Ekolojik Bir Hayat Yaratmak...

Terk edilmiş taş ocağı madeninden ekolojik bir hayat yaratmak… Şangay Chen Dağı Botanik Bahçesi’nin merkezinde bulunan ve yaklaşık 10 dönümlük olan bu alan tam olarak bunu başarmış.

Peyzajı bozulan ve tahrip edilen taş ocağının tasarımında doğal yapısı, ekolojisi ve habitatı dikkate alınmıştır. Ekolojik tahribatın söz konusu olduğu bu yerde peyzaj onarımı yapmak zorunludur. Peyzaj onarımı sayesinde tahrip edilen alanlar tekrar kullanıma açılabilir doğaya ve insanlara kazandırılabilir. Quarry Garden da temel amaç ekolojik restorasyonla birlikte alanın doğal manzarasından ve yapısından da yararlanarak Çin’deki maden endüstrisinin olumlu ve olumsuz yönlerini kullanıcılara göstermek ve deneyimlerini sağlamaktır.

Sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik,  geri dönüşüm gibi konuları çok iyi işleyen bir peyzaj tasarımıdır. Sanayi, endüstri ve teknolojinin olumsuz yönlerinin artış göstermesi doğaya yapılan ekolojik tahribat veya saldırının bu tarz tasarım ve geri dönüşlerle birleşerek tekrar kullanıma açılması konusunda örnektir. Hem kalite hem de bulunduğu yerin değerini artırmada önemli tesisler haline gelen bu yerler aynı zamanda turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Alandaki manzaranın etkisini kaybetmek istemeyen tasarımcılar burada havuzu odak noktası haline getirerek tasarımı bu yönde geliştirmişlerdir. Ekolojiyi korumak amaçlı yine tasarımda ekolojik topluluk olan “biyocoenosis” e kullanılmıştır. 

Peyzajın doğallığını bozmadan yapılan tasarımlarda taş duvarlar bitkilerle kaplanmış, doğal bitki örtüsünü tahrip etmeden bitkisel tasarımlar uygulanmıştır. Bu tasarımlarda alanın iklim şartları ve toprak yapısına uygun kriterler gözetilerek tür seçimleri yapılmıştır. Mukavemeti yüksek bitkilerin seçimi alanın ileriye dönük tasarımına ışık tutmaktadır. 

Alanda bulunan bazı strüktür öğelerinin bitkilerle birleştirilmesi sonucu harika tasarımlar ortaya çıkmıştır. Kullanıcılara doğal yaşamda hem eski maden endüstrisini yakından inceleme hem de yenilikçi ve sürdürülebilir bir tasarım alanını tanıma olanağı sunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında geçmişi ve şimdiyi buluşturan geleceğe dönük bir peyzaj uygulamasıdır.

Günümüz şartlarında herkesin görmeye ihtiyaç duyduğu, kötü görüntülerin engellendiği, tahribatların onarıldığı, geri dönüşüm kimliğine sahip, ekolojiyi ve doğal yapıyı bozmadan tasarımların yapıldığı en önemlisi de sürdürülebilirlik ilkesini benimsemiş, ekosisteme de oldukça yararlı bir örnek projedir.

Kaynak: mimarimedya

Peyzaj Mimarı:  THUPDI & Tsinghua University, Beijing 

Fotoğraf: Yao Chen


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)