'' Doğru Mantolama İçin Doğru Kalınlık! ''
Austrotherm Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tolga Celayer; “Hem konut sakinlerinin, hem ülkenin hem de çevrenin kazanması için amacımız, ısı yalıtım levhası kalınlıklarını en az 2 kat arttırmak.”
Enerji tüketimimizin yüzde 35’sini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası ise, ısıtma ve soğutma amaçlı. Doğru ısı yalıtımı ile hem yaz hem de kış aylarında faturaya yansıyan ısıtma ve soğutma giderlerini azaltmak, mantolama uygulamasında daha kalın ısı yalıtım levhası kullanarak daha fazla enerji tasarrufu sağlamak mümkün.
Sıcaktan kavrulduğumuz yaz aylarında bulunduğumuz ortamları serinletmek çok kolay olmuyor. Genellikle bulunduğumuz ortamı soğutmak, ısıtmaktan daha zor ve maliyetli bir uygulama. Bunun en doğru çözümü; mantolama. Doğru mantolama, doğru kalınlık, doğru malzeme ve doğru şekilde uygulama ile binayı çevreleyerek kışın sıcağı muhafaza ederken, yazında serinliğin kontrolü sağlanabiliyor.
Türkiye, mantolamada artık ikinci evrede
Austrotherm Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tolga Celayer, “Ülkemizde artık mantolamanın faydaları biliniyor, her geçen gün mantolaması olmayan binaların sayısı azalıyor. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi artık ikinci evreye geçilmeli, mantolamanın faydalarından öte, doğru mantolamayı ve nasıl maksimum enerji tasarrufu sağlarız konusunu konuşmalıyız. Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü’nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır kalınlık değerleri, ilgili şehirde uygulanması gereken minimum ısı yalıtım kalınlığı değerleridir. Bize bu belirtilen kalınlık değerinin altında yapılan ısı yalıtımının kayda değer bir fayda sağlamayacağını söyler. Ancak daha çok enerji tasarrufu yapabilmemiz için hangi kalınlıkta ısı yalıtım levhası kullanmamız gerektiğini söylemez. Çünkü ne kadar kalın ısı yalıtım levhası, o kadar fazla enerji tasarrufu demektir. Bu sebeple tüketicilerin yaptırdığımantolama sistemlerinde bütçelerinin elverdiği en yüksek kalınlıkta ısı yalıtım levhasını kullanmaları gerekmektedir, bu hem birey olarak kendimize hem de ülkemize kazanım demektir” dedi.
İki kat kalın levha, iki kat enerji tasarrufu
Mantolamada enerji tasarrufunu sağlayan ürünün ısı yalıtım levhası olduğuna dikkat çeken Celayer, “Mantolamanın kalbinde ısı yalıtım levhası yer alıyor. Levha kalınlığı, mantolamadan alınan faydayı artırmaktadır. Avrupa'da ortalama 11 cm kalınlığında levhalarla ısı yalıtımı yapılırken, Türkiye’de maalesef hala 4-5 cm kalınlığın ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülüyor. Oysaki mantolama yaptırırken iki kat daha kalın ısı yalıtım levhası kullanmak, yatırım maliyetini sadece %20 artırırken, tasarruf ettiğiniz enerji miktarını 2 kat artırır.
Mantolama maliyetinin yaklaşık 20%’si Isı Yalıtım Levhası, 30%’u diğer komponentler ve 50%’si de uygulama ve şantiye gideridir. Isı Yalıtım Levhası kalınlığını 2 kat (100%) artırmak, mantolama maliyetini sadece % 20 artırırken, enerji tasarruf miktarını ise 2 kat artırmak anlamına gelir. Mantolamanın kalbinde yer alan ısı yalıtım levhasının daha kalın olması, enerji tasarrufunu etkileyen en önemli etkendir” dedi.
Amacımız ısı yalıtım levhası kalınlıklarını en az 2 kat artırmak
Enerji tasarrufu için daha kalın mantolama yapılmasının öneminin, hem sektör hem de devletin desteği ile bilinçlendirme projeleri ile öğretilebileceğinin altını çizen Tolga Celayer, “Austrotherm Türkiye olarak ISI YALITIMI ÜLKE KAZANIMI isimli bir proje başlattık. Projemiz ile mantolamanın kalbinde ısı yalıtım levhasının olduğunu, kalınlıkları artırarak daha fazla enerji tasarrufu sağlayabileceğimizi anlatıyoruz. Çünkü daha kalın ısı yalıtımı demek; konut sakini için daha az elektrik ve doğalgaz faturası demek, ülkemiz için daha az dışa bağlılık ve daha az enerji alımı demek, çevre için ise daha az atık, daha fazla doğa dostu olmak demek.
ISI YALITIMI, ÜLKE KAZANIMI projemiz kapsamında ilk alt projemiz Müdür Yollarda ile Genel Müdürümüz, enerji tasarrufu konusunda Türkiye’nin nabzını tutmak ve ısı yalıtım kalınlıklarına dikkat çekmek amacıyla motosikleti ile Türkiye’yi geziyor. Yalıtım ile ilgili bilinçlendirici ziyaretlerdebulunuyor, bilgilendirici dokümanlar dağıtıyor. Proje @muduryollarda sosyal medya hesaplarından takip edilebildiği gibi, change.org platformu üzerinden de ISI YALITIMI ÜLKE KAZANIMI başlığı ile online destek topluyoruz. Diğer taraftan “AUSTROtalk” online seminer çalışmalarımızda Daha Kalın Mantolama, Enerji Kimlik Belgesi ve Mantolamanın Püf Noktaları gibi konularda farklı seminerler gerçekleştiriyoruz. Teknik bilgilerin yanı sıra, iki yıldır büyük ilgili ile devam eden Türkiye’nin Isı Yalıtımlı Kedi Evleri projemiz ile de daha geniş kitlelere ulaşıyor, mantolamanın ve kalınlıkların önemine dikkat çekiyoruz. Bu gibi bilinçlendirme projelerinin artması için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”