Depremden Sonra İnşa Edilen Sürdürülebilir Yapılar
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
2008'de 8.0 büyüklüğündeki Siçuan depremi Çin'i harap ettiğinde, yaklaşık 5 milyon insan evsiz kaldı. Kar amacı gütmeyen bir araştırma ve tasarım iş birlikçi olan Rural Urban Work felaketin ardından inşaatı, yeni bina tipolojileri aracılığıyla kırsal köylülerin yaşamlarını iyileştirme fırsatı olarak gördü. Yakın zamanda tamamlanan sürdürülebilir mimari projeleri Jintai Village çatı çiftçiliğini, biyogaz teknolojilerini, daha yoğun yaşamı ve yerel malzemeleri kendi kendine yeten bir toplulukta birleştiren deprem yeniden inşası için sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir bir prototip.
Yerel yönetim ve STK'ların desteğiyle geliştirilen Jintai Köyü Yeniden Yapılanma Projesi 2008 depreminden sonra yeniden inşa edilen yüz binlerce eve alternatif ve “modern kırsal geçim kaynaklarına yönelik bir araştırma" olarak oluşturuldu. Çoğu kırsal gelişmenin aksine bu 4.000 m2'lik proje binaları aradaki dar geçitlerle birbirine yaklaştırarak daha yoğun kentsel yaşamdan ipuçları yakalıyor. Mimarlar, köylülerin yiyecek yetiştirebilecekleri tuğla cepheler, beton çerçeveler ve teraslı çatılar kullanılarak birleştirilen toplam 22 evinde boyut, işlev ve çatı bölümleri bakımından değişen dört konut türü geliştirdi. Sürdürülebilir mimari örneklerden evlerin içine doğal havalandırma, yağmur suyu toplama sistemleri ve samandan yapılmış yalıtım yapılmış.
Dezeen'e Rural Urban Work ”Köyün çeşitli programlarını ekolojik bir döngü ile ilişkilendirerek, çevreye duyarlılık artırılarak köyü yakın bölgeler için bir modele dönüştürüyor. Sürdürülebilir mimari ev inşa etmek için mevcut arazi sınırlı olduğu için köy, yoğun kentsel yaşamı kırsal bir bağlamda birleştiriyor." dedi. Köyde ayrıca çatıda sebze yetiştirmek için beton alana sahip bir toplum merkezi bulunur. İnsani yardım projesi stüdyonun Çin'de çalışan hayır kurumlarına ve STK'lara tasarım hizmetleri sunma çabalarının bir parçası olarak tamamlandı.