İran’da Renkli Bir Kentsel Kalkınma Projesi: Majara Residence
Hürmüz, İran'ın güneyindeki Basra Körfezi'nde, Hürmüz boğazına kıyısı olan, orta doğudan gelen petrol sevkiyatını kontrol eden, stratejik bir konuma sahip, görkemli bir tarihi limandır.
Ada, izlemesi keyifli olan, olağanüstü bir manzaraya sahip. Hürmüz Adası doğal güzellikleriyle turistler için bir odak noktası oluyor. Bunun yanında adanın stratejik konumu, adayı politik bir perspektifin içine yerleştiriyor. Bütün bu güzelliklere rağmen; ekonomik olarak birçok sıkıntı yaşayan ada sakinleri, yasal olmayan yolları seçerek, denizde korsanlık faaliyetlerinde bulunuyor.
Majara (macera anlamına gelir) konutları, adanın kalkınması ve güçlendirmesi adına, Zav Architects ve bir kamu kurumu tarafından tasarlandı. Tasarım sonucunda, yerel halk ile turistlerin hem ekonomik hem de kültürel açıdan birbirine bağlanması sağlandı.
Geleneksel-Çağdaş Tasarım Etkileşimi
Hürmüz, bir diğer adı ile “Gökkuşağı Adası; manzaraları, tarihi ve renkli topografyası ile eşsiz bir limandır. Ada; Sarı, kırmızı, yeşil ve mor gibi çeşitli renklerden oluşan alüvyon oluşumları, tuzlu ve pürüzlü dağları, neon renkli kırmızı kumsalları, yemyeşil ormanı, gökkuşağı renklerindeki mağaraları ve masmavi denizi ile adayı deneyimleyenlere görsel bir şölen sunuyor. “Presence in Hormuz” projesi kapsamında tasarlanan küçük kubbeli Majara Konutları, kurgusunu bu topografyanın renklerinden alıyor. Çağdaş toprak (superadobe) tekniği kullanılarak inşa edilen küçük ölçekli kubbeler, tasarımı insan ölçeğine yaklaştırıyor. Pek çok başarılı kentsel dönüşüm projesi gibi projenin uygulanmasında halk, yerel işçi ve esnaf beraber çalışıyor.
Çevresel ve Ekonomik Sürdürülebilirlik
Projenin amacı, yerel ekonomiyi canlandırma ve sosyal ilerlemeyi teşvik etmektir. Ülkenin uluslararası yaptırımlar nedeniyle cansız düşen ekonomisi ışığında; mimarlar, programatik değişikliklere yanıt veren, uyarlanabilir bir tasarımı içeren bir dizi sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik hedefini benimsediler. İnşaat ve nakliye maliyetlerini azaltmak için yerel malzemelerin kullanılması ve işçilik maliyetleri için bütçeden daha büyük bir pay ayrılması, bahsedilen sürdürülebilirliğe birer örnektir. Aslında, harcamaların %20'sinin işçilik maliyetlerine gittiği İran'daki tipik bir inşaat projesiyle karşılaştırıldığında, projenin %65'i dikkate değer bir başarıdır.
Farklı İşlevlere Sahip Mekânlar
Mekânlar kurgulanırken, mekânların çeşitli işlevlere hizmet etmesine önem verildi. Kubbelerin zemin katları, bölgedeki küçük işletmelere destek sağlanması amacıyla yöresel pazarlara, ada sakinlerinin aktif rol alabileceği sergilere ve çeşitli performans etkinliklerine izin verecek şekilde tasarlandı. Bunun yanı sıra pazardan çıkan ürünlerin satılabileceği küçük kafe birimleri kondu. Genel olarak mekânların nitelikleri net bir sınırları net bir şekilde çizilmedi. Böylelikle, ihtiyaç halinde bu alanlar farklı işlevlere hizmet edebilecek.