GREENBUILD 2012 Konferansı’nın Ardından Kısa Kısa

Abdurrahman Arıman, Aslı Fırat, Hakan Yener, Özlem Bahadır

Amerika Yeşil Binalar Konseyi tarafından geçtiğimiz yıl 13-16 Kasım 2012 tarihleri arasında San Francisco’da düzenlenen Greenbuild 2012 konferansına toplam 35.000 kişi katıldı.

Ana oturumlar dışında 150 dolayında paralel oturumun gerçekleştiği konferansta, ‘yeşil’ bütün yönleriyle tartışıldı. Yeşil bina sektöründe dünya çapındaki en önemli konferanslardan biri olan ve ilki 2002 senesinde gerçekleşen Greenbuild, bu sene 20-22 Kasım 2013 tarihlerinde Philadelphia’da düzenlenecek.

DÜŞÜNCE LİDERLERİAna konuşmacılardan Candy Chang, topluma katılım imkânı, insanlara yaşadıkları yere müdahil olabilme, görüş bildirebilme imkânı sağlayan ilginç deneysel projeler üretmiş bir sanatçı. “Before I die” projesi de bunlardan biri. Chang, bu panoda birikenlerin kişinin yalnız olmadığını hatırlattığını, birlikte yaşadığımız insanları yeni ve aydınlatıcı açılardan anlama imkânı sunduğunu belirtiyor. 2011’de gerçekleşen bu ilk duvar çalışmasının ardından Kazakistan, Güney Afrika, Avustralya, Arjantin gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde duvarlar oluşturulduğunu söylüyor. Chang bu yolla, ortak alanlarımızın bir sese sahip olması için fırsat tanındığında ve birbirimizle paylaşma olanağı verildiğinde bunun ne kadar çoğaltıcı ve yapıcı olabildiğini gördüklerini söylüyor.

Konuşmacılardan, ‘Gelecek İçin’ Enstitüsü, Oyun Araştırma ve Geliştirme Direktörü Oyun tasarımcısı Jane McGonigal, amacını dünyayı kurtarmanın gerçek hayatta da online oyunlardaki kadar kolay olmasını sağlamak olarak açıklıyor. "Gerçek dünya problemlerini oyunlarda nasıl çözeceğiz?”: McGonigal’ın cevabını bulmaya çalıştığı temel soru bu. Neler yapılabileceğinin pilot çalışması olan 3 oyun geliştirmişler. Bunlardan sonuncusunu –ki 3 Mart 2013’te kullanıma açılıyormuş- Dünya Bankası ile birlikte hazırlamışlar. McGonigal, ezber bozan, yenilikçi bakış açısıyla dünyayı değiştirme potansiyeline sahip oyunlar geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor. McGonigal’a göre bizlere düşense, sadece oyun oynamak.

BİNA PERFORMANSI

Konutlarda enerji tüketimini azaltmak amacıyla yapılan tadilatların insan sağlığına etkilerini araştıran Green Communities Direktörü Yiannice Hermandez ve Ulusal Konut Merkezi Direktörü Dave Jacobs yaptıkları -CNT Enerji tarafından finanse edilen- WATTS ve MIGHTY araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. Yapılan tadilatlar hava sızdırmazlığını arttırma, izolasyon, sıcak su iletim sistemi izolasyonu, HVAC kontrolü, HVAC değişimi, aydınlatmada iyileştirmedir. Araştırmaya göre tadilattan 6 ay önce ve 6 ay sonra iç hava kalitesi, kullanıcı sağlığı incelenerek aradaki değişim raporlandı. Sonuçlara göre insan sağlığında %29 oranında iyileşme; sinüzit, yüksek tansiyon, obezite, astım hastalıklarında azalma görüldü. Buna bağlı olarak okul/iş gününden kayıplar azaldı.

Ana konuşmacılardan Tony Fadell, tasarımı teknolojiyle birleştirerek konutların enerjisini daha verimli kullanabilmesi üzerine çalışan bir bilgisayar mühendisi. Geliştirdiği nest adlı termostat, kullanıcının alışkanlıklarını, konfor koşullarını öğrenerek kullanıcıya bir işlem yapmasını gerektirmeksizin uygun iklim koşulları sağlıyor. Ancak, programlanabilir bir ürün olmasına rağmen kullanıcıların çoğunlukla manuel kullandıklarını belirten Fadell ana konunun kullanıcı algısını değiştirmek ve cihazları, teknolojiyi daha fazla verim elde edebileceği biçimde kullanmaya ikna etmek olduğunu söylüyor. 63 ülkede satılan Nest aracılığıyla enerji geçmişinize de kolaylıkla ulaşabildiği belirtiliyor. Sizin yerinize karar verebileceği söylenen bir cihaz olarak lanse edilen Nest ve benzeri cihazlara karşı bazı endişeler olduğunu ve kimilerince karar verme işinin cihazlara bırakılmadığını söyleyen Fadell, bu durumun geçmişte kaldığını, kalması gerektiğini, bugün teknolojinin sunduğu imkânlardan en verimli şekilde faydalanmanın şart olduğunu belirtti.

YERLEŞİMLER

“Noktaları büyük resimde birleştirmek” başlıklı oturumda Austin (Texas) kenti sürdürülebilirlik ofisi şefi Lucia Athens yaptıkları çalışmaları ve projeleri hangi çerçevede ele aldıklarına dair bir sunum gerçekleştirdi. Obeziteyi durdurmak, evsizliği ortadan kaldırmak ya da kamusal mekanlara sanatı taşımak.. Athens’e göre tüm bunlar sürdürülebilirliğin parçası. Sürdürülebilirliğin üzerinde biçimlendiği üç temel alanda -sosyal,ekolojik, ekonomik- 40 proje alanında ve 150’den fazla rehber niteliğinde projeyle kent adına yaptıkları çalışmalardan söz etti. “çalışanlar için güvenlik projesi”, “çocukları sınıflardan dışarı çıkarma projesi”, “hayvanlara yardım” ve “kentte daha fazla boşluk yaratmak” projelerinden bir kaçı. Austin’in yeni Sürdürülebilirlik Hareketi gündemi yerel yönetimler ve sivil hareketler için ezber bozan, kapsamlı bir çerçeve sağlıyor.

‘Yeşil Tasarımda Binalardan Ötesi’ başlıklı oturumda yeşil bina konseptini yerleşimlere ve topluluklara taşımak üzere Çin’de yapılmakta olan çalışmalara odaklanıldı. Shui on land firmasından Albert Chan ve LendLease’den David Nieh, dünyanın ilk LEED ND StageTwopre-certified Gold projesi Foshan Lingnan Tiandi projesini anlattı. Proje, insan ölçeğinde gelişimin değerini ve Çin’in ultra modern kentsel peyzajında tarihi strüktür ve yerel özelliklerin korunmasına iyi bir örnek teşkil ediyor. Etaplar halinde devam eden projenin 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

‘Bölgesel ölçeğin önemi’ başlıklı oturumda bölgesel ölçekte yeşil bina kriterlerini uygulayan şehirlerden Melbourne ve Portland örnekleri anlatıldı. Melbourne Kentsel Sürdürülebilirlik Müdürü Krista Milna, şehirde hammadde kaynağı olarak kömür kullandıklarını ve bu durumun karbon sıfırlamasında en önemli zorluk olduğunu anlattı. Şehirde bir diğer sorunun su kıtlığı olduğunu ve şehrin emisyon envanterini çıkardıklarını belirtti.

Portland Sürdürülebilirlik Enstitüsü Direktörü Rob Bennett ise, Portland için İklimsel Aksiyon Planı oluşturduklarını ve sera gazı emisyon envanteri çıkararak azaltım hedefleri belirlediklerini anlattı. Sera gazını azaltmak için birçok proje yürüttüklerini ve finansmanı belediyelerden, fon kaynaklarından karşıladıklarını belirtti.

FİNANS VE POLİTİKA

WGBC, USGBC ve C40 (Clinton Climate Initiative) kurumları iyi niyet anlaşması imzaladı ve işbirliklerinin devam edeceğini belirtti. C40 şehirlerinden Vancouver, Melbourne, San Francisco, Tokyo şehirleri ve şehirlerde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmalar anlatıldı.

Vancouver Belediye Başkan Vekili Sadhu Johnston, LEED Yerleşke sertifikası alan bölgelerde sertifikanın katalizör görevi gördüğünü belirtti. Melbourne Sürdürülebilirlik Müdürü Krista Milne, 2020 yılı için hedefin karbon sıfır bir şehir olduğunu belirtti. En yüksek karbon salımı mevcut binalardan kaynaklandığı, karbon salımını azaltmak amacıyla mevcut binalarda tadilat yapıldığını belirtti. Tadilat projelerinde finansmanı belirlemek amacıyla yönetmelik yayınladığı ve giderin belli bir miktarının kullanıcılar tarafından karşılandığını anlattı. San Francisco Çevre Bölümü Direktörü Melanie Nutter, 2017 yılında karbon salımını %25 oranında azaltmayı hedeflediklerini belirtti. En yüksek karbon salımı binalardan, ulaşımdan ve atıktan kaynaklanıyor. Şehir bünyesinde kompost ve geri dönüşümü zorunlu tutarak atığı azaltma ve değerlendirme konusundaki projelerini anlattı. Tokyo Metropolitan Hükümeti Çevre Bölümü Direktörü Teruyuki Ohno karbon kredi sistemlerinden ‘Cap and Trade’ i şehir çapında uyguladıklarını belirtti. Cap and Trade sistemine geçmeden önce Tokyo’da karbon salımını raporlama zorunlu, karbon salımını azaltma ise gönüllü olarak yapılıyordu. Cap and Trade sistemi ile sağlanan avantajlar: uygulama değerlerinin iyileştirilmesi, esneklik, finansal destekler olduğu belirtildi.

SOSYAL SORUMLULUK

‘Toplu konutlarda sivil toplum / özel sektör işbirliği’ konulu toplantıda Saint Gobain ve Youthbuild Philadelphia’nın işbirliği tanıtıldı. Youthbuild, fakir bölgelerdeki çocukların gelişimi yönünde projeler yürüten bir sivil toplum kuruluşu. Yapılan işbirliği kapsamında fakir bölgelerde 16-24 yaşlarındaki gençler bölgedeki toplu konutların inşaatında ve renovasyonunda çalışıyor. Saint-Gobain tarafından desteklenen bu proje sayesinde gençler hem para hem de deneyim kazanma imkânı buluyor.

ARAŞTIRMA

“Araziye özel yaşam döngüsü analiziyle daha yeşil binalar” başlıklı oturumda, gerçek – dünya tasarım kararları için yerel malzeme tedarikini, yakıt seçeneklerini, iklim koşullarını, bina kodlarını ve işletmeye alma koşullarını daha iyi yansıtan araziye özel yaşam döngüsü analizinin, imkânları ve güçlükleri tartışıldı. Konuşmacılar, Keast&HoodCo’dan Alexander Stadel ve Berkeley Üniversitesi’nde konuyla ilgili doktora çalışması hazırlayan inşaat mühendisi Ayşegül Gürsel’di.

AYRICA...

Greenbuild Film Festivali

Patlamış mısır ve şekerleme ikramı eşliğinde seyredilebilecek filmler:Silent SnowRock the BoatOne DayThe Greenest BuildingPM:Sheltered: Underground and Off the Grid

Konferansın Ekolojik Ayak İzi

Konferansa ait tüm yönlendirme işaret ve levhaları geri dönüştürülmüş malzemeden yapıldı. Ayrıca kullanılan malzemeler konferans sonrasında geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir olarak tasarlandı.

Sergi alanında kullanılan tüm yer döşemeleri %25 geri dönüştürülmüş malzemeden üretildi ve 3 yıl yeniden kullanım ömrüne sahip.

Konferansa ait tüm basılı materyaller %100 geri dönüşümü kağıda, organik mürekkeple ve olduğunca yerel işletmelerde basıldı.

Basın odası konferansın ekolojik ayakizini düşürmek amacıyla sanal olarak düzenlendi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)