Dünyanın İlk Biyo Bazlı 3D Baskılı Evi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Ahşap Liflerden ve Biyo-Reçinelerden Yapılan BioHome3D
Maine'deki dünyanın ilk %100 biyo-bazlı 3D baskılı evi talaş ve mısırla inşa edildi. Maine Üniversitesi Gelişmiş Yapılar ve Kompozit Merkezi (ASCC), Orono, Maine'deki BioHome3D'nin inşasına öncülük etti. Dünyanın ilk 3D baskılı evi tamamen odun unu ve ince talaş gibi mısırdan yapılan bir bağlayıcı ile karıştırılmış biyo-esaslı malzemelerle yapıldı. Ahşap ev, ASCC'de endüstriyel bir polimer yazıcı kullanılarak katman katman 3D olarak basıldı. Hassas baskı işlemi çok az inşaat atığı üretti veya hiç üretmedi. Yapıda sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler kullanılmış.
600 metrekarelik konut prototipi ahşap liflere, biyo-reçinelerden 3D baskılı zeminlere, duvarlara ve çatılara sahiptir. Ev tamamen geri dönüştürülebilir ve %100 ahşap yalıtımı ile yüksek düzeyde yalıtılmış.
Rezidansın içine adım atıldığında ev sahiplerini daha ilk andan itibaren sıcak ve davetkar bir his karşılar. Toprak tonları prototipin görsel temasını tanımlarken, yemyeşil ahşap neredeyse tüm ortamı sessiz tonu ve varlığıyla kaplar.
3D baskılı ahşap, duvarları ve tavanları birbirine bağlar ve ev sahiplerini koruyan eğimli bir eğri oluşturur. Bir oturma odası, mutfak, yatak odası ve uyku alanını paylaşan özel bir çalışma alanı var. Çok fazla pencere olmayabilir ancak içerideki aydınlatma bunu telafi edebilir.
Test İçin Termal Sensörlerle Donatılmış
BioHome3D Maine Üniversitesi Gelişmiş Yapılar ve Kompozitler Merkezi'nin hemen dışındaki bir temel üzerine konumlandırılmış ve BioHome3D'nin soğuk iklimlerde nasıl performans gösterdiğini test etmek için termal, çevresel ve yapısal izleme sensörleri ile donatılmış.
Toplanan veriler araştırmacıların tasarımları ve malzemeleri optimize etmelerine yardımcı olacak ve değişen hava koşullarına uyum sağlayabilen gelecekteki ev tasarımlarını mümkün kılacak. BioHome3D'nin girişi Maine'in karşı karşıya olduğu büyüyen konut krizine ve iş gücü sıkıntısına potansiyel bir çözüm olarak ortaya çıkıyor.
Maine Valisi Janet Mills, Maine Üniversitesi ve prototipinin bu ciddi zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Mills "UMaine'in Gelişmiş Yapılar ve Kompozit Merkezi, yenilikçi BioHome3D konut sıkıntımızı nasıl çözebileceğimizi, orman ürünleri endüstrimizi nasıl güçlendirebileceğimizi, ekonomimize katkıda bulunabilmeleri için insanlara yaşayacakları güvenli bir yer sunabileceğimizi yaratıcı bir şekilde gösteriyor. Daha yapılacak çok iş var ama bu gelişme olumlu bir adımdır." dedi.
Düşük Gelirli Evleri Mümkün Kılmak
BioHome3D, yüksek maliyetlere yol açan ve uygun fiyatlı konutların arzını sınırlayan iş gücü eksikliklerini ve tedarik zinciri sorunlarını hafifletecek türden bir teknoloji kullanır. Maine Üniversitesi ekibinin belirttiği gibi tesis dışında gerçekleştirilen otomatik üretim nedeniyle yerinde inşa etmek ve evi donatmak için daha az zaman gerekiyor.
Bol miktarda yenilenebilir, yerel kaynaklı ağaç lifi ham maddesi ve üniversitede geliştirilen gelişmiş üretim süreçleri ve malzemeleri kullanarak sürdürülebilir olmayan bir tedarik zincirine bel bağlamak azaltılabilir ve gelecekte düşük gelirli evleri daha erişilebilir, mümkün hale getirirken, aynı zamanda ev sahiplerinin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun hale gelir.
Üniversite "Daha da önemlisi ev satın alanlar, üretim teknolojisi ve malzeme üretimi arttıkça daha hızlı teslimat programlarını bekleyebilirler." diye açıklama yaptı. BioHome3D, ABD Enerji Bakanlığı'nın UMaine ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı arasındaki Hub and Spoke programından alınan fonla geliştirilmiş. Ortakları arasında MaineHousing ve Maine Teknoloji Enstitüsü bulunuyor.