Final Wooden House: Ahşabın İçinde Yaşama Fırsatı Tanıyan Yapı
Proje Adı: Final Wooden House
Mimar: Sou Fujimoto Architects
Yer: Kumamoto, Japonya
Aydınlatma Tasarımı: Hirohito Totsune
İnşa Yılı: 2007-2008
Proje Alanı: 89,3 m2
Projelerde tercih edilme sebebi incelendiğinde kereste ile ilgili sürekli aynı sonuca ulaşılıyor; bir inşa materyali olarak pek çok farklı alanda pek çok farklı görevle kullanılabiliyor olması. Sütunlar, dış cephe duvarları, iç cephe duvarları, tavanlar, zemin, kaplamalar, merdivenler, pencere çerçeveleri… SFA’nın büyük ve kaba parçalar halinde kullanmayı tercih ettiği keresteler, sıcak ve doğal bir ortam yaratmanın ötesinde çağdaş bir görüntü de yakalamış.
Proje dahilinde zemin, duvar ve tavan arasında bir farklılık ya da geçiş gözetilmediğini söylemek gerek. Sadece bakış açısı ya da düşünce tarzındaki ufak bir değişiklik ile duvar olarak algınan alan bir sandalyeye ya da tavanın kendisine dönüşebiliyor. Birden fazla zemin seviyesinin oluşu kişinin konumuna göre mekan ve boşluk algısında kırılmalar yaratıyor. Mekanın bu özelliği günlük akış dahilinde farkındalıktan uzak hissedilen üç boyutun bir kırılma anı ile kişinin birincil algısına dahil olmasını sağlıyor. Mekanda bulunanlar kendilerine önceden söylenmiş kullanım talimatlarının aksine mekanı bireysel olarak keşfedip, bireysel fonksiyon katıyorlar.
Mimarın deneysel yaklaşımının elle tutulabilir olduğu bungalov için ahşap mimarisinin bir örneği demek yetersiz kalabilir. Ahşap mimarisinde ahşabın yapı elemanını oluşturmada kullanılan bir aracı olduğunu düşünürsek, Final Wooden House bundan ziyade ahşabın içinde yaşama fırsatı tanıyan bir başka yapı biçimi olarak karşımıza çıkıyor.