Çimento İçermeyen Mineral Köpük Kullanarak 3D Baskı Hafif Yalıtımlı Duvarlar

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Büyük ölçekli robotik 3D baskı sayesinde kalıpsız üretimin gücünden faydalanan ETH Zürih'teki araştırma, FenX AG ile iş birliği yaparak geri dönüştürülmüş atıklardan elde edilen çimentosuz mineral köpük kullanımını araştırıyor. Hedef malzeme kullanımını, işçilik ihtiyacını ve ilgili masrafları en aza indirerek monolitik, hafif ve anında yalıtımlı duvar sistemleri inşa etmek.

Çimento içermeyen mineral köpük farklı yoğunluklarda uygulanabilen, ihtiyaç olan yerlerde yalıtımı ve dayanıklılığı stratejik bir şekilde dağıtan gözenekli bir malzemedir. Bu teknik iç alanları ısıtmak için gerekli ısı performansını ve enerji tüketimini optimize eder. Ayrıca çeşitli yoğunluklarda tek bir malzeme kullanarak, plastik veya gaz beton köpüklere göre daha düşük karbon ayak izine sahip olan kısımlarının gelecekte yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü kolaylaştırır.

Airlements

Söz konusu projenin adı Airlements. 2 metre yüksekliğe ulaşan Airlements, dört adet 3D baskılı parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir duvar prototipidir. Her bir içi boş parça 25 kg ağırlığında ve bir saatten kısa bir sürede basıldıktan sonra kontrollü bir çevrede bir hafta boyunca katılaşmaya maruz bırakıldı. Bu yapılandırma 20 ila 28 santigrat derece sıcaklık ve %20 ila 70 nem aralığında faaliyet göstererek enerji gerektiren yoğun işlem gereksinimini ortadan kaldırır ve çimento içermeyen mineral köpükleri içeren önceki araştırmalara göre önemli bir gelişme kaydeder. Her bir parçanın kıvrımlı dokusu son yapıya daha fazla dayanıklılık ve yapısal bütünlük sağlar.

Airlements

Yapışkan bir monolitik sisteme dönüştürmek için içi oyuk çekirdek mineral köpükle doldurulabilir ve çimentosuz sıvadan yapılmış koruyucu bir kaplama ile kapatılabilir. Bu şekilde yapısal olmayan dış duvarlar olarak kullanılabilir. Ayrıca kalıplama süreci, güçlendirme ve altyapı sistemlerinin sorunsuz bir şekilde birleştirilmesine imkan sağlayarak bu teknolojinin olası uygulama alanlarını genişletir. Araştırma devam ettikçe elde edilen parçaların yük taşıma kapasitesinin geliştirilmesine ve 3D baskı sisteminin üretim hassasiyetinin geliştirilmesine önem verilecek.

Airlements

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)