Dönüşüm, Risk Haritasına Göre Değil Rant Haritasına Göre Yapılıyor
Kadıköy Belediye Başkanı
Aykurt Nuhoğlu
Kadıköy’de rantın yüksek olması nedeniyle bu kadar fazla inşaat var. “Dönüşüm yasası riskli binaların dönüşmesi için çıktı. Ama gerçekten riskli ilçeler değil rantın yüksek olduğu yerlerde yıkımlar artıyor. Üstelik yapılanlar dönüşüm değil bina yenileme şeklinde, Belediye olarak gerekli denetimleri yapıyoruz.
RUHSAT VERMİYORUM, DURUN DİYEMEM
Akşam 7’den sonra inşaat çalışmaları yasak. Cumartesi hafriyat yasak, pazar günü hiç çalışılmıyor. Her gün ekipler çıkıp çalışıyor. Cezalar kesiliyor. Ama ben belediye olarak insanlara ‘ruhsat vermiyorum, durun’ diyemem. Bu ilçe belediyesi değil hükümetin sorunu. Betona dayalı büyüme bizi bu noktaya getirdi ve vahşi bir tablo ortaya çıktı. Biz 2010 yılında 180 ruhsat veriyorduk, geçen yıl 900’ü buldu. Her inşaat için bir kamyon olsa 1000’e yakın kamyon her gün bu bölgede olacak demek.
FİKİRTEPE BAŞTAN YANLIŞ BAŞLADI
Bakanlık uygulama yapıyor, İBB avan projeleri onaylıyor, il çevre müdürlüğü de ruhsatları veriyor. Biz sadece yıkım izinlerini veriyoruz. Gelinen nokta çok yavaş işliyor. Ada bazında uygulama yapılıyor. Aslında Fikirtepe baştan yanlış başladı. Önce emsal vererek başladılar. Yüksek bir emsalle birlikte çözeceklerini düşündüler. Oysa önce oranın planlanması gerekiyordu. Yeşil ve sosyal donatı alanlarının ayrılması, bundan sonra yoğunluğun tartışılması gerekiyordu. Ama önce yoğunluk verildi. Vatandaşlarla müteahhitler o yoğunluk üzerinden anlaştı, 45-46 adada anlaşma sağlandı fakat şu anda 6 proje ruhsat aldı. Önce planla başlamamanın sıkıntısını yaşıyor Fikirtepe.
YERİNDE DÖNÜŞÜM OLMAYACAK
Fikirtepe’nin yüzde 15’i yıkıldı. 52 ada 25-30 bin daireye tekabül ediyor. 1400 dönüme yakın bir yer. Biz niye dönüşüm yapıyoruz? Önce bu soruyu sormamız gerekiyor. Hedef neydi? O insanlar için yapıyorsak şu anda niye mağdurlar? Amaç sadece konut üretmek mi? Konut üretip başkalarına satmak mıydı yoksa amaç?
Yerinde dönüşüm olmayacak. Bu sürecin çok uzayacağını düşünüyorum. Böyle bir projenin kamu denetiminde olması gerekiyordu. Siz şimdi vatandaşla müteahhitleri karşı karşıya bıraktınız, sözleşme yaptırdınız. Bu sözleşmeye müdahale etme şansınız yok. Bu sözleşmede aksayan yanları kim giderecek? Kim teminat verecek? Biz zaten olayların hiçbir yerinde yokuz. Bundan sonraki süreçte masada olmamız lazım ama hiçbir yerde yokuz. İnsanların o çevreden kopmalarından kaynaklanan sorunlar olacak. Zaten Fikirtepelilerin bir kısmı gitti, bir kısmı satıp gidecek, bir kısmı yüksek aidatları ödeyemeyecek. Burada lüks binalar yapılıyor. Bir kısmı da apartmanların arasında kaybolup gidecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT HARİTASINA GÖRE YAPILIYOR
Mevcut demiryolu yenileniyor. Demiryolu Ayrılıkçeşme’ye geliyor. Bu hattı kullandığınız zaman Haydarpaşa by-pass edilmiş oluyor. Vatandaşın Haydarpaşa’ya uğraması gerekmiyor. Tarihi gar binasına restorasyon ruhsatı vermedim. Çünkü bana gelen projede orijinalliği bozulmuştu. Çatı genişletilmiş, asansör eklenmişti. Proje şu anda Anıtlar Kurulu’nda. Orijinal haliyle projesi geldiği takdirde onaylarım. Ama bu tarihi gar binasının bir de arkası var. Gar binası tarihi eser sonuçta. Otel de yapılsa geri dönüştürme şansımız var. Peki garın arkasındaki bin dönüm arazi yapılaşırsa ne olur? Şu anda Kadıköy’de bir metrekare kamunun ihtiyacını karşılayacak arsa yok. Eminim Üsküdar’da da yok. Peki Kadıköy’de, Üsküdar’da yaşayan insanların kullanabileceği tek alan Haydarpaşa bir de Validebağ kaldı. Bu bin dönüm arazi 5 binlik planlarda imara açıldı. Şu anda davaları devam ediyor. 2 milyon metrekarenin üstünde inşaat yapılacak. Turizm, konut, ticaret alanları olacak. AVM de var bildiğim kadarıyla. Bu bin dönüm arazinin sosyal donatı, deprem toplanma alanı olarak düşünülmesi gerek. Bin dönümlük arazi için henüz proje gelmedi. Duyarlı davranılmalı. Haydarpaşa’nın imara açılmasına ruhsat vermem. Tarihi gar binasına orijinal haliyle ruhsat verilmesi gerekiyor çünkü 100 yıllık bina, çatı yandı, korunması gerekiyor. Otele dönüşmesi doğru değil. Kentsel dönüşüm denilen şeyin de aslında 100 binlik planlarda çözülmesi gerekir. Bağcılar, Güngören, Esenler’de buralar emsal değerler 7, 8, 9. Hiç oralara dokunmuyorlar. Para kazanacak yerlere geliyorlar. Bu şehirde en riskli yer neresi? Deprem haritası diye bir şey var ve bu haritaya göre en riskli yer Fikirtepe değil. En riskli bölge Güngören, Bağcılar, Esenler ve nüfusun yoğun olduğu yerler. Dokunulmuyor. Milyonlarca insan yaşıyor buralarda. Haritaya göre yapılmıyor dönüşüm. Rant yaratacak yerlerde yapılıyor. Rant haritasına göre yapılıyor.