ile birlikte yer alıyor.
Zanaatlarden Esinlenen Bir Sergi
Sergi, mevcut malzemeler, zanaat gelenekleri veya emeğin organizasyonu gibi tematik bölümler etrafında düzenlenmiştir. Kurum oluşturma üzerine çalışan büyük bir bölüm, kültürel ve hükümet kurumlarının bağımsızlık sonrası Güney Asya toplumlarını dönüştürmede iş başında olan sosyal, politik ve kültürel güçleri nasıl sergilediğini gösteriyor. Başka bir bölüm, hükümetlerin yüksek öğrenim kurumları inşa etme yatırımlarını araştırıyor. Oruwela'daki Ceylon Steel Corporation Ofis Binası ve Achyut Kanvinde'nin Mehsana, Hindistan'daki Dudhsagar Dairy gibi Sanayi ve Altyapı projeleri de Hindistan'ın tarımsal üretimin sanayileşmesine yönelik vizyonunu temsil eden ikonik yapıları vurgulamanın bir yolu olarak sergileniyor.
Sergi, Philip Johnson Mimarlık ve Tasarım Baş Küratörü Martino Stierli, Melbourne Üniversitesi'nden konuk küratör ve Profesör Anoma Pieris ve eski Yardımcı Küratör Sean Anderson, Mimarlık ve Tasarım Bölümü Yardımcı Küratör Yardımcısı Evangelos Kotsioris tarafından düzenleniyor.
Bağımsızlık Projesi: Güney Asya'da Dekolonizasyon Mimarileri, 1947–1985, 20 Şubat 2022'den 2 Temmuz 2022'ye kadar sergilenecek.