Atelier du Pont'un Ahşaptan İnşa Ettiği Sürdürülebilir Evi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Atelier du Pont, Paris'in 11. bölgesinin kalbinde kendi evini inşa etti. Ahşaptan inşa edilen sade ve modern yapı, stüdyonun yaratıcı felsefesi ve çalışma biçimi için gerçek bir vitrin. Küçük bir laboratuvar olarak düşünülen rahat iç mekan düşünme, deney yapma ve üretim için tasarlanmış.
1997 yılında Anne-Cécile Comar ve Philippe Croisier tarafından kurulan Atelier du Pont mimarlar, iç mimarlar ve tasarımcılardan oluşan yaratıcı bir stüdyo. Hem büyük hem de küçük projeler üzerinde çalışan stüdyo her yönüyle işin içinde, kişiye özel yeni evi için Atelier du Pont, bu karakteristik projeyi gerçekleştirmek üzere mimari, iç mekan, mobilya ve mekan planlama bilgilerini bir araya getirdi.
Ahşaptan bir sürdürülebilir mimari yapı yapmak Atelier du Pont'un tasarım isteklerine hitap ediyordu ve stüdyo için ”bariz bir seçimdi". Ham, açıkta kalan ahşap doğal sıcaklık hissini arttırır, kokusu ve dokusu rahat ve tanıdık bir atmosfer yaratır. Atelier du Pont ahşabın sürdürülebilir kimliğiyle uyum içinde, iklimlendirme ihtiyacını ortadan kaldıran düşük teknolojili süreçleri benimsedi, böylece sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Alanın her yerinde panjurlar, doğal havalandırma ve hava üfleyiciler kullanıldı. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler uygulanmış.
980 metrekare yüz ölçümüne sahip sürdürülebilir mimari örneklerden yeni ofis binasında geniş bir çatı terası bulunuyor. Ekilmiş bitkilerle bir avlu etrafında U şeklinde tasarlanan ofisler ekipler arasında iletişimi ve hareketi kolaylaştıran çalışma merkezleri olarak düzenlenmiş. Bir malzeme kütüphanesi, kafeterya/sergi alanı, showroom, model atölyesi, toplantı balonları ve spor salonu çalışma alanlarını vurgulayarak bir topluluk ve esneklik duygusunu destekler.
Stüdyonun ihtiyaç ve önceliklerinin büyük olasılıkla gelişeceği anlayışıyla Atelier du Pont, sürdürülebilir mimari projelerden yeni evinin uyarlanabilir ve esnek olmasını sağladı. Direk ve kiriş yapısı, yapıda gelecekteki değişiklikleri mümkün kılmak için tasarlanmış.