Endonezya'da Bir Tuval Köy
Endonezya'daki Kampung Pelangi'nin küçük köyü , şehirlerini canlandırmak ve turizm alanında sıçramak isteyince canlı ve renkli bir dönüşüm geçirdi.
Kampung Pelangi, Türkçe tercümesiyle ‘gökkuşağı köyü’, turizmin nimetlerinden bölgesel kalkınma amacıyla yararlanmayı deneyen Endonezya‘nın ‘denek’ köylerinden birisi. Ekonomisi petrol ve doğal kaynaklara dayalı olan ancak sanayi ve bilimde geri kalmış bu İslam ülkesinde daha talihsiz bölgeleri çok az kaynakla kalkındırmayı isteyen devlet, yöntemlerden biri olarak köyleri “boyamayı” düşünmüş.
Yogyakarta’daki Kampung Kali Code ile Malang’daki Kampung Tridi ile başlayan deney, Kampung Pelangi ile devam etmiş. Önceden adı Wonosari olan köy 22 bin dolar harcanarak rengarenk boyanmış, sokaklar yerel okulun öğretmen ve öğrencilerinin yaptığı duvar resimleriyle süslenmiş. Adı Pelangi (Gökkuşağı) olarak değiştirilen 232 haneli köye gelen yerli turist sayısı da fark edilir düzeyde artmış.
Her ev en az üç renkle boyanmıştır; Çatılar, tezgahlar ve köprüler, kasenin bulabileceği en parlak tonlarda resmedilen desen, doku ve motif dünyası için tuval olarak kullanılmış.
Endonezya Üreticileri Derneğine göre, cazibe zaten doluyor, yerel dükkan ve restoran sahipleri, proje tamamlandıktan sonra satışlarda önemli bir artış görüyorlar.
Kaynak:http://www.archdaily.com/87137...