Gönye Tasarım'dan Banyo ve Mutfaklara Sofistike Dokunuşlar...

Çözüm ortağı olduğu inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketleriyle birlikte ofis, otel ve rezidans projeleri başta olmak üzere birçok iç mimari çalışmaya imza atan Gönye Tasarım, banyo ve mutfakların bir yaşam alanı olarak evrimini değerlendirerek bu alanlara elegan bir yaklaşım getirebileceğimiz tasarım önerilerini aktarıyor.

Türkiye'de ve yurtdışında önde gelen markalı konut, ofis ve otel projelerinin iç mekan tasarımlarına imza atan Gönye Tasarım mimarları, evlerin artık kendi başlarına birer yaşam alanı haline gelen en önemli mekanları olan banyo ve mutfakların dekorasyonunda elegan bir etki yaratabilmek için neler yapabileceğimizi analiz etti. Gönye Tasarım kurucularına göre dekorasyonda sofistike bir çizgi oluşturmak bütüncül olarak ele alınması gereken bir konu...

Banyo ve mutfakların, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler, değişimin getirdiği yeni ihtiyaçlar ve yeni yaşam standartlarıyla oldukça farklı fonksiyonlara ve görünümlere bürünen yaşam alanlarına dönüştüğünü belirten Gönye Tasarım kurucuları, etkili bir değişim gerçekleştirebilmek için bu yaşam alanlarının evrimini iyi okumak gerektiğinin altını çiziyor. Gönye Tasarım Kurucu Ortağı Mimar Yelin Evcen, teknolojinin yaşam alanlarımıza dahil olmasından önce, yemek hazırlığı ve yemek sürecinin günlük yaşam  içerisinde en çok zaman ayrılan faaliyetlerden biri olarak kültürümüzde yerini aldığını vurguluyor.

Geçmişte toplumumuz kadınlarının gerek kışlık erzak hazırlama, gerekse günlük yemek yapma alışkanlıklarını komşularıyla birlikte bir sosyal aktivite gibi yaşadığını belirten Evcen, zamanla müstakil evlerden apartman yaşamına geçildiğinin, komşuluk ilişkilerinin yerini televizyona bırakmasıyla mutfak alışkanlıklarının da etkilediğinin altını çiziyor. "Zamanla küçülen mutfaklar, ilk zamanlarda yemek pişirme alışkanlıklarının değişmesi ve mutfağın artık bir sosyalleşme mekanı olamaması etkisini doğursa da, son dönemlerde sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla evde kendi yemeğini pişirme trendi tekrar gündeme geldi" diyen mimar, yemek yapmaya duyulan ilginin artmasının, mutfakları yeni nesil için tekrar önemli bir yaşam alanı haline dönüştürdüğünün altını çiziyor. 

Mimar Yelin Evcen'e göre bununla birlikte yeni nesilin pişirme alışkanlıkları da teknolojik olanaklar ve yeni yaşam tarzları dolayısıyla çeşitleniyor ve bu çeşitlenme iç mekanların tasarım çizgisinde de farklılaşmaya olanak veriyor. Aynı zamanda banyolar da günümüz yaşamında günlük hayatın stresinden uzaklaştığımız arınma alanları olarak giderek daha fazla önem kazanıyor.
Banyo ve mutfaklarda sofistike bir algının oluşturulması için, öncelikle tüm dekorasyonun bütüncül olarak sofistike bir yaşam tarzının ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde tasarlanması gerektiğini belirten Mimar Yelin Evcen "Sofistike bir yaşam tarzı, estetiğe hayatımızın her alanında yer vermeyi önemsememizle başlar. Bir mekanı "sofistike" olarak nitelendirmek için, o mekandaki her detayın rasgele değil özenle düşünülmüş olmasını, seçilen malzeme, renk ve dokuların birbiriyle uyumunu, ne fazla ne eksik olacak şekilde tam kıvamında bir detaylar bütünü olmasını bekleriz. Gönye Tasarım, ıslak hacimleri tasarlarken, projelerin bütçesi ve diğer kriterleri çerçevesinde, her zaman dengeli, işlevsel ve estetikten asla ödün vermeyen tasarımlar yapmayı hedefler" diye ekliyor.

Ufak değişimlerle mekana katılan sofistike dokunuşlar...

2019'da yapılacak değişimlerle banyo ve mutfakların atmosferini yüksek standartlarda yenileyebilmenin mümkün olduğunu belirten Mimar Yelin Evcen, bunun zahmetli bir iş olduğunun da altını çiziyor. Mimarlara göre uygulanacak küçük değişimler de mekanda büyük etkilere sahip olabilir... Banyolarda zemin ve duvar kaplamaları çok eski değilse, banyo mobilyası, duş kabini ve armatür değişiklikleri ile çok kısa sürede banyoyu yenileyebilmek mümkün. Banyo dolabı için beğenilen hazır bir ürün seçilebilir veya banyoya özel olarak tasarlatılabilir. 

Özel tasarım mobilyanın, tam banyo ölçüsüne uygun, duvara sıfır yanaşan bir model elde edebilme avantajı olduğunu vurgulayan Gönye Tasarım Kurucu Ortağı Mimar Yelin Evcen önerilerine şu sözlerle noktayı koyuyor: "Özel mobilya yaptırmayı planlayanların, kullanım alışkanlıklarını göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. Çanak veya tezgah altı lavabo kararını öncelikle verdikten sonra özel imalat dolaplar bu karara uygun yükseklikte üretilmeli. Banyo armatürünü duvara ankastre olarak değil, mobilya üstüne veya lavabo üstüne monte edilen bir model olarak seçmeniz kırım ve tesisat işinizi azaltacaktır. Banyoların sıkça kırılıp yeniden yapılması kolay mekanlar olmadığından renk tercihlerinin dönemsel moda renkler yerine kullanıcıların her zaman sıkılmadan kullanabileceği doğal tonlardan yana yapılması çok önemli. Bu sayede hem dönem dönem istenilen renk tonları banyo tekstil ve aksesuarlarında kullanılabilir, hem de renk uyum sorununun önüne geçilmiş olur."


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)