Kinetik Mimari Nedir?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kinetik tasarım, eski Mısır'daki asma köprülerin icadından Sharifi-ha evindeki dönen odalara kadar mimari gelişimin önemli bir parçası haline geldi. Peki ama bundan bu noktaya nasıl geldik? Kinetik mimari kavramını anlamak için kökenlerine daha derinlemesine bakılmalıdır.

''Kinetik'', Yunanca ''kas hareketi ile ilgili'' anlamına gelen kinētikos kelimesinden türemiştir, mimari tanımı ise ''yapısal bütünlüğü bozmadan, bir yapının parçalarının hareket etmesine izin vermek'' kavramıdır. Diğer bir deyişle, hareket eden bir beden formundaki mimaridir.

Kinetik Mimarinin en eski biçimlerinden biri, eski Afrika'da kullanılan Bedevi çadırıdır. Bu soğuyan ve gerilebilen yapı, çöl iklimine ve Mısır'da geliştirilen ve daha sonra 15. yüzyılda yaygın olarak kullanılan bir savunma mekanizması olan asma köprüye uyum sağlayabilmektedir.

Ancak mimarlar Kinetik Mimarlık kavramını ancak 20. yüzyılın başlarında kabul etmeye başladılar. Örnekler arasında Yakov Chernikhov'un Mimari Fanteziler kitabındaki çizimleri ve Thomas Gaynor'un 1908'deki inşa edilmemiş Rotary Binası konsepti yer alıyor, ancak bu yayınlar hala tamamen teorikti...

İnşa edilen projelerden biri Donanma mühendisi Angelo Invernizzi tarafından Villa Girasole’ydı. 1935 yılında inşa edilen bu ev, iç mekandaki ısıyı ve ışığı en üst düzeye çıkarmak için güneşin hareketini takip eden dönen bir evdir. İtalyanca'da ayçiçeği anlamına gelen Girasole, 44 metre çapında dairesel bir taban üzerinde yer alıyor ve işlevselci ve fütürist mimari çağlarında inşa edilmiş sıra dışı bir mimari eserdir.

20. yüzyılın sonlarında mimarlar odak noktalarını kinetik mimariye kaydırdılar. Yona Friedman'ın Mobil Mimarlık Manifestosu ve Mekansal Şehir Planlaması, Cedric Price'ın Eğlence Sarayı, Peter Cooke'un Plug-in City'si gibi teoriler yayınlandı. Ancak Kinetik mimari kavramı ilk kez 1970 yılında Kinetik Mimarlık kitabını yayınlayan William Zuk tarafından tanıtıldı. Bu, bilgisayar bilimi ve inşaat teknolojileri geliştikçe kinetik kavramına olan ilgiyi daha da artırdı.

Modern Uygulamalar ve Teknolojik Gelişmeler

Yenilikçi Institute du Arab Monde'un kinetik cephesi, Mashrabiya motifleri adı verilen İslami desenler yoluyla ışığın içeri girmesini sağlamak için otomatik olarak açılıp kapanan 240 ışığa duyarlı açıklıkla sarılmıştır. Cephe ısıyı ve parlamayı azaltır.

Brisbane Havaalanı Otoparkı
Brisbane Havaalanı Otoparkı

Brisbane Havaalanı Otoparkı: 250.000 alüminyum panel içeren bir cepheye sahip olan kinetik cephe, sakin dalgaların dikey gövdesini taklit etmek için rüzgarla birlikte hareket ederken, binanın iç kısmı yenilikçi bir güneş ışığı deseni alıyor.

Viral bina Bund Finans Merkezi, "püskül" adı verilen 675 magnezyum alaşımlı bileşenden yapılmış, perde benzeri hareketli bir perde sunuyor; her bileşen ayrı ayrı hareket ediyor ve balkonu ortaya çıkaran görsel efektler ve opaklık düzeyleri sağlamak için üst üste geliyor.

Sharifi-ha Evi
Sharifi-ha evi

Diğer örnekler arasında yazın terasa dönüşen ve kışın tekrar kapanan konut hacimleri sağlayan Sharifi-Ha Evi ve katlanıp açılan 72 çelik kanattan oluşan hareketli güneş kalkanıyla Milwaukee Sanat Müzesi yer alıyor. Günün saatine göre ve yıldız şeklindeki fiberglas panellerin açılıp kapanmasına yol açan, güneşin hareketini takip eden bir cepheye sahip Al Bahar Kulesi, bina sakinlerini ısıdan ve güneş parıltısından koruyor.

Al Bahar Kulesi
Al Bahar Kulesi

Kinetik mimarinin hiç bitmeyen olanaklarını sergileyen daha pek çok örnek var ama sonuçta kinetik tasarım, binaları zaman, hava durumu, enerji ve insan ihtiyaçları gibi statik değil dinamik parametreler açısından etkilemiştir. Sonuç olarak kinetik tasarım, binaların özel ihtiyaçlarına cevap veren karmaşık sistemler geliştirmesine olanak tanır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)