Danimarka'da Ahşaptan Yapılmış Sürdürülebilir Bir Otel

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Ahşap, mimarlık firması 3XN tarafından tamamlanan Danimarka, Bornholm'da bir otel olan Green Solution House 2.0'ın neredeyse tüm yapı dokusunu sağlıyor. Rønne kasabasında bulunan modüler otel, çapraz lamine ahşaptan (CLT) yapısal bir çerçeve, ahşap levhalardan oluşan bir dış cephe ve bir ahşap yalıtım katmanından oluşuyor.

Tasarım döngüsel mimaride uzmanlaşmış kardeş stüdyo GXN ile birlikte 3XN tarafından geliştirildi ve sürdürülebilir inşaat için bir model olarak hizmet etmesi amaçlanıyor. Tasarım ekibi, doğal malzemeleri seçmenin yanı sıra oteli en az atıkla hızlı ve verimli bir şekilde inşa etmeyi planladı. Bu yüzden otelde sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. CLT çerçevesi, parçalardan oluşan bir kit olarak tasarlanmış ve tesis dışında üretilmiş. Malzeme kesintileri dikkatli bir şekilde hesaplandı ve ardından bina içinde mobilya parçaları oluşturmak için kullanıldı.

Otel ayrıca yerel taş ocaklarından çıkan atıklardan yapılmış granit yüzeyleri da içeriyor. GXN Ortağı ve Green Solution House 2.0 Proje Lideri Lasse Lind "Ahşabın yoğun kullanımı hem iklime hem de özellikle sıcak atmosfere uygundur. Binanın kendisi otelin çevre dostu çözümleri misafirler için çekici bir unsur haline getirme tutkusunun bir ifadesidir." dedi. 

Sürdürülebilir mimari Green Solution House 2.0, yine 3XN tarafından tasarlanan ve 2015 yılında açılan Hotel GSH'nin bir uzantısıdır. Üç katlı otelde 22 adet tek kişilik yatak odası, bir adet çift kişilik yatak odası ve iki adet özel toplantı odası bulunuyor.

Otelin içi zemin ve birinci katlardaki iki sıra oda arasına sıkıştırılmış doğrusal bir atriyum etrafında düzenlenmiş. Bir merdiven ortasından geçerek en üst kattaki bir terasa ve spaya çıkıyor. Her odanın önünde yer alan korunaklı bir balkon veya teras, zeminden tavana camların doğal olarak gölgelenmesine yardımcı olurken aynı zamanda konuklara özel açık alan sağlar. Odaların içindeki CLT yapısı, kabin benzeri sıcak bir his yaratmak için açıkta bırakılmış. 

Sürdürülebilir mimari örneklerden Green Solution House 2.0 için modülerlik, israfı en aza indirmenin anahtarıydı. Otel mümkün olduğu kadar fazla doğal ışık yakalamak için kademelendirilmiş, tekrar eden kutu benzeri modüllerden oluşuyor. Bu standartlaştırılmış yaklaşım geri kalanların aynı boyutlarda olması anlamına geliyordu ve bu da birden fazla mobilya parçası için kullanımını kolaylaştırıyordu.

Ahşap, Danimarka'daki Klimatorium İklim Merkezi ve İsviçre'deki Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne'nın planlanan genişletilmesi gibi son örneklerle birlikte 3XN projelerinde yinelenen bir malzemedir. Green Solution House 2.0 malzemenin yoğun kullanımı sonucunda proje, 2022'de Danimarka'nın prestijli mimarlık ödülü olan Årets Byggeri'ye layık görüldü. Hotel GSH, 2015 yılında ödülü kazandı.

Lind "Mimarlığın toplum üzerinde yaratabileceği etkiye odaklanan bu ödülü almaktan gurur duyuyoruz. Bir ofis olarak projelerimizle ilham vermeye çalışıyoruz ve Green Solution House 2.0'ın insanları biyojenik malzemelerle inşa etmeye, yerel ve ileri dönüştürülmüş kaynakları kullanmaya ve bütünsel sürdürülebilirliği ana tasarım faktörü haline getirmeye teşvik edeceğini umuyoruz." dedi.

Otel ayrıca enerji ayak izini azaltmak için çatı güneş panelleri ve su geri dönüşümü içerir. Otelde sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemlere yer verilmiş. Stüdyo, binanın ömrü boyunca çok düşük karbon ayak izine sahip olmasını bekliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)