Kentsel Dönüşüm; İyi Yaşayan, Yaşatan, Güzel Yaşlanan Yapılar
Salih Çıkman
Mimar, Mental Design
“Çağdaş Konut” un tanımı artık insanların sadece barınma ihtiyacını karşılamaktan ziyade tüm değişken kullanıcalara istediği cevapları verebilen, onlara ait bir parça olabilen, kullanıcısını global hayatın tüm stressinden arındırabilen, m2 anlayışını bir kıstas olmaktan çıkarıp m3 kayıgısı ile tasarlanmış hacimlerdir.
Bu sayımızın dosya konusu “Kentsel Dönüşüm Gerçeği, Konut Sektörünün Önündeki Fırsatlar, Yeni Pazarlar” bu konu hakkındaki genel değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Günümüz dönüşüm projelerinin tamamına yakını bir ticari kaygının ve maximum kazanç sağlamanın bir ürünü olarak kurgulanmış durumda. Ülkemizin temel problemi, şehirleri bir bütün olarak alıgılayamamak,planlayamamak,uygulayamamakdır.
Bu bağlamda içinde bulunduğu şehre ,görsel ve işlevsel olarak bir anlam katmayan “yapılar stoğu” gelecek yıllarda yeniden dönüşmeye aday beton yığınları olarak yükselmeye devam edecektir. Fırsat kelimesi günümüzde ekomonik çıkar olarak algılanmakta , bu noktada kelimenin anlamını “İstanbulun çıkarına” olarak kullanmak gerekir. Yani kentesel dönüşümün anlamı yeni bir pazardan ziyade yeni kurgunlanmış bir kent ölçeği olmalıdır.
Kentin tüm yönleriyle ele alınıp, çalışmayan “Masterplan”nın yeniden kurgulanması bulunmaz bir “fırsattır” .Bu fırsat doğru değerlendirilirse maddi manevi kazanan İstanbul olacaktır.
‘Çağdaş Konut’ kavramının sizce tanımın nedir, çağdaş bir konut içeriğinde hangi kriterleri barındırmalıdır? Ne gibi estetik kaygıları taşımalıdır?
Bu soruyu doğru irdeleyip anlayabilmek için belki de “konut” un ilk halinden başlamalıyız;
ilk çağlardan beri insanın en temel sorunu belkide “barınmak” olmuştur, ama doğanın kendi sunduğu imkanlar ölçüsünde ama insanın doğayı kullanarak ürettiği araçlarla hep kendisini daha güvende, konforlu ve sıcak hissedeceği mekanlar oluşturmaya çalışmıştır. Medeniyetlerin kendi bulundukları şartlar ölçüsünde bu “barınma” kültürü zaman içerisinde tıpkı diğer tüm sanat akımları gibi evrilip, kimi zaman “Baroque” kimi zaman “less is more” kimi zamanda “less is bore” olarak karşımıza çıktı.
Tam bu noktada “ Çağdaş Konut” un tanımı, artık insanların sadece barınma ihtiyacını karşılamaktan ziyade tüm değişken kullanıcalara istediği cevapları verebilen, onlara ait bir parça olabilen, kullanıcısını global hayatın tüm stressinden arındırabilen, m2 anlayışını bir kıstas olmaktan çıkarıp m3 kayıgısı ile tasarlanmış hacimlerdir.
Kentsel dönüşüm ölçeğinde Levent’deki uygulamaları değerlendirebilir misiniz?
İstanbulun hatta belkide Türkiyenin ekonomik payında büyük bir öneme sahip olan Levent, kentsel dönüşümden büyük ölçüde payını alacak bölgelerden birisidir.
İki yüzü olan olan Levent; birinci yüzünde zaten hepimizin bildiği çok katlı yapılarla yükselmeye devam etmektedir. Birinci bölgede şu an yapılmakta olan projeleri gördükçe açık konuşmak gerekirse üzülüyorum. 2013 bitmek üzere olmasına rağmen hala 20.yy da yapılıyor gibi olan projeler bize anlamsız bir nostalji yaşatmakta. Umarım bu anlayışın sonuna gelmek üzereyizdir.
İkinci yüzü ise, az katlı konut bölgesinin bulunduğu yerlerdir. Bu bölgelerde ”Rezidans” ölçeğinde irili ufaklı bir çok projeye kentsel dönüşüm çerçevesinde ev sahipliği yapacaktır.
“Kentsel Dönüşüm” ada bazında değil “Kent Ölçeğinde” tasarlanıp gerekli altyapı, yolların oluşturulup bölgenin nüfusuna göre öngörülmelidir. Bunun yanında kentsel dönüşümü kontrol eden belediyeler dönüşümün gerisinde kalmış ve süreci başarılı bir şekilde yönetememişlerdir.
İSTANBUL INN LEVENT’i tasarlarken ve o bölgede uygularken ne gibi kriterleri göz önünde bulundurdunuz? Projeye bunlar nasıl yansıdı?
Her yeni proje yerin kendisiyle bağını kurar. Geçmişini özümser. Bugünün sorunlarını tüm boyutlarıyla analiz eder. Yerin gizli kalmış potansiyellerini ortaya çıkararak sadece oraya ait, o yerde var olabilen, kendi DNA’sını kurduğu projeler gerçekleştirir. Amacımız zaten içinde iyi yaşayan, iyi yaşatan ve güzel yaşlanan yapılar yapmak. Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurduğumuzda zaten proje çok basit bir şekilde gözümüze görünmeye başladı. Bölgenin kendi dokusu aslında projenin kendisini oluşturdu. Oluşum diagramlarında anlatmak, göstermek istediğimizde tamamen buydu. İstanbul INN Levent, yaşam zenginliğine odaklanan ve İstanbul’daki varlığını kentsel yaklaşım şekli olarak ele alan karma kullanımlı bir projedir.
Bu alanda hem yerelliğin izlerini taşıyarak hem de bölgenin dinamiklerini harekete geçirerek, mimari bir kimlik oluşturulmaya çalışılmıştır. Projeyi tasarlamaya başlarken, çevreyle “varolması”, varolan potansiyellerini ortaya çıkarması ve çevrenin izlerini taşıyıp etkileşiminin devam etmesi en önemli etkenler olarak göz önüne alınmıştır.
Çevrenin karışık, kaotik ve diyagonel alan yapısı, cephenin ve kütlenin plastiğini oluşturan temel yapı taşlarından birisidir.
Yapıyı oluşturan bu dinamik kurgu, kesintisiz olarak iç mekanda da devam ederek plastiğinin sürekli hale gelmesini; yani içi ve dışı aynı hissi veren bir hacimler kümesi oluşturmasını sağlamıştır. Tüm bu parametreler yapının imgesel olarak güçlü, akılda kalıcı ve kendi kimliğini oluşturduğu obje olmasını sağlamıştır.
İstanbul Inn Levent, 19 katlı tek blok halinde 135 konuttan ve ofislerden oluşan, modüler plan kurgusuyla çeşitli büyüklüklere ve tiplere olanak veren fonksiyonel, pragmatik ve akıllıcı çözümlerle tüm ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.
Yüzeylerin yer ile süreklilik sağlayacak şekilde yükselmesi yapının bulunduğu yer ile güçlü ilişkiler kurmasını sağlar ve sizleri geniş bir hacimle karşılar. Evinize çıkana kadar yeni deneyimler ve farklı etkileşimlerle bir organizma gibi yaşayan hacimler, sizinle evinize kadar yolculuk eder. Yaşama mekanınızın her m2 si maksimum fayda sunacak şekilde planlanarak, yalınlığı ön planda tutup, teraslarıyla İstanbul’a başka bir gözle bakmanızı sağlar ve bu geçirgenlik insanın kentle ilişkisini tekrardan kurgular.
Projede çevre duyarlı bina ve akıllı bina adına yapılmış olan uygulamalardan bahsedebilir misiniz?
Proje genel kurgusunda az enerji kullanmak az atık elde etmek, çevreyi az kirletmek gibi hedeflerimiz var. Kirletmekten kastımız hem fiziki hem işitsel anlamda.Bunun dışında bina yaşarken kullanıcılara yaşam kolaylığı ve enerji sunmakta. Akıllı bina olarak bakıldığında, klasik söylemin dışında güvenlik odaklı bir kontrol sistemi kurgulandı. PlusROOM ünitelerinin idaresi için otomasyon ve dijital alt yapıdan faydalanıldı.İnternet ortamında bir çok verinin anlık olarak paylaşıldığı, yazılı ve görsel bilginin bulunduğu sistemler kullanılacak.