Foster + Partners'tan Budapeşte'de Sürdürülebilir Bir Tasarım

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Foster + Partners, Macaristan'ın Budapeşte kentinin güneyinde petrol ve gaz şirketi MOL Group için yeni bir sürdürülebilir genel merkez tasarlama planlarını duyurdu. Sürdürülebilir mimari MOL Kampüsü olarak da bilinen yeni merkez, çevreye önem verilerek tasarlandı. Park benzeri bir ortamda yer alan binanın, Macaristan başkentindeki en yüksek bina olması bekleniyor.

Mol Campus Budapeşte

Foster + Partners Studio Başkanı Nigel Dancey, "Bu, yalnızca MOL için değil, Budapeşte için de birkaç nedenden ötürü bir kilometre taşı projesidir" yorumunu yaptı. “Bir binanın bir kuruluşun işlevsel ihtiyaçlarını karşılaması, en yüksek sürdürülebilirlik standartlarını karşılamasını ve tarihi çevresine saygı duymasını sağlamak benzersiz zorluklar sunar.”

Mol Campus Budapeşte

Sürdürülebilir mimari yapı, özel podyum/kule tipolojisinin bir evrimini temsil ediyor. Sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemelerden cam podyum, dış mekanlar ve yürüyüş yolları boyunca uzanıyor ve bir yanda uzun bir kuleye yükseliyor. 28 katlı binaya güneş ışığı ve yeşillik nüfuz ediyor. Sürdürülebilir mimarinin çatısında halka açık bir çatı bahçesi de bulunuyor. Aydınlatma ve iklim kontrol sistemleri binanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.

Mol Campus Budapeşte

Dungey, "İş yerinin doğasının daha işbirlikçi bir vizyona doğru kaydığını gördükçe, doğaya bağlanan benzersiz bir form için kule ve kürsü olmak üzere iki binayı birleştirdik" diye açıklıyor. “Kule ve podyum tek bir unsur olmaya başladığında, ofis alanı boyunca bir bağlantı hissi yaratır ve her katı birbirine bağlayan bahçe alanları yaratır.”

Mimar, “MOL kampüsü, kentsel deneyimin bir parçası olarak insanların yürüyerek veya bisikletle işe gidebileceği evden çalışma ilişkisini sürdürmeyi amaçlıyor” dedi. “Tüm sakinler, temiz hava, doğal ışık ve manzara sağlayan bir dış ortama doğrudan bağlıdır ve sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemlerden  güneş enerjisi ve yağmur suyu toplama, depolama tesisleri gibi düşük ve sıfır karbonlu enerji kaynaklarını kullanır."


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)