Günümüzde Yapılan Kentsel Yenileme!
Boyrazoğlu İnşaat
Ahmet Boyraz
Bağdat Caddesinde yapılan dönüşümü kentsel dönüşüm olarak değil kentsel yenilenme olarak nitelendiriyorum. Sadece binayı yıkıp mukavemetini artırıyoruz ve teknolojik olarak yeni bir bina yapıyoruz.
Boyrazoğlu İnşaat nasıl kuruldu?
Boyrazoğlu ailesinin 3. kuşak temsilcisi olarak Boyrazoğlu İnşaat’ı 2012 tarihinde kurdum. Kurulduğumuz günden beri Bağdat Caddesi üzerinde A plus kalitede, butik konut projeleri üretiyoruz.
Şu anda hangi projeleri gerçekleştiriyorsunuz?
Kurulduğumuz günden beri Bağdat Caddesi’nde 2 tane kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdik. Her ikisi de Feneryolu’nda bulunan projelerimiz, A plus kalitedeki inşaat özellikleri ve Bağdat Caddesi’ndeki diğer düşük metrekareli kentsel dönüşüm projelerinin aksine daha büyük metrekareleriyle dikkat çekmekte.
Önümüzdeki günlerde Atatürk Caddesi üzerinde 21 konut ve 3 ticari alandan oluşan yeni projemize başlayacağız. Yeni projemiz için 8 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştireceğiz. 2017’nin ilk ayında başlayacağımız projemizin bitiş tarihi olarak Haziran 2018’i öngörüyoruz.
Bağdat Caddesi’nde birçok oyuncu bulunuyor. Neredeyse 1000’in üzerinde şantiye var şu an. Cadde’deki oyuncuların bazıları da yıllardır burada konut geliştiren firmalar. Siz kendinizi bu firmalar içerisinde nasıl konumlandırıyorsunuz?
Bağdat Caddesinde daha önce proje yapmadık; ama öz kaynak ve finans olarak güçlü bir firma olduğumuz için referanslarımız çok kuvvetliydi, piyasanın bizi kabullenmesi ve üste taşıması çabuk oldu.
Çok kısa bir sürede Bağdat Caddesi’nin en kaliteli inşaat projesi üreten 3 inşaat firmasından biri konumuna geldik. En hassas olduğumuz nokta seçtiğimiz tüm inşaat malzemelerinin A plus kalitede olması. Kaliteden asla ödün vermiyoruz. Yeşil alanlara önem veriyoruz. İnşaat yaptığımız alan ne kadar olursa olsun, inşaat alanının yüzdesel olarak çoğunluk kısmını yeşil alan olarak ayırıyoruz. Brüt net metrekare arasındaki oranlarımız çok az. Ayrıca giderek alçalan tavan yükseliğinin aksine biz hâlâ ürettiğimiz konutların tavanlarını yüksek yapıyoruz. En önemlisi de Bağdat Caddesi’nde yılda 800 daire üretiliyor. Bu üretilen dairelerin neredeyse yüzde 80’ninin metrekareleri 80-90 metrekare arasında değişiyor. Biz ise daha büyük metrekarelere sahip daireler üretmekten yanayız. Genel olarak metrekare bazında Bağdat Caddesi’nde yaptıklarımızda hep büyük konutlar ürettik. İhtiyaç olursa daha ufak alanlı yapılar da inşa edebiliriz. Kullanıcı ihtiyaçlarını ön planda tutuyoruz. Günümüzde gerekli olan kullanıcı memnuniyetini önemsiyoruz. O projede ne yapılmalı, bunu yerinde inceleyip dinamiklerine göre karar veriyoruz. Bölgede imar notları ne ise onu değerlendiriyor ve en maksimum uygulama ile peyzaj alanları yaratıyoruz. Örneğin; belediyenin verdiği ağaç listesi 5 tane biz 20 tane dikeriz. Bu yüzden de bizim hedef kitlemiz daha farklı. Kat malikleri de bize teslimat sonrasında teşekkür ediyor
Kadıköy ve özellikle Bağdat Caddesi’ndeki dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bağdat Caddesinde yapılan dönüşümü kentsel dönüşümolarak değil kentsel yenilenme olarak nitelendiriyorum. Sadece binayı yıkıp mukavemetini artırıyoruz ve teknolojik olarak yeni bir bina yapıyoruz. Ada bazında değil parsel bazında dönüşüm yapıldığı için bu şekilde bir dönüşüm gerçekleşiyor, bunu ada bazına çevirebilsek peyzaj alanlarımız artar, sosyal tesislerimiz olur, altyapıyı yeniden oluşturur, yolları genişletebilirsiniz.
Binalar yapılırken kentsel dönüşümün hangi kurallarına dikkat etmek gerekiyor?
Çevreye rahatsızlık vermeden, belediyenin kural ve yasaklarına uyarak ve çevreye duyarlı bir dönüşüm gerçekleştirmek gerekiyor. Çevre, kalite yönetimi, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Bağdat caddesi trafiğin yoğun olduğu bir bölge olduğu için araçların geliş gidiş süresi çok iyi planlanmalı.
İnşaat sektörünü devamlı meşgul eden iş kazalarına dair düşünceleriniz neler? Siz bu anlamda neler yapıyorsunuz?
Gerekli önlemler alındıktan sonra iş kazalarının yaşanmayacağını düşünüyorum. Biz bütün önlemleri alıp bu konuda eğitimler veriyoruz, bunun ciddi manada denetlenmesi gerekiyor. Tüm inşaatlarımızda gerekli güvenlik tedbirlerini aldığımız gibi uluslararası standartlarda inşaat yaptığımızı gösteren, çevre, inşaat kalitesi, iş güvenliği gibi sürekli denetlendiğimizi gösteren, sürekli kontrolü yapılan ISO 14001, ISO 9001, OHSAS 18001 belgelerine de sahibiz.