Sıcak İklime Uyumlu Bir Konut Tasarımı: Vosagh Evi
Güneşin bu ışınları, bir kandil gibi Vosagh'da (evde), (ama) ışığı Yedinci Dam'ın (cennetin) üzerindedir. Gülün şekli avare zevkler için burnun altına yerleştirilir, ama aslında gülün kokusu beynin çatısında ve sarayındadır. İnsan bu dünyada huzursuzdur, kaybettiği gerçek benliğini ararken, "Tanrıya Dönüş" vaadini umarak çılgın dünyayı arar. Kendini bulmak için, benliğinin katmanlarını ve varoluşunun safsızlıklarını herhangi bir sonsuzluğa katılmak üzere bırakır.
Dış bir beden olarak evin, ruhun fiziksel katmanını korumak üzerinde büyük etkisi vardır. Bu yüzden bir ev, insan ruhuna mükemmellik yönünde yardımcı olabilir. İran'ın geleneksel mimarisinde bir eve bu şekilde yaklaşım açıkça görülmektedir. Doğayla etkileşim, modern yaşamın kayıp bir bilmecesidir, modern insan eskisinden daha fazla dış dünyadan yalıtılmıştır. Evin mimarları, Vosagh Evi’ni tasarlarken bu parametrelere dikkat etmişlerdir.
İklime Uyumlu Vosagh Evi
Mimarlar bu konut projesinde bölgenin iklimi ile uyumlu olan, hoş bir atmosfer yaratmaya çalıştılar. Tasarımın ilk aşamasında bazı önemli iklim noktalarına dikkat etmeleri gerekiyordu. Aşırı sıcaklar ve yüksek nem, projeye başlarken en önemli iklim sorunu oldu. Işık, kuzey ışıklı mevsimlerin çoğu için uygundu ve bina güneye baktığından, bir kuzey ışığı yaratmak tüm alanlar için zordu. Öte yandan binaya direkt gelen güneş içeriyi ısıtabiliyordu.
Bu zorluklar, Vosagh Evi projesini ilerletmek için fikirlere yol açtı. Nem sorununu çözmek için tavan yüksekliklerini artırarak ve hava transfer açıklıkları oluşturarak nemin tahliyesi sağlandı. Benzer şekilde, ısı sorununu çözmek için proje kemerlerinin çatıdan doğrudan güneş ışığını engellemesi sağlandı. Isı tutma kapasitesi yüksek olan tuğla malzemesinin seçimi de ısının içeri girmesini engelledi. Çatının yüksekliği ile ısı yukarı doğru yönlendirilerek kemerlerin yanındaki pencerelerden dışarı çıkmakta, bu da ısının iç ortamdan dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
Doğal ışık ve yansıma sorununun çözümü ise şudur: Bahsedildiği gibi kuzey ışığı mekanlar için uygundu ve aynı zamanda güney ışığının içeri girmesi içeriyi ısıtıyordu. Ayrıca, açıklıklar oluşturmak için ideal oran, uzunluğun genişliğine 3:1 oranıydı. Her iki zorluğu da çözmek için, açıklığa uygun bir orantı elde etmek adına çıkıntılı çatıyı üç adıma dönüştürüldü. Bu tasarım aynı zamanda güneyi aydınlatmak için harici bir gölgelik kullanırken tüm mekanlar için kuzey ışığının alınmasına yol açtı. Bu şekilde güney ışığı da kontrol edildi. Ev içindeki mekanlar hiyerarşiye göre düzenlendi. Evin ön, orta ve arka kısmındaki yeşil alan ise mekânın ruhuna yardımcı olması için tasarlandı.