Her Detayda Sürdürülebilirlik İlkelerini Uygulamaya Özen Gösteriyoruz

Elif Arslan Ergün’ün tasarım ve mimarlığa olan tutkusu çocuk yaşlarda başlamış ve bu tutkusu onu Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’ne yönlendirmiştir. Milano’da Scuola Politecnica di Design’da tamamladığı yüksek lisans eğitiminin ardından Elif Arslan Ergün tarafından kurulan Elif Arslan Interiors, konut, mağaza ve ofis projelerinde tasarım, uygulama ve proje danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır. Ergün, bu projelerde estetik ve işlevselliği bir araya getirerek, her mekânın benzersiz bir kimliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Elif Arslan Ergün’ün projeleri, detaylara verdiği önem ve yaratıcı çözümleriyle dikkat çekmektedir ve bu sayımızda Elif Hanım ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Elif Arslan Ergün
Elif Arslan Ergün

Elif Hanım, Elif Arslan Interiors’ı sizden dinlemek isteriz. Faaliyet alanlarınız, tasarım ilkeleriniz ve ekibiniz hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Elif Arslan Interiors olarak konut, ofis ve mağaza projelerinde tasarım ve uygulama hizmeti sunuyoruz. Aynı zamanda, kurumsal firmalara proje danışmanlığı vermekteyiz. Projelerimizde ilk etaptaki amacımız her zaman karşımızdaki müşteriyi çok iyi tanımak. Ardından çeşitli sunumlarla ilerleyerek 3D görselleştirme aşamasına geçiyoruz. Müşterilerimize projelerini önceden deneyimleme imkânı sunduğumuz bu süreçte ve uygulama aşamasında şeffaf bir iletişimle ilerliyoruz. Uygulama alanında ise belirlenen süreye ve keşfe bağlı kalarak işleri yürütüyoruz. Doğal malzemeler, enerji verimli çözümler ve akıllı ev teknolojileri gibi sürdürülebilir yaklaşımlarla hem estetik hem de işlevsel mekânlar tasarlıyoruz.

Elif Arslan Interiors

MALZEME SEÇİMLERİMİZDE DOĞAL VE BAMBU GİBİ YENİLENEBİLİR ÜRÜNLERE PROJELERİMİZDE ÖNCELİK VERİYORUZ. BU SAYEDE HEM ÇEVRESEL ETKİLERİ AZALTIYOR HEM DE TASARLADIĞIMIZ MEKANLARA DOĞAL VE SICAK BİR ATMOSFER KAZANDIRIYORUZ. 


Sürdürülebilirlik, her alanda olduğu gibi mimarlıkta giderek önem kazanan bir konu haline geliyor. Siz sürdürülebilir tasarım ilkelerini nasıl uyguluyorsunuz ve bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Projelerimizde, iklimlendirme ve malzeme seçimi başta olmak üzere her detayda sürdürülebilirlik ilkelerini uygulamaya özen gösteriyoruz. Akıllı ev sistemleri sayesinde projelerimizde enerji tüketimini minimum seviyeye indiriyor, uzaktan kontrol ile aydınlatma ve diğer enerji kaynaklarını optimize ediyoruz. Malzeme seçimlerimizde ise doğal ve bambu gibi yenilenebilir ürünlere projelerimizde öncelik veriyoruz. Bu sayede hem çevresel etkileri azaltıyor hem de tasarladığımız mekânlara doğal ve sıcak bir atmosfer kazandırıyoruz. Bununla birlikte, bitki kullanımı, projelerimizde hem estetik bir detay hem de doğal bir iklimlendirme yöntemi olarak büyük önem taşıyor. İç mekânlarda kullanılan bitkiler sayesinde hava kalitesini artırıyor ve daha sağlıklı yaşam alanları oluşturuyoruz.

Elif Arslan Interiors

Malzeme tercihlerinizi nasıl yapıyorsunuz? Ülkemizin yapı malzeme sektörü hakkındaki değerlendirmeniz nedir? Hayalinizdeki her malzemeyi bulabiliyor musunuz? Çevreye duyarlı malzemeler konusundaki düşünceleriniz nelerdir? 

Malzeme seçimlerimizde, projenin konsepti, fonksiyonları ve kullanılacağı ortamın iklimsel koşulları gibi birçok faktörü dikkate alıyoruz. Bazı durumlarda malzemeyi bulsak dahi bazen uygulamak ya da detay çözmek zor olabiliyor. Türkiye’deki yapı malzemeleri sektörü, her geçen gün büyüme gösterse de özellikle sürdürülebilir ve yenilikçi malzemelerin çeşitliliği konusunda hâlâ gelişmeye açık. Sürdürülebilirlik, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için hepimizin önceliği ve sorumluluğu. Ancak, sürdürülebilir malzemelerin yüksek maliyetleri, tüketicilerin bu tür malzemeleri tercih etmelerini zorlaştırıyor. Dolayısıyla daha rahat ulaşılabilen seçeneklerin çoğalması ve hayata entegre edilebilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Elif Arslan Interiors

TÜRKİYE'DEKİ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ, HER GEÇEN GÜN BÜYÜME GÖSTERSE DE ÖZELLİKLE SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ MALZEMELERİN ÇEŞİTLİLİĞİ KONUSUNDA HALA GELİŞMEYE AÇIK. 


Günümüzde teknolojinin de etkisiyle her şey çok hızlı değişiyor. Bazı meslekler önemini kaybetmeye başlarken yeni meslekler ortaya çıkıyor. İç mimarlık mesleği elbette insan var olduğu sürece önemini koruyacaktır. Bu konuyla ilgili öngörünüz nedir? 

İç mimarlık gelecekte nasıl icra ediliyor olacak? İnsanların yaşamak, çalışmak ve eğlenmek için mekânlara ihtiyacı olduğu sürece iç mimarlık mesleğinin de varlığını sürdüreceğini düşünüyorum. Özellikle ev ve ofis gibi mekânlara duyulan ihtiyaç hep olacak. Aynı zamanda, bazı mesleklerde online çalışmanın zorluğu deneyimlendiği için hibrit çalışma modelinde yaygınlaşma söz konusu. Dolayısıyla iç mimarlığın her zaman devam edip, yapay zekâ ile destekleneğini düşünüyorum. Örneğin, projelerimizin tasarım sürecinin başında hazırladığımız “mood board” çalışmaları gibi görsel araştırmalarda yapay zekadan faydalanıyoruz. Kolaylıkla mekân ve konseptle ilişkili görsellere ulaşıp, hızlı bir biçimde ilerleme kaydedebiliyoruz.

Elif Arslan Interiors

Teknolojik gelişmelerin mimarlık mesleğine yansıması nasıl olacak? Özellikle son dönemde çok gündemde olan ‘Yapay Zekâ’ uygulamalarını mesleki anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Yapay zeka uygulamaları zaman açısından çok büyük pratiklik sağlıyor. Bilgiye kısa zamanda ulaşabiliyoruz ama tabii burada bizim mesleki yorumlarımız da çok önemli. Yapay zekâ bir yere kadar önümüzü açıyor fakat sonrasında kendi yorumlarımızı katıyoruz. Yapay zekâ kendi bilgimizi güncel yeniliklerle harmanlamamıza hızlıca yardımcı oluyor. Özellikle malzemelerin her gün değiştiği ve geliştiği bir dünyadayız. Ne kadar çok mecra takip etsek de bazen yeterli olmuyor. Yapay zekâ bize bu konuda rahatlık ve zaman kazancı sağlıyor. 

Elif Arslan Interiors

YAPAY ZEKA UYGULAMALARI ZAMAN AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK PRATİKLİK SAĞLIYOR, BİLGİYE KISA ZAMANDA ULAŞABİLİYORUZ.


Son dönem projeleriniz veya tasarımlarınız nelerdir? Kısaca bilgi verebilir misiniz? 

Şu anda Viyana’da yapımı devam eden bir penthouse projemiz, Tuzla’da bir konut projemiz, İstanbul ve Bodrum’da villa projelerimiz bulunuyor. Her biri kendi içerisinde farklı bir konsepte sahip. Aynı zamanda biri enerji bir diğeri ise tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren iki farklı firmanın ofis projelerini yapmaktayız.

Elif Arslan Interiors

Big See Awards’tan ödül aldınız. Ödüllü KHB Konut projesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Fenerbahçe’de yer alan, Özgürlük Parkı’nın manzarasına hakim dubleks daire 280 metrekarelik ferah bir yaşam alanına sahip. İlk teslim aldığımızda iki ayrı dubleks daireden oluşan projeye yepyeni bir kimlik kazandırdık. Ev sahipleri için sadece bir ev olmanın ötesinde, doğayla iç içe, ferah ve işlevsel bir yaşam alanı sunmayı hedefledik. Mekânlarda odaların birleştirilmesi ve aynaların ustaca kullanımıyla ferah ve geniş bir algı yarattık. Doğal ve sade formların hakim olduğu projede, mermer, lake ve parkenin sıcaklığıyla bütüncül bir yaklaşımla ilerledik. Renk paletinde ise beyaz ve pastel tonlar tercih ederek tüm mekânları aydınlık ve ferah bir etkiye kavuşturduk. Aynı zamanda, evde yer alan tüm elektrik ve mekânik aksamları yeniledik.

Elif Arslan Interiors

MÜŞTERİMİZİN YAŞAM TARZI, ALIŞKANLIKLARI, HOBILERİ VB. DETAYLAR MEKÂNIN ATMOSFERİN BELİRLEMEMİZDE BİZE YARDIMCI OLUYOR.


Konut, ofis, perakende iç mekân tasarımı yaparken en çok neye dikkat ediyorsunuz?

Önceliğimiz her zaman müşteriyi çok iyi anlamak ve empati kurabilmek. Müşterinin ihtiyaçlarını, mekânın özelliklerini ve tasarım ilkelerini kendi tasarım çizgimizle bir araya getirerek hem işlevsel hem de estetik bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Müşterimizin yaşam tarzı, alışkanlıkları, hobileri vb. detaylar mekânın atmosferini belirlememizde bize yardımcı oluyor. Bununla birlikte, mekânın kullanımı, depolama gereksinimleri, erişilebilirlik gibi fiziksel ihtiyaçlar, tasarımın işlevselliği açısından çok önemli. Renk, doku, malzeme ve stil tercihleri gibi estetik beklentiler ise mekânın görsel kimliğini oluşturmamızdaki başlıca unsurları oluşturuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)