Kanyon’da Otomasyon

Kanyon İşletme Direktörü Tuncer Kınıklı, enerji verimliliği çalışmalarında en önemli araçlardan birisinin “enerji yönetiminde akıllı sistemlerin kullanılması” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Akıllı sistemler sayesinde; binalarda optimum konfor şartlarının sağlanması ve kontrol altında tutulması, enerji tasarrufu, insan kaynaklı hataların ortadan kaldırılması ve eleman maliyetlerinin azaltılması, koruyucu bakım ve sistem sürekliliği sayesinde ekipman ve binanın değerinin korunması sağlanabilmektedir.” Bu düşünceyle Kanyon’da birçok kontrol işlemi için otomasyon sistemleri tercih edilmiş:

• Klima santralleri• Egzoz, Taze Hava, basınçlandırma fanları,• Pompalar, Drenaj pompaları,• Kazanlar ve ısıtma sistemleri,• Soğutma sistemleri• Isı Dönüştürücüler• İç-dış aydınlatma• Elektrik şalter konumları izlemesi ve kontrolü• Jeneratör izleme,• Mekanik oda ekipmanları (Fan Coil,VRV)• Asansör izleme ve kontrol,• Yürüyen merdivenler,• Deprem sensörleri,• Gaz sensörleri,• Yangın algılama söndürme sistemleri,• İç hava kalite sistemleri•Su depoları seviyeleri

Klima santralleri hava kalite sensörü ve dış hava sıcaklık sensöründen okunan değere göre, otomatik kontrollü fan motorları debiyi önceden belirlenen hava kalitesine göre ayarlıyor. Santrallarda bulunan ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu modunda çalışıyor.

Kanyon’da kullanılan tamamı EFF1 sınıfı yüksek verimli motorlardan, sabit debi ile çalışanlar dışındaki tamamı frekans konvertörü ile çalıştırılıyor.

Isıtma sisteminde yoğuşmalı kazanlar dış hava sıcaklığına göre çalışıyor; gece ihtiyacın düşük olduğu aralıklarda küçük kapasiteli kazan çalıştırılarak enerji tasarrufu sağlanıyor. Pompalar ise hatların sıcaklık ihtiyacını iki ve üç yollu vanalar ile sağlarken, fark basıncına göre frekans konverterleri vasıtasıyla debi ihtiyaca göre ayarlanıyor.

Kanyon’da soğutma için ayrı bir otomasyon sistemi, bina otomasyon sistemi ile entegre edilmiş. Kanyon’da bina elektrik tüketiminin önemli bir bölümü soğutma sistemlerinden geldiğinden, Kınıklı, bu otomasyon sisteminin çok önemli olduğunu vurguluyor. Sistem dış hava sıcaklığını yaş termometreden alarak buna göre çalıştırılıyor. 2012 ve 2011 yılının Kanyon üzerinde birçok noktada bulunan dış hava sensörlerinin ortalamasını gösteren grafikten de görüleceği gibi dış hava sıcaklığının artışı kritik önem taşıyor.

Kış aylarında ise, hava sıcaklığının verilen set değerinin altına düşmesi ile Free Cooling devreye giriyor ve Chiller soğutma sistemi otomatik olarak kapanıyor.

Kompleks genelinde aydınlatmalar, gün ışığı sensörü, hareket sensörü ve zaman saatine göre çalışıyor. Konut girişindeki panelden daire sahibi istediği işlemi yapabiliyor; dış hava nemi, sıcaklığı ve rüzgâr hızını izleyebiliyor.

Otopark alanlarında dolu boş olduğunu gösteren sistem mevcut olup otopark aydınlatmaları bu sistemdeki araç doluluk oranına göre açılıyor ve kontrolü yapılıyor. Otoparklarda kurulmuş olan CO dedektörleri, CO seviyesini ölçerek otopark fanlarını kademeli olarak çalıştırıyor.

Asansörlerin işletilmesinde de enerji verimliliğine ve kullanım konforuna yönelik otomasyon sistemleri bulunuyor.

Kanyonda değişik kat seviyelerinde dört adet deprem algılama sensörü bulunuyor. Kandilli Rasathanesi’nin kurduğu bu deprem algılama sistemlerinin izlenmesi ve kontrolleri otomasyon sistemi tarafından yapılıyor. Datalar, network üzerinden Kandilli Rasathanesi’ne aktarılıyor.

SİSTEMLERİN ÇALIŞMA BİÇİMİ

Kanyon’da kurulu alan sistemlerin tamamı; yangın sistemi, bina otomasyon sistemi, yürüyen merdivenler, asansörler ve deprem algılama sistemi bir bütün olarak senaryoya dâhil edilmiş ve sistem bir bütün olarak çalışıyor.

Kanyon’da çok geniş alana yayılmış ekipmanın kontrolü ve gözlemi tek bir noktadan yapılarak işgücü açısından da tasarruf sağlanıyor.

Son olarak, ekipmanda oluşabilecek arıza ve alarmlar, otomasyon sistemi tarafından sürekli olarak izleniyor ve anında grafik ekranlı operatör terminali üzerine aktarılıyor. Böylece arızalı ekipmanın çalışmamasından kaynaklanabilecek verimsizlik, arızanın büyümesi, arızanın diğer ekipmanların etkilenmesi gibi durumlar ortadan kaldırılarak cihazların ömrü uzatılıyor.

“En gelişmiş kontrol cihazları kullanılsa bile, eğer sistemde bir tasarım hatası varsa ya da sistem iyi optimize edilmemişse, istenilen performansı sağlamak mümkün olmaz. Tüm sistemler insan vücudundaki gibi birbiri ile uyum içerisinde çalışmalıdır,” diyor Kınıklı.

Sonuç olarak, Kanyon, 2012 yılında, 2010 yılına göre enerji tüketimini %10 azaltmayı başarmış. Kınıklı, “Breeam in Use”da Excellent derecesinde sertifika almaya hak kazanmalarında otomasyon sisteminin büyük payı olduğunu söylüyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)