Kentsel Estetik Çalıştayı Ankara'da Gerçekleştirildi

Türkiye İMSAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, Kentsel mimarinin özgünleştirilmesi ve kentlerin yerel kimliklerinin öne çıkarılması amacıyla düzenlenen Kentsel Estetik Çalıştayı Ankara İlbank tesislerinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar sözlerine “Kentsel estetik bütünlüğü olan şehirlerde yaşamak hepimizin arzusu. Bugünkü yapıların malzemelerini bizler üretiyoruz, ama aynı zamanda bu yapılarda da yaşıyoruz.


Bugün dünyadaki kentsel dönüşüm başarı hikayelerini hepimiz görüyoruz. Buradan çıkacak çalışma sonrası belki dünyaya örnek olacak bir projeye imza atacağız. Buraya kentsel mimarimizin özgünleştirilmesi, kentlerimizin yerel kimliklerinin öne çıkarılması, sürdürülebilir kentsel estetik bütünlüğe ulaşılması için neler yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız bunları konuşmaya geldik. Çalıştayımızın hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum” diyerek başladı.

Açılış konuşmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşmasıyla devam etti. Öztürk konuşmasında “Nitelikli mimariden uzak, rant kaygısıyla üretilen her yapı ve her kentsel alan çözümü, kültürel ve estetik değerlerden yoksun, sağlıksız ve kimliksiz yaşam yerleri anlamına gelmektedir. Hızlı kentleşmenin sonucu olarak ülkemizde de bu anlamda sıklıkla çarpık ve düzensiz yapılaşmalar oluşmaktadır. Bu itibarla yaşanabilir, sürdürülebilir, kaliteli kentsel mekanların belirli bir düzende veya planda gerçekleştirilmesi gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir. Bu doğrultuda, doğal, kültürel ve yapılı çevresiyle kendine özgü estetik bir çekiciliğe ve kentsel imaja sahip yerleşmelerin oluşturulması, aynı zamanda kentin sosyo-kültürel kimliğinin sürekliliğinin sağlanması adına neler yapılabileceğini tartışmak, ortaya yeni fikirler koymak adına Kentsel Estetik Çalıştayı’nı gerçekleştirmek amacıyla burada toplandık” dedi.

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Aytek İtez konuşmasında “Kentlerin bir kimlik kazanması ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde aktarılması amaçlı kent dokusuna özgü, mimari ve şehircilik açısından değer taşıyan yapıların korunması önem arz etmektedir. Bu şekilde tarihi ve kültürel değerler kentlerin kendine özgü kimliklerini kazanmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Tüm bu değerler korunurken yeni yapılacak yapıların kentsel estetik bütünlüğünü bozmayacak, fakat taklitgibi gözükmesini de engelleyecek yaklaşımlar doğrultusunda ele alınması gerekmektedir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Serbest Mimarlar Derneği 2. Başkanı Önder Kaya Kentsel Mimarinin Özgünleştirilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Y. Mimar Hilal Tatar ise Kimlikli Şehirler ve Kadim Şehirler konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Şehirlerin daha estetik ve kimlikli olması, bunun korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla ortak bir yol haritası belirlemek üzere düzenlenen Kentsel Estetik Çalıştayı’nda ortaya çıkacak değerli fikir ve önerilerin gelecek nesillere taşınması hedefleniyor.

Bu hedef doğrultusunda çalıştay katılımcıları “Planlama ve Proje/Tasarım Kriterleri, Malzeme, Standartlar ve Mevzuat, Finans/Teşvik, Uygulama ve Proje Yönetimi, Sorumluluk/Denetim, Ülkemizdeki Yerel, Bölgesel, Mimari Kimliklerin Belirlenmesi” konularında çalışma gruplarına ayrılarak sorunlar ve çözüm önerileri üzerine çalışma yürüttüler. Çalışma gruplarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, mimarlık ve müşavirlik ofislerinden, müteahhitlik firmalarından ve sektör paydaşı kurumlardan temsilciler yer aldı.

Çalışma gruplarında, belirlenen konularda genel olarak bina cephelerinde yapılan hatalar tespit edilerek, yaşanan sorunlara çözüm önerileri getirildi. Çalıştayın sonunda ise en önemli sorunlar ve bunların çözüm önerileri konusunda çalışmalara başlanması kararlaştırıldı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)