Doğa Tarafından Geri Kazanılmış Bir Harabe

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
2017 yılında Mexico City merkezli Tatiana Bilbao Estudio, bir akvaryumu andıracak, Meksika'nın Mazatlán liman kentinde yeni bir dönüm noktası oluşturacak ve Cortez Denizi'ni (UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan "Dünyanın Akvaryumu") temsil edecek bir bina tasarlamaya davet edildi. Stüdyo gerçekten gerçeküstü bir yapı tasarladı: doğa tarafından geri kazanılmış bir harabe - geçmişten veya gelecekten bir bina - gibi hayal edilen bir yer. İnsanların doğayı kontrol etmediği, bunun yerine onun bir parçası olduğumuz ve çevremizle yeniden bağlantı kurmanın yollarını bulmamız gerektiği anlayışından yola çıkıyor. İnşaatı 2023 yılında tamamlanan yeni bina, Cortez Denizi için bir eğitim ve araştırma merkezi olarak hizmet veriyor.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi (Gran Acuario Mazatlán olarak da bilinir) kentin en yeni ve en büyük kentsel parkı olan Mazatlán Central Park'ta yer alıyor. Tatiana Bilbao Estudio, "Bina, önceden belirlenmiş tipolojilerden saparak, mimari tasarımında deniz ve karasal unsurları birleştirmeyi amaçlıyor." dedi. "Bu entegrasyon, eğitici ve düşündürücü deneyimlere odaklanan bir programla tamamlanıyor." Eğitim deneyimleri, didaktik programlara, kalıcı ve geçici sergilere, laboratuvarlara, oditoryumlara ve daha fazlasına ayrılmış alanlarla bölgenin deniz ve kıyı ekosistemlerini kucaklıyor. Ayrıca deniz türlerinin korunması ve rehabilitasyonuna adanmış bir program da bulunuyor.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Yapı 17.300 m²'lik (186.216 fit kare) bir alanı kaplıyor. Ortogonal yapı, programatik işlevleri, tesisleri ve kamusal alanlarla bağlantıyı tanımlayan bir dizi pigmentli beton duvardan oluşuyor. Duvarlar dış cepheye doğru düzensiz bir şekilde uzanarak peyzajla bütünleşiyor ve yapısal stabilite sağlıyor. Akvaryum doğal çevresiyle uyum sağlamayı amaçlıyor, tasarım doğayı yerini geri almaya ve ekolojik bir dengeye ulaşmaya teşvik ediyor.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Etkileyici bir merdivenle cadde seviyesinden binanın geniş çatı bahçelerine çıkılır - ziyaretçiler yolculuklarına burada başlar. Merkezi bir erişim plazasından ziyaretçiler farklı sergi ekosistemlerini keşfedebilir. Tatiana Bilbao Estudio, akvaryumu zemin katta idari alanlar ve deniz canlılarının korunması ve rehabilitasyonuna yönelik tesisler; birinci katta genel erişim plazası, sergiler ve kamu hizmetleri; ikinci katta ise deniz canlılarının desteklenmesine yönelik kalan tesisler ve ekipmanlar olmak üzere üç kat olarak tasarlamış.

Teknik ayrıntılar

Cortez Denizi Araştırma Merkezi en yüksek noktasında 22,55 metre (74 fit) yüksekliğinde ve yaklaşık 96 x 98 metre (315 x 321,5 fit) boyutlarında. Binanın ara katları 30 santimetre kalınlığında beton plakalardan, zemin katı ise 50 santimetre kalınlığında plakalardan oluşuyor - bu plakalar yüklerini dairesel kesitli beton kazıklardan (bir metre çapında ve 21 metre - 69 fit derinliğinde) oluşan bir temele sahip beton çerçevelere dağıtıyor.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Binanın duvarları, zeminler tarafından iletilen dikey yükleri destekliyor ve yatay kuvvetlerin bir kısmına karşı koyuyor. Tatiana Bilbao Estudio, "Akvaryumun duvarlarının inşasında pigment eklenmiş beton kullanıldı, bu da sadece sağlamlık ve dayanıklılık sağlamakla kalmadı, aynı zamanda çekici bir estetik görünüm de sağladı." dedi. Duvarların şeklini elde etmek için kontrplak kalıp kullanıldı. Hem dış hem de iç alanlardaki zemin kaplamaları, açık alanlarda yıkanmış pigmentli beton ve iç alanlarda cilalı beton yüzeylere sahip.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Balık tanklarını barındıran akrilik paneller Japonya'da Nippura (akvaryum üreticisi) tarafından üretilmiş. Paneller komple bölümler halinde nakledildi ve yerinde monte edildi.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Sürdürülebilirlik

Tatiana Bilbao Estudio proje için LEED Sertifikası talep etti. Bunun için toprağın ve çevredeki doğal habitatın korunması; yaya alanlarının ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi; fiziksel aktiviteyi teşvik ederek halk sağlığının iyileştirilmesi; doğal kaynakları optimize eden biyoklimatik tasarım stratejilerinin uygulanması; biyoçeşitliliğin teşvik edilmesi; verimli sistemler aracılığıyla su ve enerji kullanımının azaltılması; geri dönüşüm ve malzemelerin yeniden kullanımı ile inşaat ve yıkım atıklarının en aza indirilmesi; uygun malzemeler ve havalandırma kullanılarak sağlıklı ve konforlu bir iç ortam sağlanması gibi bir dizi önlemin uygulanması gerekmiş.

Cortez Denizi Araştırma Merkezi

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)