H2 HOTEL

Healdsburg, Kaliforniya’da bulunan H2 Hotel, tasarımı, işletimi ve yönetimiyle eko-bilinçli bir otel örneği. LEED Gold sertifikasına sahip yapı, mütevazi tasarımı, canlı ortam mekan tasarımları, basit ve fonksiyonel odaları ile misafirlerini ağırlıyor.

Eski bir petrol istasyonunun bulunduğu yere konumlandırılan H2 Hotel’in inşaat sürecine, ilk olarak kirlenmiş toprağı temizleyerek ve iyileştirerek başlandı. Proje arazisinin içinden geçen Foss Dere’sini korumak amacıyla yerel halkla işbirliği yapıldı. Yenileme çalışmalarının yürtüldüğü dere yatağının doğal habitatına kavuşturulması sağlandı.

İnşaat süresince erozyon kontrol planı takip edilerek toprak kaybı en aza indirgenirken, çevre arazilerin ve derenin tahribat görmesi engellendi. Biyoçeşitliliği artırmak ve geliştirmek amacıyla arazinin %60’ından fazlası açık peyzaj alanları olarak değerlendirildi. Ayrıca peyzajda kullanılan bitkiler özellikle kuraklığa dayanıklı olanlar tercih edildi.

Yeşil Çatı

Projenin öne çıkan özelliklerinden biri yeşil çatı sistemi. Yağmur sularının toplandığı çatıda filtreden geçen sular kentin yağmur suyu boşaltma sistemine aktarılıyor. H2’nin yeşil çatı, soğuk çatı sistemi ve açık renkli döşeme kullanımı ile ısı adası etkisi azaltılarak yerel mikroklimaya etkisi en aza indirgendi.

Enerji

Projede bütün aydınlatma elemanlarında, vantilatörlerde ve havalandırma sistemlerinde enerji harcamasını düşürmek için sensörlü olanlaı tercih edildi. Ortak alanlarda bulunan pencerelerde beşikten beşiğe (cradle-to-cradle) sertfikalı, ısı geçişini engelleyen çift camlı, Low-e kaplamalı camlar ve gölgelikler kullanıldı.

Çatıda kullanılan solar paneller aracılığıyla yüzme havuzunun ısıtılması ve otel odalarında kullanılan sıcak su için gerekli olan enerji elde ediliyor. Otelde kullanılan asansör ise normal hidrolik bir asansörden %60 daha az enerji tüketiyor.

Proje süresince bağımsız bir danışma firması yapının tasarım ve mekanik sistemlerini inceleyerek verimliliklerini test etti. Sonuç olarak H2 Hotel, Kaliforniya’da standart bir otelden %27.8 oranında daha az enerji tüketen bir yapı olmayı başardı.

Malzeme ve Kaynak

Tasarımda en çok kullanılan malzeme olan ahşap konusunda da hassas davranıldı. Otelin barı ve ortak alanda bulunan masa, yöresel Kara Akasya ağacından yapıldı. Ayrıca mobilyalar, dış mekan ahşap kaplama, ana merdivenler ve toplantı odası döşemesi, geri dönüştürülmüş ve atık ahşap malzemelerden yapıldı. Projenin ahşap kullanılan diğer alanlarında (lobi tavanı, katlanabilir kapılar, bütün kapı ve pencere çerçeveleri vs.) FSC sertifikalı ürünler tercih edildi.

İnşaat süresinde ortaya çıkan artıkların %85’inden fazlası geri dönüştürüldü. Ayrıca yapıda kullanılan çelikten betona kadar birçok malzemenin içeriğinde yüksek oranda geri dönüştürülmüş malzeme bulunuyor.

Otel için üretilen yeşil çatı, özel mobilyalar, çerçeveler gibi birçok ürünün malzeme temini ve üretimi Healdsburg bölgesinin çevresinde gerçekleştirildi.

İç Mekan

Otelde kullanılan mekanik sistem ile yapı içinde temiz havanın standart otellere oranla %150 oranında fazla olması sağlandı. İç mekan hava kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılan boya, kaplama, kompozit ahşap ürünler, yapıştırıcılar dolgu malzemelerinden düşük oranda uçucu organik bileşen (VOC) içerenler tercih edildi.

H2 Hotel’in daimi olarak kullanılan mekanlarının %90’ından fazlası dışarıya bakan camlara sahip. Ayrıca otelin iç mekanlarında sigara ve tütün ürünleri tüketmek tamamen yasak.

Otel Ürünleri

Otelde müşterilere sunulan hizmetlerin çoğu yerel ve organik ürünlerden elde ediliyor. Bu ürün ve uygulamalar arasında organik yatak örtüleri, havlular, su şişelerinin atılmasına gerek kalmadan tekrardan doldurulabilecekleri su musluğu, banyolarda yerel bir firmadan elde edilen seramikler, sürdürülebilir bambu yer kaplamaları, kimyasal içermeyen ve adil ticaretle elde edilen halılar, şarap şişelerinden geri dönüştürülen su bardaklari, çalışanlar için organik üniformalar bulunuyor.

Otelde Sanat

Otelin çeşitli yerlerinde bulunan ve yerel sanatçıların yaptığı sanat ürünleri de tasarımın konseptine uygun olarak seçildi ve konumlandırıldı. Ned Kahn’a ait “Kaşık Çeşmesi” isimli eser, yeşil çatıda toplanan yağmur sularını kullanarak ziyaretçilere ilginç bir gösteri sunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)