Kompakt Gelişimlere İmkân Veren Karma Kullanımlı Projeler

iki design group

Murat KADER

Karma kullanımlarla birlikte hayatımıza giren homojenite, kentlerde ulaşılabilir merkezler yarattı. Konut, iş yeri ve ticari alan yoğunlukları doğru dengelenmiş karma kullanımlar bir bakıma kent merkezlerinde ekonomik hareketliliği de beraberinde getirdi. 

iki design group olarak altyapı ve üst yapı birbirinden farklı değerlendirilip, projeler bina bazında yapıldığında kentlilerin hayatının zorlaşacağını biliyoruz. Özellikle İstanbul Metropolünün tamamı için mekânsal plan üretmek çok zor, ancak bir o kadar da gerekli. İstanbul gibi dinamikleri hızla değişen, hızlı artan nüfusu ve depremsellik özellikleri olan bir şehir için küçük ölçekli çözümler üreterek bütüne varmak neredeyse imkânsız. Uygulamaların parçalar halinde ve dağınık yapıldığı bir kentte yamalı sokaklar ve mahalleler görmek zorundayız.

Bu noktada en çok dikkate almamız gereken konu ölçeklerin büyümesi ve tasarım halkasını şehir planlamadan başlayarak tüm tasarım ölçeklerine inilerek çalışabilir hale gelmemiz olmalı. Bina bazında değerlendirdiğimizde belki tek tek birçok güzel binamız var, belki de mimari anlamda parçacıl başarılar yakalayabildik ama doğru şehir planlamada başarılı alanlarımız olduğunu söyleyemeyiz.  

Piyalepaşa İstanbul

Bu sebeple ofisimiz olabildiğince büyük ölçeklerde çalışabilmeyi hedefliyor, proje alanlarımıza bütüncül yaklaşabilmemiz dolayısıyla da proje alanlarımızı genişletmemiz gerekiyor.  
Mekânın güncel ihtiyaçlara uyum sağlayabilmesi adına müdahalelere ihtiyaç var, bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Geleneksel kentleşmede, arazi kullanımları sınırlarıyla tanımlı ve birbirinden ayrı zonlar halinde planlanıyordu. Bu, seyahat ihtiyacı yaratıyor ve araç sahipliliğini arttırıyor; erişmek istediğimiz kullanımlar için kent dışına çıkmak durumunda kalabiliyorduk. 

Ancak bugünkü trendlere baktığımızda karşımıza karma kullanımlı projelerle ölçeğini büyüten yeni bir müdahale biçimi çıkıyor. Karma kullanımlarla birlikte hayatımıza giren homojenite, kentlerde ulaşılabilir merkezler yarattı. Konut, işyeri ve ticari alan yoğunlukları doğru dengelenmiş karma kullanımlar bir bakıma kent merkezlerinde ekonomik hareketliliği de beraberinde getirdi. 

Bu projeler daha kompakt gelişimlere imkân veriyor, yayılmacı bir kentsel gelişme yaratmadığı için doğal kaynaklara ve kentleşmemiş alanlara saygılı. Ortak altyapıya eşit erişim imkânı da verir, iş ve konut çeşitliliği sunar.

Emaar Square

Dikkat ederseniz büyük ölçekli karma kullanım projelerinin toplu taşıma bağlantıları da güçlüdür. Hemen Vadistanbul örneğini verebiliriz; Proje bir ilki gerçekleştirdi ve özel yatırımcının kamusal ulaşım altyapısı sunduğu Havarayı hizmete geçirdi. Bu özellikleriyle karma kullanımlı projeler kentlere faydalı dokunuşlar sunabilir ve seyahat sayısını azaltırken yürümeyi veya toplu taşıma ile erişimi teşvik eder.  Ayrıca bu tür projeler ölçek itibariyle büyük kamusal alan kazanabilme imkânı da sağlıyor, özellikle kent merkezinde yer alıyorsa merkeze ilginin ve yatırımın devamlılığını sağlar, bir bakıma merkezleri canlı tutar.

Kentsel dönüşüm süreci ile birlikte karma kullanımlı ve büyük ölçekli projelerimizin sayısı hatırı sayılır derecede arttı. Ülkemizde edindiğimiz tecrübeleri yurt dışına da taşıdık. Tanzanya-Arusha’da 2 milyon 700 bin metrekarelik alanda 7 bin konutluk Safari City projesini gerçekleştirdik. Aynı şekilde Rusya’nın kuzeyi Kazan’ın merkezinde Kazan Valisi’nin isteğiyle 380 dönümlük alanda hasılat paylaşım modeliyle bir karma proje devam ediyor. Özellikle karma kullanım kategorisinde sayısız ödül kazandık, tüm karma projelerimiz “Best Mixed-Use Architecture” kategorisinde ödüllendirildi ve bize ve işverenlerimize gurur yaşattı. 

Tema İstanbul

2018’de 22 yeni proje tasarladık ve bunların 14’ü yurt dışında yer alıyor. Bu yaklaşık 6,5 milyon m²’ye tekabül etmektedir.  2018’de önceki yılların çok üzerinde büyüklüklerde alana tasarım götürdüğümüzü göstermektedir. Bu projelerin özellikle 5.2 milyon m2’sini (%80) karma kullanım projeleri oluşturuyor. Bu da konut, otel, ofis ve ticaret karması olan projelerle ilgili gerçeği rakamlarla önümüze seriyor. 

Tema İstanbul, Vadistanbul, Piyalepaşa İstanbul, Emaar Square ve Mesa Cadde bu karmaların en bilinenleri. Daha önce de değindiğim gibi karma kullanımların artışında Kentsel Dönüşüm sürecinin etkisi göz ardı edilemez. Yasa büyük ölçekli projelerin önünü açtı. Biz de iki design group olarak önce iç piyasada, ardından da Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, İran, Karadağ, Katar, Kıbrıs, Ukrayna ve son olarak Özbekistan’daki projelerimiz ile yurt dışında tecrübemizi arttırdık. Karma kullanım konusundaki tecrübemiz bu ülkelerde sayısız projeye imza atmamızı sağladı.

Vadistanbul

Karma kullanımlı projeler konusunda ülkenin en tecrübeli mimarlık şirketlerinden birisiyiz. Tasarım ekibimiz son on yıldır en etkin bir biçimde bu tür projelere odaklandı ve göz önündeki pek çok karma projeyi estetik bir biçimde hayata geçirdi.  Bu büyük metrekarelerdeki tasarımlar kaçınılmaz olarak, karmaşık hesapları ve kalabalık bir ekip kurmayı, entegre ve hızlı bir çalışma programı sistemini gerektiriyor.

Karma Kullanımlı projelerde öne çıkan maddeler; mimaride farklılık, sosyal aktivitelerde çeşitlilik, ölçeklerde büyüme, altyapı ortaklığı ve tasarımla iyi çözülmüş mekânsal müdahaleler oluyor. Bu tip hibrit projeler ancak hibrit bir ekiple mümkün. Ofisimizde konsept tasarımı, sunum, rendering, mimari detaylar, maket ve proje raporları son derece entegre bir biçimde paralel üretiliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)