IPCC İklim Değişikliği Raporu’nu Türkiye’ye Tanıttı
İSTANBUL, 10 Eylül, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden (IPCC) uzmanlar, iklim değişikliği hakkındaki 5. Değerlendirme Raporu’nu İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde tanıttılar. Toplantıda ayrıca iklim değişikliği ile mücadele için neler yapılması gerektiği ve iklim değişikliği adaptasyonu konuları da konuşuldu.
5. Değerlendirme Raporu, bir yandan iklim değişikliğinin inkar edilemez bir gerçeklik olduğunu ve insan kaynaklı fosil yakıt tüketiminin iklim değişikliğine neden olduğunu ortaya koyarken, diğer bir yandan ise, küresel ısınmayı engellemek ve sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için halen zamanımız olduğunu belirtiyor.
Türkiye’den ve komşu ülkelerden karar vericiler, bilim insanları ve sivil toplum temsilcileri ile medya mensuplarının katıldığı toplantına konuşan 5. Değerlendirme Raporu Teknik Destek Birimi Başkanı Leo Meyer, “iklim değişikliğinin etkinlerini şu anda bile yaygın olarak deneyimliyoruz, daha fazla ısınma insani kalkınma ve refah için daha fazla risk anlamına geliyor. İklim değişikliği daha fazla kuraklık, daha fazla su sıkıntısı, sıcak hava dalgaları, tarımsa üretimde azalma demek. İklim değişikliği aynı zamanda çatışmaları da tetikleyecek ve ekonomik krizlere sebep olacak olan önemli bir tehlike.” dedi. “İklim değişikliği ile etkin bir mücadele için adaptasyon ve azaltım politikalarını harekete geçirmek gerekiyor.”
İklim değişikliği ile mücadele için sera gazları salımlarının zaman kaybetmeden azaltılmaya başlaması gerekiyor. 5. Değerlendirme Raporu, bir önceki rapora göre, küresel düzeyde iklim değişikliği ile mücadele ve sera gazlarını azaltma konusunda atılan adımların arttığını gösterse de , emisyonların halen artmaya devam ettiğini ve daha etkin adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Toplantıya ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz ise “IPCC raporu iklim değişikliğinin ne kadar ciddi bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. İklim değişikliği ile mücadele için her ülkenin adımlar atması gerekiyor. Türkiye’nin de bir an önce sera gazlarını azaltmaya yönelik adımlar atması, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlara dayalı enerji politikalarından vazgeçmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Toplantıya, ayrıca, IPCC Başkan Yardımcısı Jean-Pascal van Ypersele (Belçika) and IPCC yazaları Roxana Bojariu (Romanya), Lučka Kajfež Bogataj (Slovenua), Nebojsa Nakicenovic (Avusturya/Karadağ) and Barış Karapınar (Turkiye) katıldı.
Hükümetlerarası İklim Paneli (IPCC) iklim değişikliği ile ilgili bilimsel çalışmaları yapmak üzere görevlendirilmiş bir kuruluştur. 1988 yılında, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından kurulan IPCC, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da onaylanmış bir bilimsel kuruluştur. IPPC iklim değişikliği bilimi, iklim değişikliğinin etkileri ve riskleri ile adaptasyon ve azaltım konularında bilimsel araştırmalar yapma ve düzenli değerlendirme raporları yayınlamaktadır.
5. Değerlendirme Raporu ise 4 parça halinde 2013 ve 2014 yıllarında yayınlandı.
Raporun başlıca bulguları ise şunlardır:
İklim değişikliği üzerinde insanların net bir etkisi bulunmaktadır.
Ne kadar çok iklim değişikliğini tetiklerse, o kadar daha fazla risklere maruz kalınacak ve geri dönülemez etkile ortaya çıkacaktır.
İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir geleceği inşa etmek halen mümkün.