'İyi Bir Komşu' Temasıyla İşlenecek olan 15. İstanbul Bienali Basına Tanıtıldı
15. İstanbul Bienali’nin 12 Eylül Salı sabahı Özel Saint Benoît Fransız Lisesi Silüet Gösteri Salonu’nda gerçekleştirilen Basın Toplantısı’nda açış konuşmalarını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç yaptı.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında: “Bu yıl, vakfımızın 45. yaşıyla birlikte, İstanbul Bienali’nin de 30. yılını kutluyoruz. Geçtiğimiz otuz yıl boyunca dünyanın dört bir yanından güncel akımları kentimize taşıyan, mekâna özgü üretimleri teşvik eden, tarihsel yapıların sanatla yeniden keşfedilmesine fırsat yaratan bienal, bugün yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli güncel sanat etkinlikleri arasında sayılıyor. Sanatçıların ve sanatseverlerin nefes alabileceği, özgür bir üretim ve ifade platformu olarak otuzuncu yılımızı geride bırakmanın sevinci içindeyiz,” yorumlarında bulundu.
Konuşmasında, İstanbul Bienali’nin bu yılki iyi bir komşu başlığına da atıfta bulunarak başlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Hepimiz yaşayarak görüyoruz. Sınırların her geçen gün daha fazla sorgulandığı bir dünyayla; savaş ve gerginliklerin giderek tırmandığı zor bir dönemle karşı karşıyayız. Bu dönemde en büyük ihtiyacımız, gücünü kültürden ve evrensel değerlerden alan sanatın diline daha çok kulak vermektir. İnanıyorum ki, temel insani değerlerimizi kökten sarsan ve barışı gölgeleyen yabancılaşmaya karşı komşuluk, büyük bir kapı aralayabilir. İyi bir komşu savaş değil, kalıcı barış sebebi olabilir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in moderasyonunda devam eden basın toplantısı, 15. İstanbul Bienali küratörleri Elmgreen & Dragset ile 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Program Koordinatörü Zeyno Pekünlü’nün bienalin oluşum sürecine dair gerçekleştirdiği ve iyi bir komşu başlığının nasıl belirlendiği, bienaldeki sanatçı ve işler, mekânlar, kamusal program ve yayınların hikâyelerine dair bilgilerin verildiği bir söyleşiyle devam etti.
Bienal küratörleri Elmgreen & Dragset, 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Program Koordinatörü Zeyno Pekünlü’nün sorularını yanıtladı. Micheal Elmgreen, “Sergi mekanlarının her biri farklı bir temaya odaklanıyor. İstanbul Modern’deki sergi özellikle bölgenin içinden geçtiği dönüşümü mercek altına alıyor. Bu bağlamda sergide daha çok ev ve mahalle kavramlarına eğilen işler yer alıyor,” dedi. Ingar Dragset ise fazla sayıda çalışmanın yer aldığı bienallerde sanatçının küratörle iletişim kurması zorlaştığını belirterek, “Sanatçı sayısını 56 ile sınırlı tutarak sanatçılarla yakın iletişimde bulunabilmeyi başardık ve bunun işlere yansıdığına inanıyoruz. 'İyi Bir Komşu’ teması başta banal gelebilir ama daha derine baktığımızda her sorunun aslında komşuluk ilişkilerinden kaynaklandığını görüyoruz," şeklinde sözlerini tamamladı.
15. İstanbul Bienali’nin basın toplantısını takip etmek ve açılış haftasında sergileri gezmek için, uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları da dahil olmak üzere yurtdışından 3 binin üzerinde konuk İstanbul’a geldi.
Küratörler Elmgreen & Dragset, bienalin temasını, bir kavramsal çerçeve metni yerine, “İyi bir komşu, korkmadığınız bir yabancı mıdır?”, “İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi mi okur?” gibi komşuluk kavramı etrafında oluşturdukları 40 soruyla belirledi. Yaşları 8’den 84’e uzanan 40 kişinin iyi bir komşu hakkında sorduğu bu sorular, Aralık ayındaki basın toplantısında canlı bir performansla tanıtılmıştı