Sürdürülebilir Mimari Şehirlerde Nasıl Uygulanır?
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kopenhag'da gerçekleşen UIA Dünya Mimarlar Kongresi ile Kopenhag, mimarlığın iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair bir örnek oluşturmak istiyor. 2021'de TimeOut tarafından dünyanın en sürdürülebilir şehri seçilen Danimarka başkentinde yeşil, iklime dayanıklı binalar ve kamusal alanlar bulunuyor.
Bunlar arasında "dünyanın en temiz atıktan enerji santrali" olduğu söylenen BIG tasarımı CopenHill ve 2012'de Avrupa Komisyonu'nun Yeşil Bina Ödülü'nü kazanan 3XN tasarımı UN Şehri yer alıyor. Diğer örnekler arasında Østerbro'daki sele dayanıklı Klimakvarter (iklim bölgesi) ve ahşaptan inşa edilmiş uygun fiyatlı bir konut geliştirme olan Dortheavej Residence yer alır.
Uluslararası Mimarlar Birliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen 28. UIA Dünya Mimarlar Kongresi, 2-6 Temmuz 2023 tarihleri arasında Kopenhag'da gerçekleşecek. Amaç mimarlığın 2030 yılına kadar BM'nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini hedeflemeye nasıl yardımcı olabileceğine dair bir plan ortaya koymak. Kongreye ev sahipliği yapan Kopenhag, UNESCO-UIA tarafından resmi olarak Dünya Mimarlık Başkenti olarak belirlendi. Bu unvan 2026 yılına kadar korunacak.
Kopenhag kendi kentsel planlama stratejisinin bu hedefe ulaşmak için bir plan sağlayabileceğine inanıyor. Bunlar arasında yeni mimarinin sürdürülebilirliği, şehrin mevcut binaları için iyileştirilmiş enerji verimliliği ve kentsel gelişime vatandaş merkezli bir yaklaşım yer alıyor. Şehir, 2005 yılından bu yana bisiklet altyapısına bir milyar DKK (117 milyon £) yatırım yaptı ve bunun sonucunda vatandaşların yüzde 45'i her gün işe veya okula bisikletle gidiyor.
Şehir bisiklet şeritlerini iyileştirmenin yanı sıra Lille Langebro Köprüsü ve 2.000'den fazla bisiklet için korunaklı park yeri sağlayan Karen Blixens Plads gibi bisiklet odaklı projeleri destekledi. Kent limanının restorasyonu, yerel halk için ekonomik fırsatlar yarattı ve yaşam kalitesini iyileştirdi. Su artık yüzülebilecek kadar temiz hale geldi. Limandan gelen soğuk su, bölgesel soğutma sistemlerini desteklemek için de kullanılıyor ve geleneksel iklimlendirme için gereken enerjiden %70 tasarruf sağlıyor.
Enerji kullanımı Kopenhag'daki oteller için bir sorundur. Şehirdeki otel odalarının yaklaşık yüzde 70'i bir tür 3. taraf eko-sertifikasına sahiptir. Diğer örnek niteliğindeki yeni binalar arasında doğayla dolu bahçelere sahip Forfatterhuset Kindergarten ve toplum odaklı Ressourcerækkerne binası yer alıyor.
Şehir sürdürülebilir düşünceye yönelik bu yaklaşımı 1970'lerden beri şehirlerde insan merkezli mimariyi destekleyen Jan Gehl gibi öncü mimarların çalışmalarına kadar uzanıyor. Bugün Henning Larsen ve COBE gibi yerel stüdyolar ahşap yapı, yaşam döngüsü analizi ve döngüsel ekonomik düşünce gibi sürdürülebilir uygulamaları savunanlar arasındadır. Henning Larsen kısa süre önce "Danimarka'daki en büyük çağdaş ahşap yapılardan biri" olan Marmormolen'in planlarını açıklarken, COBE kısa süre önce şehrin elektrikli arabalar için ilk ultra hızlı şarj istasyonunu tamamladı.