İş Kazalarının Büyük Bölümü İnsan Hatası Kaynaklı

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu BaşkanıÇ, alınan tüm önlemlere rağmen dünya genelinde ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan iş kazalarının meydana geldiğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye’nin, Avrupa’da iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülke konumunda bulunduğunu hatırlatan Şenal, “İş kazalarının büyük bölümü insan hatası kaynaklı.  Güvenlik önlemlerinin alınması ve yasal tedbirler çok önemli ancak ilk sırada eğitim var. İş kazalarını sadece düzenlemelerle önlememiz mümkün değil” dedi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, çatı sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazaları hakkında kapsamlı bir düzenleme getirilmiştir. Bununla birlikte şantiyelerde İSG uzmanları vasıtasıyla kazaları önlemeye yönelik eğitim çalışmaları da devreye girmiştir. Ancak maalesef iş kazalarında önemli bir azalmanın olmaması, ölüm ve ciddi yaralanma ile sonuçlanan kazaların devam etmesi, uygulanan kanun ve düzenlemelerin, şantiyede alınan tedbirlerin yeterli olamadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, uygulanan yasal tedbirlerin ötesinde daha kapsamlı teorik ve pratik eğitimlerle, sektörde yer alan tüm tarafları kapsayacak şekilde farkındalık artırıcı uygulamalara geçilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı. Böylece çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamaları, mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri mümkün olur. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, işverenler ve çalışanlarla sınırlı kalmayıp sektöre hizmet veren tüm taraflar ve çalışan ailelerini de içerecek biçimde artırılması sağlanmalıdır.

İlk sırada yüksekten düşme vakaları yer alıyor

İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında "yüksekten düşme" vakalarının yer aldığını belirten Şenal, malzeme düşmesi ve malzeme sıçramasının ise çok yaşanan diğer kazalar olduğunu söyledi. Bir yapının çatısı, konum itibariyle “yüksekten düşme” riskinin en fazla olduğu bölüm olması nedeniyle, en yoğun hassasiyetin çatı uygulamalarına gösterilmesi gerektiğini ifade etti.   

İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü söyleyen Şenal, “6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bünyesinde sadece bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyor. Yapılan yasal düzenlemelerle, aralarında inşaat ve yalıtım sektörünün de bulunduğu 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanların, ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor.” diye konuştu.

Şenal, iş sağlığı ve güvenliği açısından örnek bir uygulamada olması gerekenleri şöyle sıraladı: 

- İş yerinde iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri bulunmalı,

- İş yerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulmalı,

- İş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmış ve güncelleniyor olmalı,

- Çalışanlar işe başlamadan önce sağlık taramasından geçmeli, 

- Tehlikeli ve çok   tehlikeli sınıfta yer alan çatı işlerinde çalışacaklar yaptıkları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almalı,

- İş yerleri acil durumlara karşı hazırlık koruma ve pasif (toplu koruma) emniyet tedbirleri alınmalı,

- Çalışanların işlerine uygun emniyet donanımları bulunmalı, acil durum planı hazırlanmalı,

- Çalışan alanlarda aktif kişisel uygun emniyet donanımları bulunmalı.

ÇATIDER iş güvenliği bilincinin artmasına odaklanıyor

Şenal, ÇATIDER’in bu konuda önemli çalışmalara imza attığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’de ilk kez düzenlenen Genç Çatıcılar yarışması ile ‘Türkiye’de bina çatılarının doğru malzemelerle, yetkin uygulamacılarla, standartlara ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak oluşturulmasına dikkat çekmeyi’, ‘alanında başarılı ve ihtisas sahibi uygulamacıların ödüllendirilmesi yoluyla iyi uygulamaları özendirmek ve yaygınlaştırmayı’ ve ‘uygulamacı, işveren ve son kullanıcıları bilinçlendirerek, sektöre çok yönlü katkı sağlamayı’ amaçlıyoruz. Çatı sektörünün en büyük kuruluşu olarak, sektörün gelişmesi ve eğitimli iş gücümüzün artmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitelerde öğrencilere teknik eğitim, ustalara mesleki eğitim ve çatıcılık eğitimi veren öğretmenlerimize güncel uygulamalar hakkında bilgi veriyoruz. ÇATIDER, inşaat sektöründe bir ilk olan e-öğrenme projesi ‘Yapı Okulu’ ile sektöre donanımlı yeni çalışanlar kazandırıyor. Yapı Okulu aynı zamanda yapı sektörünün tüm bileşenlerine kendi sektörel okullarını açma fırsatı da sunuyor. İsteyen sektörler Yapı Okulu bünyesinde kendi alanlarında uzaktan mesleki eğitim verebilecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)