Kopenhag'daki Pavyonlar 2023 UIA Mimarlar Kongresi İçin Döngüselliği ve Yenilenmeyi Keşfediyor
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kopenhag'daki 2023 UIA World Congress of Architects için GXN tarafından geliştirilen (P)RECAST Pavilion, inşaat endüstrisinde döngüselliği desteklemek ve karbon emisyonlarını azaltmak için var olan yapılardan prekast beton unsurların yeniden kullanılması ihtimalini araştırıyor. Pavyon 200 yıllık ahşap kirişlerle birlikte kurtarılmış beton unsurları sergileyerek bunların estetik ve strüktürel değerini öne çıkarıyor. MEE Studio aynı motivasyonla ama farklı bir yöntemle The Regenerative Cabin'i geliştirdi. Kopenhag'da yer alan bina yapı malzemeleriyle dair karbon emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir biyojenik malzemelerin uygulamalı kullanımını araştırıyor.
(P)RECAST projesi genellikle teknik ömürlerini doldurmaktan uzak unsurlar kapsayan planlı yıkımlar çerçevesinde bir alternatif arayışını ifade eder. Projenin ardındaki ekip, prefabrike beton unsurların değerlendirilmesi, sökülmesi, taşınması ve yeniden kullanılmasına dair döngüsel metotlar geliştirmek amacıyla, değer ve somutlaşmış karbon kaybına sebep olan bu unsurları geri dönüştürmek yerine, beton sektörünün liderleriyle iş birliği yapmıştır. Pavyon yıkılmış 200 yıllık ahşap kirişlerle kuşatılmış beş modül beton duvardan meydana geliyor. Bu unsurlar sırasıyla Vanløse'deki bir okulun ve Østerbro'daki Jagtvej 169'un yıkımından temin edilmiş.
Projenin maksadı var olan yapılardan beton unsurların özenle sökülmesi için yeni iş akışları geliştirerek, yıkımın yeniden kullanılan malzeme kaynağına dönüştürülebileceği döngüsel bir değer zinciri oluşturmaktır. (P)RECAST Pavilion prekast betonun potansiyelini araştırarak ona karşı geleneksel yaklaşımlara meydan okumayı hedefliyor. GXN'in Ressource Blokken ve CirCuit ("Circular Construction in Regenerative Cities") gibi diğer araştırma projeleriyle paralel olan bu araştırma inşa edilmiş çevre tedarik zincirinin tümünü anlamaya ve yönlendirmeye doğru atılmış bir adımı ifade etmektedir.
Danish Technological Institute tarafından desteklenen ve Sustainable Development Goals Pavilions'ın bir parçası olan proje, döngüsel ekonominin önemini vurgularken Danimarka'nın çevresel hedeflerini de destekliyor. GXN ayrıca sürmekte olan başka araştırma projelerinde de görev almaktadır. Bunlar arasında "RESET MATERIALS: Towards Sustainable Architecture" adlı proje de Kopenhag'da sergilenmiş olup biyo-çimento teknolojisi ve malzeme yeniliklerini araştırmaktadır. Bu çalışmalar inşaat sektöründe sürdürülebilir beton yapıların kavranması ve uygulanmasını yaygınlaştıran daha kapsamlı bir öğrenme ve araştırma çerçevesinin parçasıdır.
Örnek Çalışma House 01: Regenerative Cabin / MEE Studio
MEE Studio tarafından tasarlanan ve Royal Academy öğrencileriyle birlikte gerçekleştirilen küçük yapı, iklim krizinin üç ana konusunu ele almak amacıyla ortaya çıktı; kirlilik, biyolojik türlerin kaybı ve sera gazı emisyonları. Proje yanmış ileri dönüşümlü meşe döşeme tahtaları, ahşap çerçeveler, çim yalıtımı ve mantar kaplama gibi malzemeleri kullanarak ve yeniden kullanarak sağlıklı bir yapı kültürüne destek olmayı hedefliyor. Bu doğal olarak yetişen ve yenilenebilir malzemeler, modern inşaatlarda yaygın olarak kullanılan enerji yoğun beton ve çeliğin yerini alır.
Kabin yaratıcı bir mekan olarak hizmet vermek üzere huzurlu bir ortam sağlamak üzere tasarlanmış. Kabin aynı zamanda demontaj için tasarım ve solunabilir ve toksik olmayan malzemelerin kullanımı gibi diğer sürdürülebilir tasarım prensiplerini de kapsıyor. Şu anda Kopenhag'daki 2023 World Congress of Architecture'da ve 2023 UNESCO World Capital of Architecture'ın bir parçası olarak sergilenen kabin, sergilerden sonra kalıcı bir konum sağlamak ve pavyonların genellikle kısıtlı olan ömürlerini aşmak için devamlı kullanımını temin etmek üzere satılacak.
UIA World Congress of Architects 2023, 135 ülkeden 6.000'den fazla katılımcıyı "Sürdürülebilir Gelecekler - Hiç Kimseyi Arkada Bırakmayın" temasını tartışmak ve keşfetmek üzere bir araya getirdi. Dört gün süren kongre, dünya genelindeki yapı uygulamalarını Birleşmiş Milletler'in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDGs) ile uyumlu kılmayı amaçlayan on basit ilkeden oluşan "Copenhagen Lessons" ile tamamlandı. UIA Kongresi'nin yanı sıra bu Temmuz ayında Kopenhag'da, Kopenhag'ın 2023 UNESCO World Capital of Architecture olma pozisyonunu daha da güçlendirecek başka etkinlikler de gerçekleştirilecek.