İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nden Kentsel Dönüşüm Rehberi

“İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve Türk Ytong’un işbirliği ile geliştirilen ‘Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan’ rehberi Türkiye’deki kentsel dönüşüm sürecine özellikle bina yenileme sürecindeki vatandaşlara yol göstererek ışık tutuyor. Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlıklar arasındaki zorlu ve karmaşık kentsel dönüşüm sürecini aşama aşama anlatan bu rehber sayesinde vatandaşlar sorularına yanıt buluyor. 

1999 yılında meydana gelen Adapazarı ve Gölcük depremlerinin neden olduğu büyük kayıpların ardından deprem yönetmeliği ve bina güvenliğinin sağlanması, ülke politikasında önemli bir madde haline geldi. Kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 2012 yılında kabul edilen “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”la birlikte kentsel dönüşüm ülke gündemine girdi. Kentlerdeki nitelikli yapı stoğunun artırılması amacıyla yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanan kentsel dönüşüm sürecinde, güvenli olmayan yapıların yıkımının yanı sıra bu kanunun daha çok rant uğruna istismar edildiği de gözlemleniyor Kanunun amacının ötesine geçen, anlaşmazlıklar, görev suistimalleriyle birlikte vatandaşların aklında pek çok soru oluşuyor. İstanbul Serbest Mimarlık Derneği (İstanbulSMD) üyesi deneyimli mimarlar ve konusunda yetkin teknik uzmanların katkılarıyla hazırlanan bu rehber, dönüşüm sürecinde vatandaşların teknik konularla ilgili sorularına genel bir çerçevede yanıt vermeyi amaçlıyor. 

İstanbulSMD, İstanbul’da kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı Kadıköy’ü rehberde pilot bölge olarak belirleyerek, riskli yapılarda parsel bazında dönüşümleri ele aldığı rehberi, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle vatandaşlara ulaştırıyor. Çalışma kapsamında yayınlanan ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak olan 97 sayfalık Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Rehberi, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı statüsündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy’de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlandı. 

6 bölümden oluşan rehberde kentsel dönüşüm sürecinin tanımı yapılarak, süreçteki aktörlerin açıklanmasının ardından bina yenileme süreciyle ilgili detaylı bilgiler aşama aşama anlatılıyor. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında, bina yenileme süreci dönüşüme karar verme ve hak sahipleriyle anlaşma, en zorlu süreç olan harekete geçme, projelendirme süreçleri olarak 3 ana evreye ayrılıyor. Tarafların bina yıkımı ile ilgili anlaşamaması durumunda hangi yollara başvurabileceğini de rehberde detaylandırılıyor. 

‘Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan’ rehberinde, kentlerdeki nitelikli yapı stoğunun artırılmasını hedefleyen kentsel dönüşüm sürecinin sadece yapının yıkımı, yeniden yapımı ve bunun sonucunda elde edilecek rant olarak değil, bu süreçten etkilenen topluluğun, karşılıklı anlayış içerisinde ortak katma değer elde edebileceği bir sosyal dönüşüm süreci olduğuna dikkat çekiliyor.

Vatandaşlara kentsel dönüşüm süreci aktörleriyle birlikte adım adım anlatıldıktan sonra teknik şartname ve sözleşme yazılması bölümünde plan, arsa payı ve şerefiye farkı ile ilgili dikkat edilecek hususlara vurgu yapılıyor. Soru-cevap bölümü ve terimler sözlüğüyle kentsel dönüşümle ilgili aklınıza takılabilecek pek çok konuya yanıt bulabildiğiniz ‘Sarı Işık:Kentsel Dönüşüme Hazırlan Rehberi’ni www.kentseldonusumehazirlan.co... web sitesinden ücretsiz indirerek faydalanabilirsiniz. www.kentseldonusumehazirlan.co...’da rehberdeki tüm bilgileri interaktif olarak sorgulayabilir, bu rehbere dahil edilmemiş  ek bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Kadıköy’ün  önemli yaşam merkezlerine belli günlerde kurulan “Sarı Işık” masalarından ise vatandaşlara bilgilendirme yapılıyor.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)