“İnsan, Yeryüzü, Karlılık” Üçgeninde Sürdürülebilirlik

Duygu Erten
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı

Duygu Erten, Bina Sistemlerinde Sürdürülebilirlik konferansında yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’de yapı sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi. ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı “Yeşil bina hareketinin, sürdürülebilirlik ve eğitime verilen öneme dayanan köklerinden yola çıkarak, daha yeşil bir gelecek için diyalog başlatılmasını sağlamak amacıyla, bakış açılarımızı paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Şu anda Türkiye’de 400’e yakın proje yeşil bİna sertifikaları almaya çalışıyor, 80’nin üzerinde proje sertifika almış durumda


Bina Sistemlerinde Sürdürülebilirlik konferansında yaptığınız açılış konuşmasında katılımcılara seminerin konusu sürdürülebilirlikle ilgili nasıl bir mesaj vermek istediniz?

Sürdürülebilirliğin “İnsan, Yeryüzü, Karlılık” (People, Planet, Profit-PPP) üçgeninin dengesiyle mümkün olacağı ve maalesef Türkiye’de henüz bu dengeyi oturtamamış olmamızın getirdiği zorluklardan bahsettim. Ülkemizde Soma’da yaşanan kaza ve 301 madencimizin yaşamlarını yitirmiş olmasının yası bitmeden, İstanbul’da önceki gün inşaatta çalışan 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasını sektör olarak büyük bir üzüntü ile karşıladık. Soma’dan sonra ülke olarak büyük acı duyduğumuz bu elim inşaat kazasında yaşamını yitiren tüm işçilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Üretimde sürekliliğin ve sürdürülebilirliğin ancak iş sağlığı ve güvenliği ile sağlanabileceğinin altını çizmek istiyorum. İnsan yaşamını ve sağlığını önceliğe alan, iş güvenliği konusunda yüksek bir sahiplenme birlikteliği kurularak, sürdürülebilirlik süreçlerinin oluşturulması bugün ülke açısından en öncelikli gündem maddemiz olmak zorunda. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki İŞ Güvenliği standartlarını belirleyen ILO sözleşmesinin Türkiye’nin gündemine alması girişiminden ÇEDBİK mensupları olarak memnuniyet duyuyoruz.

İnşaat sektörü 2014 yılının ilk yarısında 3.8 oranında büyüdü. Türkiye’nin 2014’ün ilk yarısında gerçekleşen harcamalarının tutarı 70 milyon 500 bin TL olarak hesaplandı. Bu kadar büyük bir pazarda yeşilin oranı hala çok düşük olsa da inşaat hacminden dolayı dünyada LEED sertifikası başvurularında ilk sıralamada 9’uncu ülkeyiz. Şu anda Türkiye’de 400’e yakın proje yeşil bina sertifikaları almaya çalışıyor, 80’nin üzerinde proje sertifika almış durumda. Ancak yukarıda belirttiğim üzere, işçi kazalarının olduğu binaların yeşil bina sertifikalarına sahip olmasının bence hiçbir önemi yok çünkü bu PPP dengesinin en önemli ayağı olan insan konusunun eksik kalmış olduğu anlamına geliyor.

United Technologies’den John Mandyck ile de USGBC Yönetim Kurulundan tanışıyorsunuz. Nedir yeşil okulların hikayesi?

Geçtiğimiz sene Cape Town’da ÇEDBİK adına USGBC’nin başlattığı “Yeşil Okullar Koalisyonu”nun bir parçası olmamız için imza attım. Bu sene Detroit’de USGBC Yönetim Kurulu Toplantısı sonrasındaki akşam yemeğine John Mandyck de katıldı. USGBC Başkanı Rick Fedrizzi’ye yeşil okullar projesine bağış olarak 1 milyon TL’lik bir çek verdi. Bunu her sene yapacakları bağışın ilki olarak ilan etti. Açıkçası ÇEDBİK içinde üyelerimizin bu proje kapsamında bağış yapması birçok hayalimizin gerçekleşmesini sağlayacak. Hayalim en kısa zamanda yeşil okullar projesine United Technologies başta olmak üzere, üyelerimizin bağışlarıyla havuz bir fon oluşturulması ve profesyonel bir proje yöneticisi ile ÇEDBİK’in bu projesinin stratejisi ve alt yapısının oluşturması.

Siz USGBC’nin Los Angeles Şubesi üzerinden neredeyse 15 yıldır üyesisiniz. 2014-2017 yılında TURKECO, uluslararası INTEL gibi firmalardan bile daha yüksek bir oyla USGBC Yönetim kuruluna seçildi. Türkiye’de ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanlığınızın yanında ABD’de bu kadar önemli bir sorumluluğu nasıl yönetiyorsunuz?

Henüz 8 ay gibi bir üst üste gelme süreci var. USGBC dünyanın belki de en kurumsallaşmış sivil toplum kuruluşu. Onlardan çok şey öğreniyorum. USGBC’nin her yönetim kurulu toplantısı 3 tam gün sürüyor. 3 ayda bir gerçekleşen toplantılarda ajandaya tam konsantre oluyoruz. Aslında ÇEDBİK’de de benzer bir strateji gerekiyor. USGBC’de öğrendiğim kurumsallığı edindiğim belgelerle ÇEDBİK’e taşıyorum. Her ne kadar ÇEDBİK Dünya Yeşil Binalar Konseyi çatısı altında kurulmuş bir konsey olsa da çoğu zaman örnek bir yeşil konsey aradığımızda her zaman USGBC’ye bakıyoruz. Bunun bir nedeni LEED gibi dünya yeşil sektörüne damgasını vuran sertifikaları olması ve ÇEDBİK’in 20’ye yakın üyesinin aynı zamanda USGBC üyesi olması.

ÇEDBİK olarak bilgilendirme günlerinize devam edecek misiniz?

Evet, “OTIS-CARRIER” semineriyle yaptığımız ortaklıklar gibi üyelerimizin sponsorluğunda sürdürülebilirliğe farklı açılardan bakarak devam edeceğiz. OTIS gibi dünyada enerji verimli ve tasarruflu binalar ve şehirler yaratan, şehirleri ve binaları daha güvenli yerler haline getirmeye çalışan firmaların önemi artıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)