Doğada Oyun Yoluyla Öğrenmeyi Destekleyen Bir Anaokulu

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Doğa eğitimi bilhassa çocukların günlük olarak deneyimledikleri açık hava etkinlikleri yetersizliği ve artan çevresel sorunlar göz önünde tutulduğunda, günümüzde ivme kazanan bir pedagoji biçimidir. Doğa eğitimi, doğanın çocuğun öğrenimine bütünleştirilmesini kapsar. Açık havada geçirilen zamanı en üst seviyeye çıkarır ve öğrencileri iç alanda doğal malzemelerin kullanımı ile buluşturur. Bu iç ve dış alanlarda keşif ve oyun yoluyla çocuklar doğal dünya ile ilişki kurmaya cesaretlendirilir. 

Bu yaklaşıma uyum sağlamak için eğitim mimarisi de öğrencilerin öğrenmesini mümkün kılacak şekilde uyarlanmalı. Bu örneklerden biri Brooklyn, New York'taki Prospect Heights'ta bulunan doğa odaklı bir anaokulu olan Wonderforest. Palette Architecture tarafından tasarlanan sürdürülebilir mimari örneklerden yapı, okul tarafından desteklenen doğa temelli öğrenme programını mümkün kılacak farklı kapalı alanlar sunuyor. İki ila dört yaş arası çocuklar biyofilik oyun alanlarına dahil ediliyor. Bunlar keşfedici öğrenmeye imkan verirken güvenli olacak şekilde tasarlanmış.

Üç Oyun Alanı

Doğada Oyun Yoluyla Öğrenmeyi Destekleyen Bir Anaokulu

Sürdürülebilir mimari anaokulunda bir nehrin hareketinden ilham alan, dolambaçlı bir yolla birbirine bağlanmış üç ana alan bulunur. Bunlar orman, sera ve sulak alanlar. Her alan, her bir özel çevrenin renk paletini ve dokularını uyarlamak için biyofilik tasarıma sahip. Üç keşif alanı da iç alandan çıkmak zorunda kalmadan su ve toprak gibi doğal elementlerle etkileşimli deneyimleri en üst noktaya çıkaracak şekilde tasarlanmış.

Orman

Doğada Oyun Yoluyla Öğrenmeyi Destekleyen Bir Anaokulu

Burası çocukların giriş alanının ve sınıfların ötesinden dolambaçlı yolu takip ederek girdikleri ilk alan. Çevre dostu ve dokunulabilir bir tasarım için geri dönüştürülmüş malzemeler ve sürdürülebilir şekilde hasat edilmiş ahşap kullanılır. Orman arka planında suni çimden yapılmış, inişli çıkışlı bir tepe bulunan açık bir oyun alanına sahip. Bunu soyutlanmış ağaç formları ve bir salıncak seti kuşatıyor. Topografya ve formlardaki değişiklikler merak uyandırmakta, keşif ve macerayı teşvik eder.

Sera

Sürdürülebilir mimari projelerden sera, uzun pencereleri ve sık bitki örtüsüyle dar bir alan. Bitkileri bu alana katarak, okul öncesi çocuklar onların gelişimi ve bakımı ile ilgilenmeye başlar. Bitki türlerinin çeşitliliği çocuklara bitkilerin tıbbi, estetik veya beslenme gibi değişik nitelikleriyle insan hayatını nasıl destekleyebileceğini de gösteriyor.

Doğada Oyun Yoluyla Öğrenmeyi Destekleyen Bir Anaokulu

Sulak Alan

En interaktif ve keşfedici alan sulak alan. Burası çocukların kaldırma kuvveti ve dinamikler gibi kavramları anlamak için dokunsal oyunlara kendilerini tamamen kaptırabilecekleri ıslak bir alan. Eğlenceyi pekiştirmek için alanda çocukların su sıçratmasına ve etrafı batırmasına imkan veren çocuk ölçülerinde bir su masası ve çamur mutfağı bulunuyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. 

Doğa Keşfini Desteklemek

Palette Architecture biyofilik tasarım yoluyla okul öncesi çocukların doğal dünyayı daha iyi anlamalarını mümkün kılan alanlar yaratıyor. Merak ve yaratıcılığı harekete geçirmek için tasarımcılar, personelin çocukların özel keşif vakitlerine karışmadan onları izleyebilmelerini mümkün kılacak şekilde oyun ve sınıf alanlarını katmanlara ayırmış. Bu onlara keşif ve derinlemesine öğrenme fırsatı ve özgürlüğü verir. Serbest oyun için açık uçlu tecrübeler sağlayarak, çocukların yapılı çevrenin emniyeti içinde doğal çevreyle bağlantı kurmaları sağlanır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)