Çimentoyu Atıkla Değiştirmek: WOOL2LOOP Projesi

Yapı malzemelerinin geri dönüştürülmesi sürecine yaklaşırken, kapsamlı ve etkili bir sonuç elde etmenin önünde birtakım engeller vardır. Birincisi, genellikle farklı geri dönüşüm ürünlerine sahip ürünler karıştırıldığı için dikkatsiz yıkım süreci çok karmaşık hale getirebilir. Ayrıca, çoğu geri dönüşüm hala pahalı veya aşırı karmaşık işlemlere ihtiyaç duyduğundan, tüm malzemeler verimli bir şekilde geri dönüştürülemez veya işlenemez. Ancak atık üretimine ve sera gazı emisyonlarına büyük katkı sağlayan inşaat sektörü, uygulamalarını iyileştirmek için birçok yeni teknoloji de geliştirdi. Bu bağlamda İnşaat ve yıkım atıklarına döngüsel bir yaklaşım uygulamadaki en büyük zorluklardan birini çözmeyi amaçlayan WOOL2LOOP projesinin durumu budur.

Mineral Yün Atıkları Kullanımı

Döngüsel Ekonomide Mineral Yünlerin Kullanımı

Keşfedilmemiş döngüsel olasılıklara karşı iyi bir örnek mineral yündür. Bunlar, cüruf ve seramik gibi minerallerin veya erimiş kayaların bükülmesi veya çıkarılmasıyla oluşturulan lifli malzemelerdir. Son derece düşük yoğunluğa sahip oldukları için mükemmel termal ve akustik yalıtkanlar olarak çalışırlar. Aynı nedenle, çöplüklerde önemli yer kapladıkları için yıkım sırasında da sorun haline gelebilirler; çok hafifler ama çok hacimliler. Bu makalede bahsedildiği gibi, “Avrupa'da inşaat ve yıkımda her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton mineral yün atığı üretiliyor. Şu anda, mineral yün atıkları neredeyse tamamen düzenli depolama sahalarında biriktiriliyor ve bu da inşaat sektörü için yıllık yaklaşık 250 milyon Euro'ya mal oluyor.”

Mineral Yün Atıkları ve Çimento

WOOL2LOOP Projesi

WOOL2LOOP _proje, mineral yün atıklarının işlendikten sonra cephe panelleri, akustik levhalar, parke fayansları gibi ürünlerde ve hatta 3D yazıcılar için agrega olarak kullanılmasını hedefliyor. Bu amaçla, mineral yün artıklarının ayrıştırılması, öğütülmesi ve alkali aktivasyon (veya jeopolimerizasyon) yoluyla ürün olarak kullanılması, seramik veya beton benzeri malzemelere dönüştürülmesi ile başlayan bir süreç geliştirilmiştir. Geopolimerler, karbon dioksitin bir kısmını serbest bırakırken, esas olarak karşılaştırılabilir mekanik özelliklerden dolayı geleneksel Portland çimentosu (OPC) için iyi alternatifler olarak kabul edilir. Geopolimerlerin en büyük avantajı, mevcut endüstriyel süreçlerden gelen birkaç kalıntının, uçucu kül veya fırın cürufu gibi jeopolimerlerin üretimi için kullanılabilmesidir. Bu da geri dönüşüm sürecini hem çevresel hem de ekonomik olarak ideal kılar. Etkisi hakkında fikir edinmek için, tüm insan kaynaklı CO2 emisyonlarının yaklaşık %5-10'u çimento üretiminde üretilmektedir. Geopolimerizasyon, biri mineral yün atığı olmak üzere çeşitli endüstriyel yan ürünlerden düşük karbon dioksit bağlayıcıları, diğer ürünleri ve malzemeleri hazırlamak için daha yaygın olarak kabul edilen bir yöntem haline geliyor.

Mineral Yün Beton Yapmak

Mineral yün jeopolimer betonun, normal betona kıyasla yaklaşık %80 daha az CO2 emisyonu ürettiği ve nihai ürünün geleneksel yüksek dayanımlı betondan iki kat daha sert olduğu tahmin edilmektedir.

Geopolimerlerin 3D Baskıda Kullanımı

Projenin farklı alanları arasında en umut verici olanlardan biri 3D baskı. Şantiyelerden geri kazanılan yalıtım malzemeleri içeren farklı geopolimer karışımlarının farklı baskı yetenekleri şu anda test ediliyor. Uygun karışım oranları ve baskı teknolojisinin uyarlanmasıyla, geleneksel tekniklerle başka türlü yapılamayan yeni geometriler üretilebilir.

Mineral Yün Atıkları ve 3D Baskı Kullanımı

WOOL2LOOP, Saint-Gobain Finlandiya, bir STK ve araştırma kurumları gibi şirketlerle birlikte 15 ortaktan oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir. Saint-Gobain Finlandiya Sürdürülebilirlik Müdürü Anne Kaiser'in belirttiği gibi, “Ömrünün sonunda mineral yünü yeni ürünler için bir hammadde haline getirerek, yeni endüstriyel ekosistemlerin bir parçası oluyoruz ve döngüsel ekonomide eko-inovasyonu teşvik ediyoruz. Burada amacımız arazi dolgu inşaat ve yıkım atıklarının miktarını azaltmak”.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)