Kentsel Dönüşümde Yapı Kalitesi Kadar Yaşam Kalitesi de Artmalı
Erden Timur
NEF Yönetim Kurulu Üyesi
Geçmişten beri gelen dönüşüm uygulamalarında, insanlara bir dairesi yerine iki belki üç daire verildiğinden bu beklenti hala devam ediyor. Bu genel bir bakış açısı yaratmış durumda. Ama artık yoğunluğu daha fazla arttırmamak için alandaki mülk sahiplerinin de daha aza razı olması gerekiyor.
Kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı 16 Mayıs 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Bu tarihten itibaren birçok platformda tartışmalara neden oldu. Türkiye’nin önde gelen olan konut üreticilerinden biri olarak sizlerin bu konudaki düşünce ve yorumlarınızı alabilir miyiz?
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa Tasarısının kabulü sonrasında geçtiğimiz sene kentsel dönüşüm yatırımları ve kentlerdeki alt yapı çalışmalarının yoğunlaştırılması ile birlikte Türkiye’de gayrimenkul sektörü farklı bir boyut kazandı.
Nef olarak sosyal sorumluluk kapsamında ele aldığımız kentsel dönüşüm çalışmalarımızda bölgelerin doğru ve planlı şekilde dönüştürülmesini kendimize misyon edindik. Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla; Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı A. Faruk Göksu ile beraber hayata geçirdiğimiz Kentsel Vizyon Platformu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile yürütülen 81 Kent 81 Vizyon projesi kapsamında Türkiye’nin tüm illeri için kent vizyon planları hazırlıyoruz.
Kentsel Vizyon Platformu ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar ile kente ve kentlilere değer katacak, içinde yaşayanlara mutluluk verecek yaşam alanları tasarlıyoruz. Tüm bunları yaparken kentlerin ve kentlileri istek ve ihtiyaçlarını analiz ediyoruz.
Platform ile birlikte bölge, kent ve mahalle olmak üzere 3 temel ölçekte çalışmalar yürütüyoruz. Sokak sokak, mahalle mahalle; kaldırım taşından, sokak lambasına kadar kentlerin tasarımına kılavuzluk edecek tasarım rehberleri hazırlıyoruz.
‘81 kent 81 vizyon’ programı kapsamında Master Planlarını hazırladığımız Edirne, Yalova ve Kırklareli projelerinin yanı sıra, tüm Türkiye’de kapsamlı ve bir o kadar da detaylı bir çalışma yürütüyoruz. Kentsel dönüşüm hayli kapsamlı bir planlama gerektiren bir süreç. Türkiye’de imar planları üzerinden yürütülen çalışmalar, süreci detaylandırmadığınız durumda doğru sonuçlar getirmeyecektir.
2013 yılında kentsel dönüşüm kapsamında sektöre katma değer kazandıracak projeler üretmek amacıyla İş GYO ile bir araya geldik. İş GYO ile Topkapı’da hayata geçirmeyi planladığımız ilk projemiz dışında, Nef olarak kentsel dönüşüm önemli noktaları olan Kağıthane ve Haliç bölgelerinde hayata geçirdiğimiz ve çalışmalarına devam ettiğimiz projelerimiz bulunuyor.
Kentsel Dönüşümün sosyal etkilerinin sıklıkla tartışıldığına şahit oluyoruz. Bu konuda farklı kesimler farklı yorumlar yapıyor. Bir kesim Kentsel Dönüşümün şart olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini savunurken, diğer bir kesim ise zamanla değer kazanan mahallelerde rant elde etmek ve buralarda yaşayan kent yoksullarını şehrin niteliksiz alanlarına taşımanın ve kentin nimetlerinden mahrum bırakmanın diğer adı şeklinde değerlendiriyor. Sizce bu iki durum nasıl dengelenmeli, nasıl bir model uygulanmalı ki toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak mümkün olsun?
Kentsel dönüşüm hayli kapsamlı bir planlama gerektiren bir süreç. Türkiye’de imar planları üzerinden yürütülen çalışmaların süreç detaylandırılmadıkça sonuç getirmeyeceğini düşünmekteyiz.
Nef olarak, kentsel vizyon platformu ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarında işe kentlerin ve kentlilerin isteklerini anlayarak ve vizyonlarını belirleyerek başlıyoruz. Her kentin vizyonuna uygun strateji oluşturup, ardından kentlerin master planlarını çıkarıyoruz. Kentlerin gelişimini ve diğer büyük metropollerle olan rekabet gücünü artıracak, kentin kaynaklarına göre şekillendirerek istihdam tasarımlarını yapıyoruz.
Hazırlanan kent planlarının, kentlerin sürdürülebilir bir kimliğe sahip olmalarında da belirleyici bir rol oynayacağına inanıyoruz. Sürdürülebilirliği sadece çevresel boyutta değil, kentlileri de işin içine katarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda duygusal kentler tasarlamak gerektiğine inanıyoruz ve mutlu sesler duyacağımız kentler tasarlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentsel Vizyon Platformu ile birlikte kente ve kentlilere değer katacak, içinde yaşayanlara mutluluk verecek yaşam alanları tasarlamak için 81 Kent 81 Vizyon, Kentsel Vizyon Atölyesi ve Mahalle Rehberi gibi projeler dışında da birçok çalışma yürütmeye devam ediyoruz.
Önümüzdeki günlerde 81 Kent 81 Vizyon projemiz doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarının sosyal etkileri ile ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz bir çalışmayı da kamuoyu ile paylaşmayı hedeflemekteyiz.